Így változik meg a hüvelyi folyás a terhesség alatt: mikor kell intimfertőzésre gyanakodni?

A várandósság során több nyák termelődik, de megnő az intimfertőzések előfordulása is, amelyeket a baba védelmében kezelni kell.

várandósság

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság során számtalan változás megy végbe a kismamák testében, melyek mind a magzat egészséges fejlődését, megóvását, a szülés előkészítését hivatottak támogatni.

Vannak azonban olyan tünetek, melyek aggodalomra adhatnak okot. Ilyen például a hüvelyi folyás. Hogy vajon normális-e, illetve mit lehet a problémával kezdeni, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Megnövekedett hüvelyi folyás

Bizonyos mértékű hüvelyi folyás mind várandósság, mind terhesség nélkül normálisnak tekinthető. Mennyiségét befolyásolja, hogy hol tart a ciklus - ovuláció környékén nagyobb a mennyiség -, a szexuális izgalom, és bizony fertőzések is. Általánosságban elmondható, problémára akkor kell gyanakodni, ha szaga, állaga megváltozik, valamint a mennyisége is eltér a szokásostól - ezek a panaszok ugyanis intimfertőzést jelezhetnek.

Sok nő megrémül, amikor várandósság során tapasztalja a nagyobb mennyiséget. Érdemes tudni, hogy ekkor alapból több nyák termelődik - ezzel is óvva a magzatot az esetleges külső fertőzésektől, tehát teljesen normális, ha valaki bővebb folyást tapasztal a babavárás alatt. Mégis érdemes odafigyelni rá, mivel terhesség alatt megnő a fertőzésveszély, ami kezeletlenül vetélést, koraszülést, a baba fertőzését is okozhatja.

Mikor gyanakodjak terhesség során hüvelyi fertőzésre?

Terhesség során gyakrabban alakulhatnak ki intimfertőzések, melynek oka, hogy ilyenkor az immunrendszer aktivitása csökken. Éppen ezért nemcsak a nőgyógyászati, de az egyéb fertőzések esélye is megnő. A folyás állaga és színe mindenképp jelzésértékű, valamint az is, ha hirtelen a mennyisége is megnő. Félelemre adhat okot az enyhébb hüvelyi vérzés is, hiszen gyakran fenyegető vetélés/vetélés jele, ám előfordulhat, hogy egyszerű fertőzés az ok, hiszen ilyenkor eleve vérbő a terület, főleg, ha fertőzés is jelen van- így az itt lévő erek könnyen megrepedhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Fontos a mielőbbi terápia

A hüvelyi fertőzések a legtöbb esetben igen könnyen kezelhetőek, hiszen ma már számos baktérium-, gomba-, vírusölő készítmény van forgalomban, ráadásul nagy részük terhesség során is alkalmazható. Amennyiben úgy gondolja, fertőzés okozza panaszait, mielőbb keressen fel szakembert, aki megállapítja a diagnózist, megvizsgálja a magzatot, a méhet, méhszájat, majd felírja a szükséges készítményt.  

Fontos, hogy a terápia mihamarabb megkezdődjön, ugyanis eleinte a zárt méhszáj védi a babát, ám ha sokáig jelen van, a fertőzés felszáll, ami megnyithatja a méhszájat, melynek következtében vetélés vagy koraszülés következhet be. 

Meg lehet előzni?

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, szerencsére vannak olyan módszerek, tanácsok, melyek betartásával a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető. Ilyen elsősorban a megfelelő higiénia, az intimmosakodók, irrigátorok kerülése, megfelelő alsónemű választása, valamint ha valaki hajlamos a gyakori fertőzésekre, érdemes megelőző jelleggel lactobacillus-kúrát tartania, hiszen ezek azok a védő mikroorganizmusok, melyek harcolnak a kórokozók ellen.

Bugyival vagy bugyi nélkül egészségesebb aludni?

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük