8 eset, amikor a duzzadt nyirokcsomóval muszáj orvoshoz fordulni: az is számít, hogy hol tapinthatók

A nyirokcsomók duzzanata gyakori tünet, általában vírusfertőzéseket kísér, azonban van, hogy súlyosabb problémára hívja fel a figyelmet.

nyirokcsomó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyirokerek mentén elszórtan elhelyezkedő nyirokcsomók fontos szerepet töltenek be a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

Egy-egy megbetegedés során a legtöbben már találkoztak a megnagyobbodott nyirokcsomó jelenségével, többnyire egyszerű fertőzések miatt a nyakon, a hónaljban, illetve ágyéktájon tapinthatók az érzékeny dudorok. Felső légúti megbetegedések, a végtagok sérülései állhatnak a háttérben, de vannak esetek, amikor ennél komolyabb problémára hívják fel a figyelmet a csomók.

Fontos feladatuk van a természetes védekezésben

A szervezet folyadékháztartásának szabályozásában és immunműködésében segédkező nyirokrendszer szűrői a nyirokerek útjába iktatott nyirokcsomók, amelyek nagy része nem tapintható ki, körülbelül 600 darab található belőlük elszórtan a testben, pontos számuk egyénenként változhat. A nyirokcsomók duzzanata gyakori tünet, ami sokszor kifejezetten jót jelent: azt árulja el az orvosoknak, hogy az érintettek természetes immunitása dolgozik a betegség vagy fertőzés leküzdésének érdekében.

A nyirokcsomók segítenek megszabadulni a kórokozóktól, sejtektől, idegen anyagoktól, amelyek a nyirokfolyadékban keringenek. A duzzanat leggyakoribb oka felső légúti megbetegedés, nátha vagy influenza, de fogászati góc is szerepelhet a kiváltó okok között. Kísérheti hidegrázás, hőemelkedés, láz, fáradékonyság, gyengeség, a csomók tapintásra érzékenyek, fájdalmasak lehetnek. Általában lokalizáltak, azaz egy adott területen duzzadnak meg, és jellemzően a fertőzés megszűnését követően visszahúzódnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Van azonban, hogy a duzzanatok gyanakvásra adnak okot, és szakember segítségére is szükség van a vizsgálatukhoz. A következők esetén érdemes orvoshoz fordulni:

  • a duzzadt nyirokcsomó látszólag ok nélkül alakul ki,
  • szokatlanul kemény és fájdalmas, nehezen elmozdítható,
  • gyorsan növekszik, 2 centiméternél nagyobb,
  • váladékozik,
  • a bőr piros, gyulladt felette,
  • légzési nehézség, súlyvesztés, elhúzódó láz, éjszakai izzadás kíséri,
  • hosszasan, hetek, hónapok alatt sem nyeri vissza eredeti méretét,
  • a kulcscsont felett, a nyak alján tapintható.

A nyirokcsomók helye azért is fontos, mert vannak, amik csak kóros folyamatok miatt válnak kitapinthatóvá, így például a kulcscsont felett megjelenők olykor daganatos megbetegedésre hívhatják fel a figyelmet. Az emlőben kialakuló tumor esetén gyakran válnak duzzadttá a hónaljban lévő nyirokcsomók. A daganatos nyirokcsomók többnyire fájdalmatlanok, és folyamatos növekedést mutatnak, de nem minden esetre ez a jellemző.

Amennyiben nem egy adott területen duzzadnak meg a nyirokcsomók, hanem testszerte, az egész szervezetet érintő problémára, esetenként szintén rákos elváltozásra utalhatnak, de kísérhetnek autoimmun kórképeket, például sokízületi gyulladást vagy lupust, szexuális úton terjedő betegségeket és egyes vírusfertőzéseket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapos kikérdezést, anamnézisfelvételt követően a nyirokcsomók vizsgálatát végzi el a szakember, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, szövettani mintavételre, biopsziára is szükség lehet. A kezelés minden esetben a kiváltó okoktól függ.

Jógapózok a nyirok- és a vérkeringés serkentésére

A fordított testhelyzetek lényege, hogy a fej a szív vonala alá kerül, erősítve a keringést, aktiválva a nyirokrendszert. A nyirokvezetékek az izommozgás révén szállítják a folyadékot a testben, a fordított pózok megkönnyítik az érbillentyűk kinyílását, ezzel pedig a folyadékfelhalmozódás, az ödémásodás ellen is hatásosak. Emellett számos további póz hatékony a vérkeringés egészségének megőrzésére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük