A nőgyógyász véleménye a probiotikus tamponról
Érdemes használnod?
Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk elmondja, mikor kell a speciális terméket alkalmaznod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A probiotikumok az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak - leggyakrabban tejsavbaktériumokat. Azt már tudod, hogy antibiotikum-kúrát követően, illetve annak kiegészítőjeként fontos a probiotikumok alkalmazása, de nem csupán a tápcsatorna egyensúlya szempontjától lényegesek a jótékony baktériumok.

A probiotikus tamponok segítségével a női hüvelyflóra érzékeny egyensúlya is könnyebben fenntartható. Megkérdeztük dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnket, mi a véleménye ezekről a termékekről.

A hüvely kémhatása

A hüvely normál esetben savas kémhatású. A tejsavas környezet és a jótékony baktériumok megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Ám sok nőnél az érzékeny savköpeny nem funkcionál megfelelően, ezért ők gyakran szembesülnek különféle nőgyógyászati fertőzésekkel - elsősorban hüvelygombával.

A hüvelygomba tünetei

  • Fájdalmas közösülés.
  • Piros, duzzadt bőrfelszín.
  • Sűrű, túrószerű, fehér hüvelyfolyás.
  • Égő, viszkető érzés a hüvelyben vagy annak környékén.

Savas irányból a lúgos felé

A hüvely kémhatása a savas irányból a lúgos felé tolódhat antibiotikum-kúra hatására, fogamzásgátló tabletta szedése vagy akár fokozott stressz miatt. Ilyenkor visszatérő problémát okozhatnak a - leggyakrabban gombás - fertőzések. Amennyiben a te életedet is megkeserítik a túlszaporodó mikroorganizmusok, érdemes kipróbálnod a probiotikus tamponokat, melyekkel helyreállítható az egyensúly.

Mi is az a probiotikus tampon?

A probiotikus tampont ugyanúgy menstruáció idején kell használni, mint a hagyományos termékeket. Annyi a különbség a kettő között, hogy ezeknek a speciális tamponoknak a felszínét a gyártás során probiotikus baktériumokat tartalmazó hatóanyaggal itatják át. A felhelyezést követően a hatóanyag a testhőmérséklet hatására folyamatosan oldódik ki - körülbelül 90 perc szükséges ahhoz, hogy a tampon belsejéből felszabadulva eloszoljon a hüvelyben, és elérje annak nyálkahártyáját. A menstruáció idejét a hüvelyflóra különösen érzékeny, a probiotikus tamponok azonban segítenek az egyensúly fenntartásában.

A hüvelyfolyás mögött

Nőgyógyász szakértőnkkel készített interjúnkból kiderül, milyen betegségek okozhatnak kóros hüvelyfolyást.

Kiknek ajánlott a használata?

Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk minden korosztálynak ajánlja a probiotikus tampon használatát. Különösen jó hatású lehet hüvelyi fertőzések kezelése után, illetve azokban az esetekben, amikor a hüvelyflóra felborulása valószínűsíthető - például antibiotikum-kúra vagy fogamzásgátló tabletta szedése mellett. Mint a doktornő elmondta, a termék hatékonysága természetesen ellenőrzött vizsgálatokkal is igazolt, és a saját tapasztalatai alapján is tudja ajánlani. Drogériában nem, csak gyógyszertárban kapható - háromféle méretben.

Van-e szépséghibája?

A probiotikus tamponoknak semmilyen káros hatása nincs, hosszú távú használat esetén sem. Tehát bátran alkalmazhatod a menstruáció ideje alatt végig. Az egyetlen szépséghibája, hogy elég sokba kerül. Dr. Boros Edina javaslata, hogy ha túl drágának érzed, normál tampon mellett is alkalmazhatod úgy, hogy mindennap csak egy darab probiotikus tampont használsz.

Ezt is szeretjük