A rettegett idegbecsípődés: mit tehetsz otthon, és mikor kell orvoshoz menni?
Idegbecsípődés a vállban? Ezért kell kivizsgálni.

nyakfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idegbecsípődés komoly fájdalmat okozhat, amennyiben a vállban történik, de éppúgy kellemetlen a karokban, a nyakban és a kezekben is.

Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr az egyértelmű és a gondosabb kivizsgálást igénylő esetekről és azok kezeléséről ad információkat.

Idegbecsípődés a vállban

Ha a vállban csípődik be az ideg, az elsősorban fájdalmat, zsibbadást, gyengeséget és diszkomfortérzetet okozhat, de ezek az érzések nem kizárólag a vállban jelenhetnek meg. Érinthetik a karokat, a kezeket, az ujjakat, a nyakat is, ez utóbbiban főként a fej forgatásakor jelentkezik a probléma.

- Az idegbecsípős sokszor egy rossz mozdulat következménye, mely bekövetkezhet akár sportoláskor, akár egy teljesen mindennapi mozdulatsornál. A közvetlen ok abban keresendő, hogy valami, például csont, szövet, porckorong nyomást gyakorol a környező idegpályákra, ami feszülést és más kellemetlen érzéseket okoz. Mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist, hiszen akár egy sport- vagy autóbaleset során keletkezett sérülésből is kialakulhat porckorongsérv vagy olyan gyulladás, mely nyomást gyakorol a szövetekre - hangsúlyozza Arnold doktor.

Ugyanakkor az idegbecsípődés előfordulhat csigolyadegeneráció miatt is. Idővel ugyanis a csigolyák közötti, zselészerű anyag elhasználódhat, ami miatt csökken a csontok közötti távolság, így egymást és a környező idegeket is irritálhatják. Emellett természetesen a nyaki szakaszon előfordulhat ízületi gyulladás, nyáktömlőgyulladás, csontritkulás, csigolyacsúszás, kisízületi kopás, porckorongsérv, tartási rendellenesség és a csigolya csontos kinövése is, melyek szintén hasonló tünetekkel járhatnak.

Mit tehetsz idegbecsípődés esetén? 

Elsősorban ne kapkodj! A fájdalom gyakran olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Maradj pár percig a fájdalmat kiváltó mozdulatban, és csak lassan kezdj el mozogni. Elsődleges segítségként érdemes hideg-meleg váltott borogatást tenni a vállra, hogy oldódjon az izmok feszültsége. Ugyanezen okból ajánlatos finoman masszírozni is a területet, és segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, izomlazítók is. Az akut időszakban különösen oda kell figyelni, milyen pózban, milyen párnán alszol - optimális a nyak megtámasztására tervezett speciális, memóriahabos párna -, és milyen pózban ülsz - érdemes ergonomikusan kialakított széket választani -, illetve, például milyen pózban telefonálsz - ne szorítsd a telefont a fejeddel a válladhoz.

Ezenkívül érdemes kerülni a huzatot, az erős légkondicionálást, az aszimmetrikus terhelést és a számítógép előtti, előretolt fejtartást. Ha a helyzet két nap alatt sem javul, mindenképpen fel kell keresni az orvost - egyrészt a hatékony fájdalomcsillapítás, másrészt az esetleges, komolyabb problémák feltérképezése végett. 

Hogyan segíthet az orvos? 

- A legfontosabb teendőnk, hogy kizárjuk az olyan, súlyosabb betegségeket a háttérben, mint például a gerincsérv. Természetesen, ha mégis ilyesmiről van szó, akkor is fontos a minél korábbi diagnózis, hiszen sok esetben jól megtervezett kezeléssel elkerülhető a műtét is - mondja dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Hogy biztosak lehessünk a diagnózisban, a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet MRI-re, CT-felvételre. Amennyiben kiderül, hogy egyszerű görcsös izomzatról van szó, gyorsan és hatékonyan használható a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció, mely viszonylag rövid idő alatt hoz megkönnyebbülést. Hosszabb távon komoly segítséget jelenthet az orvosi kollagén-injekciókúra és a lökéshullám-terápia, mely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Szintén jól beválhat a lágylézer-terápia, mely alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozik. Ennek számos előnyös tulajdonsága van, többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását, és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését. Külön előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is, és nem allergizál. A további problémák megelőzésére pedig mindenképpen ajánlatos a funkcionális gyógytornát beépíteni a mindennapokba.

Jógával a stressz és a görcsös izmok ellen

A következő képeken olyan jógapózokat mutatunk, melyek rendszeres - de akár alkalmankénti - végzésével is remekül ellazíthatók az izmok. 

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük