Hőguta vagy napszúrás? Az egyik halálos is lehet, ismerd fel a tüneteit!
Hasonlóak a tünetek, az egyik esetben azonban azonnal mentőt kell hívni.

napszuras
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az elmúlt időszakban a viharok is szinte mindennapossá váltak, a hőség csak kismértékben és kis időre szűnik, csakúgy, mint a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, ami persze a teljes nyári időszakra igaz lehet.

Fontos azonban elkülöníteni a két fogalmat, a napszúrás ugyanis nem egyenlő a hőgutával, és bár mindkettő veszélyes, az egyik sokkal inkább az, kialakulása esetén azonnal mentőt kell hívni, mivel életveszélyes állapotot jelent.

Mi az a napszúrás pontosan?

A napszúrás definíciójára maga az elnevezés is utal, ugyanis az általában fedetlen fejet érő erős, közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, és az agyhártya felmelegedett, túlingerelt állapota okozza. A tünetek közé tartozhat a fejfájás, a szédülés, a megemelkedett testhőmérséklet, járhat emellett lázzal, hányingerrel, hányással, remegéssel, jellegzetes tünet továbbá a fényérzékenység. Súlyosabb esetben kábultság, ájulás, eszméletvesztés is jelentkezhet, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A napszúrás tünetei általában egy-két nap alatt elmúlnak, ha a beteg hűvös, sötét szobában tartózkodik, és bőséggel fogyaszt folyadékot. A tünetek észlelése után emellett érdemes naponta többször zuhanyozni langyos vagy hűvös vízzel, és a tarkóra, a csuklókra is célszerű hideg vizes borogatást tenni. Ha a tünetek nem múlnak, mindenképp orvoshoz kell menni, kisbabák esetében pedig alapvetően is. A napszúrás megelőzése érdekében pedig fontos a fejfedő viselése, valamint a kerülése annak, hogy huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodj, különösen, ha szőke vagy, rövid vagy ritka a hajad, illetve szív-, vese-, máj- vagy cukorbetegségben szenvedsz.

Miért más a hőguta?

A hőguta napszúrás nélkül is kialakulhat, emellett egyáltalán nem csupán nyáron, de bármikor, ha a szervezet hőháztartása nem tud megfelelően működni, és nem tudja optimálisan leadni a hőt, amitől túlzottan felmelegszik. A tűző napon, illetve melegben tartózkodás mellett ilyen lehet, ha valaki fizikai erőfeszítést végez forró környezetben, túl meleg ruhát visel, túl sok folyadékot veszít, de jellemzően ide tartoznak azok a tragédiák is, melyek során valaki a napon hagyott autóba zárta a gyerekeket vagy a kutyát.

A hőguta jellemző tünete a forró, száraz bőr, az izzadás megszűnése, a vörös arc és fej, a megemelkedett pulzus, illetve a magas testhőmérséklet, ami akár a 43°C-ot is elérheti. De kezdeti tünetként ugyanúgy jelentkezhet fejfájás, szédülés, kábultság, hányinger, hányás, mint a napszúrás esetében. Hőguta esetében felléphet továbbá izomgörcs, zavartság, nehézlégzés és eszméletvesztés, végül pedig a keringés teljes összeomlása, mely halálhoz is vezethet.

A tünetek észlelése esetén azonnal mentőt kell hívni, a kiérkezésig pedig hűvös helyre kell vinni a beteget, és fokozatosan hűteni kell a testét, például hideg vizes borogatással - a csuklón és a tarkón például, de nem teljes testen, az ugyanis szigetel -, hűtött folyadék bevitelével.

Nyáron nemcsak a meleg, de a káros UV-sugarak is komoly veszélyforrást jelentenek, fokozzák például a bőrrák kialakulásának kockázatát. Nézd meg képeken, milyen, ha nem anyajegyből indul ki!

Ezt is szeretjük