Tartós agykárosodást is okozhat a hőguta: már az enyhe tüneteknél érdemes gyanakodni
A napszúrás hamar komolyabbra fordulhat: a hőguta következménye pedig tartós agykárosodás is lehet.

shutterstock 110893820
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azzal már a legtöbben tisztában vannak, hogy bőrüket, szemüket védeni kell a túlzott napozástól, és azt is sokan tudják, hogy miként kell használni a napvédő krémeket, illetve mikor nem javasolt a napon tartózkodni.

Talán a napszúrás veszélyeiről, kockázati tényezőiről kevesebbet hallani, pedig a hosszú órákon át nagy melegben, tűző napon végzett munka, sportolás vagy csupán napozás bizony, veszélyeket rejthet magában - hívja fel a figyelmet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyásza, kardiológus szakorvosa.

Ha beüt a forróság

A szervezet hosszan igyekszik kompenzálni a magas hőmérsékletet a hőszabályozás révén, leginkább hőleadás formájában, párologtatással, izzadással, a bőr ereinek tágításával. A túlmelegedés kezdetén piros arc, piros, meleg bőr jellemzi az állapotot.

napszuras

- Fedetlen fővel, hosszabb ideig a napon tartózkodva az agy egészen egyszerűen túlmelegszik, fokozódik az agyban a nyomás, minek következtében az agyhártyaizgalom tüneteit észlelhetjük, fejfájás, émelygés, hányinger, kábultság, szédülés formájában. Túl a bőr nap okozta rövid és hosszú távú károsodásain, mindez nagyon gyorsan potenciálisan életveszélyes állapotot is okozhat - mondja a szakorvos. Míg a napszúrás hosszú távú egészségkárosodás nélkül néhány napon belül gyógyítható, a hőguta tartós agykárosodást okozhat, sőt, nem egyszer halállal végződik.

Egyre súlyosabb tünetek

- Amennyiben a napszúrást kapott személy nem kapja meg a megfelelő ellátást, sőt, továbbra is a napon tartózkodik, kitéve testét a továbbhevülésnek, a kompenzációs mechanizmusok kifáradnak, a hőleadás zavart szenved. A korábban piros, meleg bőr szederjessé és hideggé válik, az izzadás megszűnik, a test hőmérséklete egyre emelkedik, 39-41 Celsius-fokot is elér, szapora szívverés észlelhető, majd egyre fokozódik a tudat beszűkülése, a fejfájás, hányinger mellé előbb kábultság, bágyadtság, gyengeség, csökkent koncentrációkészség, tarkókötöttség, később eszméletvesztés társul. Ebben az állapotban már mindenképpen orvosi segítségre van szükség, nem ritkán hosszabb kórházi kezeléssel - hívja fel a figyelmet.

napeges-bor-vedelem

Mi a teendő napszúrás esetén? 

Míg csak napszúrásra utaló tüneteket észlelsz, otthoni ellátás is elegendő. Az első és legfontosabb teendő a beteg elhelyezése egy szellős, hűvös, lehetőleg besötétített szobában, az agynyomás csökkentése érdekében enyhén, körülbelül 30 fokban megemelt felsőtesttel fektetve, emellett hideg vizes borogatással a test hűtése - ez segít a test maghőmérsékletének csökkentésében -, folyadékpótlás hideg vízzel, illetve elektrolitpótlás sóval. Néhány napos pihenés után a napszúrást kapott személy maradványtünet nélkül gyógyul, míg hőguta esetén, ha túl is éli a beteg, sok esetben agykárosodással kell számolni. Bizonyos betegségben szenvedők érzékenyebben reagálnak a nyári, nagy melegre, könnyebben kapnak napszúrást.

forrosag-nyar

A csecsemők, kisgyermekek, valamint az idősek, illetve a krónikus betegek, cukorbetegek, szívbetegek, általános érelmeszesedésben szenvedők gyakrabban érintettek. Munkájuk miatt sok időt a szabadban töltők vagy hosszabb versenyek során a sportolók is veszélyeztetettek.

Az enyhe tüneteknél is gyanakodj!

A megelőzésben, túl azon, hogy ne tartózkodj fedetlen fővel hosszan a napon, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, az izzadás során elvesztett elektrolitok pótlása, a könnyű anyagból készült, jól szellőző ruházat, a világos, leginkább fehér fejfedő segít. Már enyhe tünetek jelentkezéskor is gyanakodj, hogy esetleg napszúrással állsz szemben, mihamarabb keress árnyékos, hűvös helyet, és igyekezz hűteni testedet. Hosszú távú sportversenyeken kiemelten fontos a megfelelő frissítés, hűtés. Viselj világos, napellenzős sapkát, melyet be is vizezhetsz, futás, kerékpározás során, a legnagyobb kánikulában sportruházatodba tehetsz néhány jégkockát a frissítőállomáson. Ha lehetőség van rá, karjaidat, fejedet, nyakadat mosd meg hideg vízzel. Erre a legtöbb versenyen van lehetőség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zárt térben is veszélyes

Hőgutát természetesen nemcsak nyitott helyen, napsütésben lehet kapni, hasonlóan végzetes lehet a zárt, szellőzésmentes helyen, extrém magas hőmérsékleten, nem megfelelő ruházatban tartózkodás is. Gondolj csak a forró autóban felejtett gyermekek, kutyák tragédiájára.

A hét legfontosabb teendő napszúrás esetén

Megtörtént a baj? Ne ess kétségbe, a folyadékpótlás mellett ezeket kell megtenned napszúrás esetén.

Ezt is szeretjük