6 mindennapos dolog, amivel támogathatod az immunrendszered: a probiotikus ételek is segíthetnek

Szervezeted vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezőképességét természetesen is támogathatod.

Immunrendszer támogatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy beköszönt a hidegebb idő, rövidülnek a nappalok, egyre többen tennének tudatosan azért, hogy az immunrendszerüket hatékonyabb működésre bírják, hogy elkerüljék őket az ilyenkor gyakran jelentkező felső légúti és megfázásos panaszok. 

Bármennyire is csábítónak tűnik, hogy pusztán vitaminszedéssel fokozható a szervezet védekezőrendszerének teljesítménye, a megfigyelések szerint ebben leginkább a mindennapok során bevezetett, egészségtudatos életmódbeli változtatások segíthetnek.

Immunrendszert támogató dolgok

Az erős immunrendszer kulcsfontosságú az egészség megőrzésének szempontjából, hiszen így tudja felvenni a szervezet a harcot a különböző kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal szemben.

A védekezőrendszer legyengülésére nemcsak a gyakori betegségek hívhatják fel a figyelmet, hanem például az állandó fáradtság és az emésztési panaszok is. Immunerősítő csodapirula nem létezik, ám a következő tippek segíthetnek, hogy hatékonyabban védekezz a fertőzések ellen. 

Elegendő alvás

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nem csak azért fontos, hogy jobban helyt tudj állni a mindennapok során, az alvás az egész szervezet, beleértve az immunrendszer működését is támogatja. Kutatás is alátámasztja, hogy a kevés alvás fogékonyabbá tehet például a nátha elkapására. Érdemes legalább hétórányi zavartalan éjszakai pihenésre törekedni. 

Probiotikus ételek

A bélflóra az immunműködésben is megkerülhetetlen szerepet játszik, egyensúlyának, sokszínűségének megőrzését a táplálkozás útján, probiotikus és prebiotikus ételekkel is támogathatod. Ide tartoznak a fermentálással, erjesztéssel készült élelmiszerek, mint a savanyúkáposzta vagy a kefir.

Folyadékfogyasztás

Hiába van vége a nyárnak, a folyadékfogyasztásra továbbra is oda kell figyelni, a dehidratáció kedvezőtlen hatással bír a test működésére nézve, befolyásolja a koncentrációt, a fizikai teljesítőkészséget és a hangulatot is. Lényeges, hogy az elsődleges szomjoltód a víz legyen, a cukros üdítőktől jobb óvakodni, már csak azért is, mert a túlzott cukorfogyasztás fokozza a gyulladást a szervezetben. Ha változatosságra vágynál, kortyolgass antioxidánsokban gazdag zöld teát. 

Teljes értékű növényi táplálékok

Míg a különböző adalékanyagokban, sóban, hozzáadott cukorban bővelkedő feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása ronthatja a szervezet védekezőképességét, fokozhatja a krónikus gyulladást, addig a teljes értékű, lehető legkisebb mértékben feldolgozott növényi táplálékok jócskán támogatják az egészséget. A zöldségekben, magokban, gyümölcsökben található hasznos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidáns hatású vegyületek és rostok óvják a sejteket, táplálják a bélflórát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás szintén fontos az immunrendszer szempontjából, ám nem a nagy intenzitású edzésekre kell gondolni, a gyaloglás, az úszás vagy a kirándulás tökéletes arra, hogy kellőképpen átmozgassanak. 

D-vitamin

A rövidebb nappalok beköszöntével, illetve a szabadban töltött órák számának csökkenésével elérkezett a csontok épségét és az immunrendszert támogató D-vitamin pótlásának időszaka is, enélkül ugyanis az őszi és téli hónapokban vitaminhiány léphet fel. A Semmelweis Egyetem ajánlása szerint napi 2000 NE D3-vitamin szedése javasolt. 

A cél hosszú távon persze az lenne, hogy a fentebb felsorolt tényezők - a D-vitamint pótlását leszámítva - ne csak ősszel és télen élvezzenek kiemelt figyelmet, hanem egész évben. 

4 betegség, amit a kimerültség és a fáradtság jelez

Az őszi levertség létező jelenség, ugyanakkor nem lehet mindent erre fogni, ilyenkor is jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek jól illenek ugyan a képbe, mégis valamilyen betegség, kóros állapot talaján alakulnak ki.

4 betegség, amit kimerültség és fáradtság jelez: könnyen összetéveszthetők az őszi levertséggel

Ősszel sokan érzik fáradtnak magukat, ám nem mindig az évszakra jellemző levertség áll a háttérben.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük