Tampon és betét helyett: intimtölcsér

Mit mond a nőgyógyász róla?

Eszedbe jutott már, hogy van más alternatívád is? Próbáld ki az intimtölcsért!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha menstruációról van szó, a görcsökön túl szinte mindenkinek a betét, illetve a tampon jut eszébe, pedig létezik egy harmadik alternatíva is, az úgynevezett intimtölcsér.

Arról, hogy az eszköz használatának milyen előnyei, illetve hátrányai vannak, dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Intim tölcsér: mi is ez tulajdonképpen?

- Az intimtölcsér egy harang alakú, rugalmas, latexmentes, általában szilikonból készült eszköz, amely a menstruáció alatt a hüvelybe helyezve összegyűjti a menstruációs folyadékot - tudjuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Miért érdemes kipróbálnod?

Az intimtölcsér egyik legnagyobb előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot - például fehérítőt -, amely allergiás reakciókat válthat ki, sem vattaszálakat, amelyek táptalajt biztosíthatnak a kórokozóknak. A tamponhoz hasonlóan sem vizelet-, sem székletürítés előtt nem kell eltávolítani.

A felhelyezés és eltávolítás kevésbé irritálja a hüvely nyálkahártyáját, mint a tampon, és a hüvelyflórát is jobban kíméli, mivel nem szívja magába a természetes hüvelyváladékot.

- Legalább ennyire előnyös, hogy a tamponhoz képest háromszoros mennyiségű vért képes tárolni, így elég nyolcóránként kiüríteni. Emellett éjszakai használata sem ellenjavallt. Bármilyen fizikai aktivitás közben viselhető, legyen az úszás, jóga vagy egy kimerítő kardió edzés - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Légy környezettudatos!

Hosszú távon az ára is kedvező, tekintve, hogy öt-tíz évig használhatod. Pont emiatt környezettudatos döntés, mivel semmilyen szemetet nem termel a használata. Ez persze nem igaz az eldobható, egyszer használatos verziókra - ugyanis ilyenek is forgalomban vannak már.

Milyen hátrányai vannak?

- Mivel a megszokottól eltérő szerkezetről van szó, időre lehet szükség, amíg a felhelyezés, az eltávolítás, illetve az eszköz tisztítása a napi rutin részévé válik. Általában pár nap alatt teljesen hozzá lehet szokni. Ezt támasztja alá egy 2011-es kanadai tanulmány is, amely szerint a használók 90%-a hosszú távon elégedett volt vele. Ám annak ellenére, hogy több cég több formában és méretben gyártja, vannak, akiknek alkatuknál fogva kényelmetlen a használata, és idővel sem tudnak megbarátkozni vele. Számukra maradnak a hagyományos módszerek - mondja dr. Oláh Orsolya.

Nem annyira hátrány, inkább csak kiemelendő, hogy a pesszáriumokkal ellentétben az intimtölcsér fogamzásgátlásra nem alkalmas, és nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Amikor ne használd!

Szülés utáni gyermekágyas vérzés esetén a fertőzésekre való nagyobb hajlam miatt nem javasolt a használata. Fennálló hüvelyi fertőzés esetén ugyancsak fel kell függeszteni az eszköz használatát.

- Pácienseim között népszerű fogamzásgátló a hüvelygyűrű, számukra fontos információ, hogy a gyűrűmentes héten nyugodtan használhatnak intimtölcsért, viszont ha tovább tart a vérzés, a kettő együttes használata nem javasolt, ugyanis a tölcsér gyengítheti a gyűrű fogamzásgátló hatékonyságát - hívja fel a figyelmet dr. Oláh Orsolya.

Méhen belüli fogamzásgátlónál - IUD, régi nevén spirál - sokat számít az egyéni anatómia. Bizonyos esetekben - például túl rövid hüvely vagy kissé megsüllyedt méh esetén - az intimtölcsér előidézheti az IUD elmozdulását. Ennek eldöntésekor kérd ki nőgyógyászod tanácsát!

Kinek ajánlható az intimtölcsér használata?

- Tapasztalatom szerint minél fiatalabb és nyitottabb valaki, annál szívesebben próbálja ki, és annál nagyobb valószínűséggel lesz elégedett vele. Tehát fiataloknak mindenképpen érdemes kipróbálni. De akinek kifejezetten erős vérzése van, például több szülés után, annak ugyancsak érdemes kipróbálnia, hiszen nagy könnyebbség lehet, hogy hosszú órákig fent maradhat - mondja dr. Oláh Orsolya.

Erre figyelj az intimtölcsér használata során!

Az első néhány ciklusban a felhelyezés okozhat némi fejtörést, ilyenkor segítségképpen használható vízalapú síkosító.

Fontos, hogy menstruáció során, kiürítése után mindig alaposan mosd meg a tölcsért, és megtisztított állapotban helyezd vissza - ezzel is csökkentve a hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázatát. A cserét érdemes az otthon töltött órákra időzíteni, hiszen ilyenkor azt saját fürdőszobádban, tiszta környezetben tudod elvégezni.

Fájdalomcsillapítók recept nélkül

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen vény nélküli fájdalomcsillapítót javasol a gyógyszerész.

Kell fertőtleníteni a tölcsért?

- A tisztításnál nincs szükség fertőtlenítésre, mivel a hüvelynek saját öntisztuló rendszere van, így normál szappan tökéletesen megfelel, amit utána bő vízzel le kell öblíteni. Ettől függetlenül igény szerint sterilizálható, például első használat előtt vagy két ciklus között. Erre többféle fertőtlenítő tabletta vagy fertőtlenítő oldat is alkalmas. A javasolt behatási idő után a tölcsért ebben az esetben is alaposan le kell mosni vízzel, hogy az ezt követő használat alkalmával a hüvelyflórát ne borítsák fel a használt vegyszerek - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Kép: wikipedia.org.

Ezt is szeretjük