Így változik meg a hüvelyi folyás a terhesség alatt: mikor kell intimfertőzésre gyanakodni?
A várandósság során több nyák termelődik, de megnő az intimfertőzések előfordulása is, amelyeket a baba védelmében kezelni kell.

várandósság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósság során számtalan változás megy végbe a kismamák testében, melyek mind a magzat egészséges fejlődését, megóvását, a szülés előkészítését hivatottak támogatni.

Vannak azonban olyan tünetek, melyek aggodalomra adhatnak okot. Ilyen például a hüvelyi folyás. Hogy vajon normális-e, illetve mit lehet a problémával kezdeni, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Megnövekedett hüvelyi folyás

Bizonyos mértékű hüvelyi folyás mind várandósság, mind terhesség nélkül normálisnak tekinthető. Mennyiségét befolyásolja, hogy hol tart a ciklus - ovuláció környékén nagyobb a mennyiség -, a szexuális izgalom, és bizony fertőzések is. Általánosságban elmondható, problémára akkor kell gyanakodni, ha szaga, állaga megváltozik, valamint a mennyisége is eltér a szokásostól - ezek a panaszok ugyanis intimfertőzést jelezhetnek.

Sok nő megrémül, amikor várandósság során tapasztalja a nagyobb mennyiséget. Érdemes tudni, hogy ekkor alapból több nyák termelődik - ezzel is óvva a magzatot az esetleges külső fertőzésektől, tehát teljesen normális, ha valaki bővebb folyást tapasztal a babavárás alatt. Mégis érdemes odafigyelni rá, mivel terhesség alatt megnő a fertőzésveszély, ami kezeletlenül vetélést, koraszülést, a baba fertőzését is okozhatja.

Mikor gyanakodjak terhesség során hüvelyi fertőzésre?

Terhesség során gyakrabban alakulhatnak ki intimfertőzések, melynek oka, hogy ilyenkor az immunrendszer aktivitása csökken. Éppen ezért nemcsak a nőgyógyászati, de az egyéb fertőzések esélye is megnő. A folyás állaga és színe mindenképp jelzésértékű, valamint az is, ha hirtelen a mennyisége is megnő. Félelemre adhat okot az enyhébb hüvelyi vérzés is, hiszen gyakran fenyegető vetélés/vetélés jele, ám előfordulhat, hogy egyszerű fertőzés az ok, hiszen ilyenkor eleve vérbő a terület, főleg, ha fertőzés is jelen van- így az itt lévő erek könnyen megrepedhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a mielőbbi terápia

A hüvelyi fertőzések a legtöbb esetben igen könnyen kezelhetőek, hiszen ma már számos baktérium-, gomba-, vírusölő készítmény van forgalomban, ráadásul nagy részük terhesség során is alkalmazható. Amennyiben úgy gondolja, fertőzés okozza panaszait, mielőbb keressen fel szakembert, aki megállapítja a diagnózist, megvizsgálja a magzatot, a méhet, méhszájat, majd felírja a szükséges készítményt.  

Fontos, hogy a terápia mihamarabb megkezdődjön, ugyanis eleinte a zárt méhszáj védi a babát, ám ha sokáig jelen van, a fertőzés felszáll, ami megnyithatja a méhszájat, melynek következtében vetélés vagy koraszülés következhet be. 

Meg lehet előzni?

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, szerencsére vannak olyan módszerek, tanácsok, melyek betartásával a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető. Ilyen elsősorban a megfelelő higiénia, az intimmosakodók, irrigátorok kerülése, megfelelő alsónemű választása, valamint ha valaki hajlamos a gyakori fertőzésekre, érdemes megelőző jelleggel lactobacillus-kúrát tartania, hiszen ezek azok a védő mikroorganizmusok, melyek harcolnak a kórokozók ellen.

Bugyival vagy bugyi nélkül egészségesebb aludni?

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük