4 helyzet, amikor egészségtelen az időszakos böjt: szakértő sorolta fel őket

Az időszakos böjt némelyek számára veszélyekkel is járhat, hiába népszerű a fogyókúrás módszer.

GettyImages-1347559043

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az időszakos böjt nem való mindenkinek, egyesek számára veszélyeket is rejthetnek a mellékhatásai - annak ellenére, hogy valóban jó módszer a fogyáshoz.

Nem kérdéses a hatékonysága a fogyókúrának, gyorsan beindítja a zsírégetést, de nem mindenkinek való. Az alábbiakban olyan helyzeteket soroltunk fel, amikor kerülendő az egy-egy főétkezés kihagyására, az étkezésre fordított időszak korlátozására épülő diéta.

Az időszakos böjt veszélyei

Alvásprobléma esetén

A megfelelő, pihentető alvás döntő szereppel bír a szervezet, az izmok, az agy regenerálódásában, tehát nemcsak a fizikai, hanem a szellemi egészséget is elősegíti. Ha valaki farkaséhesen fekszik le, akkor a szervezet számára kihívást jelenthet elaludni, mivel az éhség éberré, nyugtalanná tesz.

GettyImages-1097061570

A vércukorszint leesését okozhatja, ha órákkal a lefekvés előtt befejeződik az étkezés, ami akár éjszakai felriadásokhoz vezethet. A túl kevés alvás pedig bizonyítottan hosszú távon elhízáshoz vezet, így azok számára, akik eleve nehezen alszanak el, amíg fennáll alvászavaruk, nem ajánlott kipróbálniuk az időszakos böjtölést.

Intenzív edzés idején

Kacie Vavrek sportorvos, dietetikus szerint a szakaszos böjt egyáltalán nem ideális intenzív edzések idején, ilyenek például az izomtömeg-növelő tornák, a HIIT-edzés vagy a CrossFit. Ezekben az esetekben figyelmet kell fordítani a megfelelő kalóriabevitelre, és edzések előtt és után is olyan fogásokat bevinni, amik támogatják az izmok működését és energiával látják el a szervezetet. Az edzések alatt az izmok glikogénraktárai kimerülnek, így utánuk egy-két órával ajánlott olyat fogyasztani, ami segíti az izomzat helyreállítását és az újjáépítését.

GettyImages-1330286828

Máskülönben lassulhat az izmok épülésének és regenerálódásának a folyamata, ideje is. Izmosodás esetén különböző időpontokban javasolt fehérjét fogyasztani, egy alkalommal felesleges 30-35 grammnál több fehérjét bevinni, mert nem tudja a szervezet megfelelően metabolizálni. Ha fehérjéből történik túlfogyasztás, az is zsírként fog elraktározódni. Így ha az étkezési ablakot csak 8 órába sűrítjük, akkor nagyon megnehezíti a kielégítő táplálkozást ebben az időszakban.

Emésztési zavar esetén

Az emésztési problémákkal már önmagában nehéz megbirkózni, számukra külön dietetikus szakértők írják elő a követendő étrendet. Cedrina Calder táplálkozásszakértő szerint az időszakos koplalás ronthat a tüneteken, például irritábilisbél-szindróma esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az időszakos böjtölés akár emésztési problémákat is okozhat hosszú távon. Megzavarhatja az emésztőrendszer normális működését, székrekedést és puffadást okozhat. A böjtölésre jellemző bőséges, gyakran napi egyszeri étkezés stresszreakciót válthat ki az emésztőrendszerben. Akiknek már eleve érzékeny a bélrendszerük, azoknak inkább másfajta diétás módszer a javasolt, és előtte érdemes konzultálniuk a kezelőorvosukkal.

Cukorbetegség esetén

Cukorbetegség esetén sem javasolt böjtölni, tekintve, hogy a vércukorszint hirtelen ingadozását idézheti elő. Egyes típusú cukorbetegség esetén nem működik normálisan a hasnyálmirigy, ami így nem termel elegendő inzulint. Ez a hormon segíti abban a szervezetet, hogy a glükózt a szervezet sejtjei felhasználják.

GettyImages-1279351155

A szakorvosok szerint ugyan nem tiltott számukra időszakos böjtölést tartani, de azt megelőzően mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvossal. Az általuk szedett gyógyszerek és a böjtölés kombinációja vészesen lecsökkentheti a vércukorszintet. Számukra nagyon fontos a vércukorszint stabilitásának a megőrzése.

8 rostokban és fehérjékben gazdag vacsora kevés kalóriával

A mediterrán diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba, és segítségével sokkal egészségesebb életmódra lehet áttérni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük