Eddig ismeretlen betegséget terjesztenek a kullancsok
Véletlenül fedezték fel
Gondoltad, hogy akár húsallergiát is okozhatnak a kullancsok?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apró, egy-két milliméter nagyságú kullancsok többféle emberre veszélyes betegség vírusát, baktériumát hordozhatják magukban.

Az eddig ismert meningoencephalitis és Lyme-kór mellett nemrégiben egy újabb betegséget is felfedeztek a szakemberek.

Kullancs által terjesztett ismert betegségek

A kullancs a csípés révén két veszélyes betegséget vihet át az emberre. Az egyik a meningoencephalitis, egy idegrendszert érintő megbetegedés, melyet a kullancs által hordozott vírus vált ki. A betegség jelei lehetnek többek között megfázáshoz hasonló tünetek, illetve agyhártyagyulladás. A meningoencephalitis megelőzhető oltással, erről többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

A másik kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, melyet a Borrelia baktérium okoz. A Lyme-kór több szervet érintő megbetegedés. Többek között megfázáshoz hasonló tünetek hívják fel a figyelmet a fertőzésre, illetve a csípés következtében egy-négy hétig tartó, gyűrű alakú bőrpirosodás is vészjelző tünet lehet. A Lyme-kórról bővebb információkat szerezhetsz korábbi cikkünkből.

Előzd meg a csípést!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen módszerekkel előzheted meg kullancscsípést!

Vöröshús-allergia a kullancs miatt

A harmadik betegséget nem a hazánkban elterjedt közönséges kullancs - Ixodes ricinus -, hanem az Amerikában honos, Lone star - Amblyomma americanum - nevű állat terjeszti. Nevét a nőstények hátán megfigyelhető csillagszerű fehér foltról kapta.

A vérszívó olyan, a vörös húsokkal szemben tanúsított allergiás reakció kiváltására képes, melyet már nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Ausztráliában és Európában is regisztráltak. Hogy a különös allergiás reakciók összefüggésbe hozhatóak a kullancscsípéssel, véletlenül derült ki.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Egy, a Virginiai Egyetemen dolgozó allergológus szakorvos kezdte el kutatni, hogy miért vált ki allergiás reakciókat bizonyos pácienseknél egy daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Kiderült, hogy az allergiás tüneteket produkáló betegek véréből kimutatható egy bizonyos alfa-galaktóz nevű szachariddal szembeni antitest. Ez a szacharid pedig mind a gyógyszerben, mind a vörös húsokban megtalálható. Az allergiás tüneteket produkáló betegek mindegyike az Amblyomma americanum nevű kullanccsal leginkább fertőzött délkeleti államokban élt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az allergiás reakció a kullancs nyálában található anyagoknak köszönhetően alakul-e ki, vagy valamilyen kullancs által hordozott kórokozó okozza a panaszt. Jó hír azonban, hogy az évek múlásával az allergiás reakciók intenzitása csökkenni látszik - bár a legtöbb beteg inkább tartózkodik a vörös húsok fogyasztásától.

Ezt is szeretjük