Túl gyakran kell kimenned a WC-re? Mi számít soknak, ami már komoly bajt jelezhet?
Sokszor állsz összeszorított fogakkal a női mosdó előtt?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakori vizelési inger nemcsak kellemetlen probléma lehet, de akár egy komolyabb betegség tünete is. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a polyuria lehetséges okaira, kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mikor beszélünk túl sűrű vizeletürítésről?

A túl gyakori vizelési inger, vagyis a polyuria sok ember számára természetes, és nem gondol arra, hogy emiatt orvoshoz kellene fordulnia. Vannak helyzetek, amikor valóban nyilvánvalóak az okok, például túl sok folyadék fogyasztása, különösen, ha azok koffein- vagy alkoholtartalmúak.

Ugyanígy gyakrabban járnak vécére a kismamák is, mert a megnövekedett méh nyomja a húgyhólyagot. Ám bizonyos esetekben ez a tünet súlyosabb betegségre is utalhat.

Egy átlagos felnőtt 5-8 pohárnyi, vagyis 1-1,8 liternyi vizeletet ürít 24 óra alatt. A túl gyakori ürítési inger néha hirtelen, sürgető jelleggel jelentkezik, de nem ugyanaz, mint az inkontinencia. Az éjszakánként többször jelentkező vizelési inger miatt mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert a rendszeresen megzavart alvás önmagában is veszélyes jelenség.

A leggyakoribb okok

Mivel a vizeletürítés egy összetett folyamat, amely érinti az idegrendszert, a vesét, a húgyhólyagot és az izmokat, ezért a problémának számos forrása lehet. Az okok ráadásul lehetnek testiek és lelkiek is. A kézenfekvő magyarázatok közé tartozik a túl sok ivás, terhesség, vizelethajtók szedése, de a cukorbetegségnek és a prosztataproblémáknak is lehet ilyen tünete. Létezik egy úgynevezett hiperaktív hólyag nevű állapot is, amely komplex kezeléssel karbantartható.

Ezeken kívül számos egyéb ok kiválthatja a túl sűrű ingert, többek közt az idegesség, a vesét, hólyagot érintő fertőzések, a vesekövek, a stroke, bizonyos daganatos betegségek is állhatnak a háttérben.

Éppen azért szükséges a mielőbbi orvosi kontroll, hogy az esetlegesen súlyosabb betegségeket minél korábbi fázisban el lehessen kapni, és gyorsabban, hatékonyabban lehessen kezelni.

Mit vizsgál az orvos?

Ha a probléma már túlnő az elviselhetőség szintjén, jelentősen rontja az életminőséget, illetve olyan tünetek társulnak mellé, mint a láz, a hidegrázás, a hányás, a gyengeségérzés, vagy a vizeletben vér jelenik meg, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Az orvos rákérdez a körülményekre, az alapbetegségekre, a szedett gyógyszerekre, és ha szükséges, műszeres vizsgálatokat is végez. Szükség lehet ultrahangos képalkotásra, laborvizsgálatokra, illetve bizonyos esetekben urodinamikai tesztet és neurológiai vizsgálatot is érdemes végeztetni.

A kezelés mibenléte a valós okoktól függ, és az antibiotikumtól a prosztatamegnagyobbodás tüneteit csökkentő szerekig, illetve akár a daganatkezelésig terjedhet.

Ezt is szeretjük