Járvány törhet ki Magyarországon hamarosan: nézd meg, ingyen kapod-e a védőoltást!
Nagyon sokaknak térítésmentes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon megkezdődött az influenza elleni védőoltások beadása - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ - az MTI-vel. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ közös tájékoztatója szerint november elejétől az ország egész területén elérhető a 60 éven felüliek, valamint a rizikócsoportba tartozók számára az influenza elleni térítésmentes védőoltás.

Januárban érkezhet a járvány

A sokévi tapasztalatok alapján Magyarországot az influenzajárvány általában januárban éri el, így még elég idő áll rendelkezésre - a betegség és az általa okozott szövődmények elkerülése érdekében - a védőoltás beadatására.

Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes, influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina október végétől elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál, így az influenza elleni védekezés már megkezdődött.

Sokan jogosultak ingyenes oltásra

A térítésmentes oltásra jogosultak köre a tavalyi évhez képest nem változott. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak mások mellett a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

Ugyancsak ingyenes védőoltás jár az egészségügyi dolgozóknak, az állattenyésztés területén dolgozók több munkakörében, valamint azoknak, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülnek illegális vagy legális bevándorló külföldiekkel.

- Az influenza elleni védekezés, a betegség, valamint szövődményeinek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás - írta az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető. Részletesebb információt, többek között arról, kik tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé, ide kattintva olvashatsz.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt.

Ezt is szeretjük