Alvászavart, magas pulzust, bélpanaszokat okozhat: a hisztaminintolerancia tünetei szigorú diétával csökkenthetők

A hisztaminintolerancia szigorú diétát igényel a szerteágazó tünetek elmulasztására.

Hisztaminintolerancia-diéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hisztaminintolerancia más, mint az ismert táplálékérzékenységek, amelyek során az adott alapanyag elhagyásával a tünetek megszüntethetők, éppen ezért sokkal komplexebb diétát igényel.

A hisztamin szükséges anyag a szervezetben, egy fehérjekomponens, úgynevezett biogén amin, amelyet az immunsejtek termelnek, és amelynek elsődleges feladata az allergének eltávolítása a szervezetből, ezáltal szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Egészséges esetben legfeljebb egy óra alatt lebomlik a szervezetben, ha viszont a folyamat akadályozott, a felhalmozódó hisztamin súlyos tüneteket okozhat.

A hisztaminintolerancia tünetei

A hisztamin felhalmozódása gyakran a lebontásért felelős DAO, azaz diamin-oxidáz enzim alacsony szintjére vezethető vissza, de az N-metil-transzferáz enzim működése is hat rá. Az ilyenkor felmerülő tünetek szerteágazók lehetnek, gyakoriak az emésztőszerv-rendszeri panaszok, így a hasfájás, a puffadás és a hasmenés, de kiütéses, ekcémás jellegű bőrbántalmak, is árulkodhatnak az egészségügyi zavarról.

Felmerülhetnek még légzőszervi panaszok, többek között nehézlégzés vagy szénanátha, keringési és idegrendszeri gondok, fejfájás, pulzusemelkedés, szívritmuszavar, de akár anafilaxiás sokk is. A felhalmozódás képes a cirkadián ritmus felborítására is, fokozva ezzel az éjszakai ébrenlétet.

A hisztaminintolerancia okai

A hisztaminintolerancia állapota jellemzően nem önálló kórképként merül fel, így a diétával egyidejűleg a fennálló háttérbetegségek kezelésére van szükség. Okként merülhet fel az ételek és adalékanyagok okozta érzékenység, ám gyakran áll a háttérben SIBO, azaz kontaminált vékonybél szindróma is. Esetleg hormonális zavarok, pajzsmirigyproblémák is lehetnek a kiváltói az enzimek működési rendellenességének, így a kórképre az allergia- és az intoleranciatesztek nem feltétlenül derítenek fényt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A tünetek megszüntetését célzó diétában fontos tényező az ételek hisztamintartalma, amely a SIGHI-lista alapján történik: eszerint megkülönböztethetők a 0-s, 1-es, 2-es és 3-as csoportba sorolt ételek - jól tolerálható, közepesen/alkalmanként megengedett, kockázatos, valamint rosszul tolerálható, kerülendő ételek -, továbbá a hisztaminfelszabadító és a DAO-enzim-blokkoló anyagok, a személyre szabott diétához sok türelem szükséges, vagy dietetikus segítsége is kérhető.

A diéta szigorú, de nem a hosszú távú végzése a cél: a gyulladáscsökkentéssel és a bélregenerálással a szervezet alkalmassá tehető arra, hogy idővel képes legyen lebontani a hisztamint, így később visszavezethetők az étrendbe a kevésbé javasolt vagy kerülendő élelmiszerek, természetesen egyéni toleranciához mérten. Az egyéni tapasztalatok fontosabbak is lehetnek az étellistáknál.

A diéta alapelvei

A diéta során kiemelten fontos az alapanyagok frissessége, amelynek feltétele a beszerzési forrás megbízhatósága is. Az ételek minél rövidebb főzési idővel készülhetnek, a feldolgozott élelmiszerek kerülendők. Az erős, csípős fűszerezés helyett a friss zöldfűszerek javasoltak. A nyers és kevéssé feldolgozott zöldségek serkentik az enzimműködést, ami szintén elsődleges cél. 

Hisztaminintolerancia esetén a frissen készített ételeket kell előnyben részesíteni, a tárolással megnő az ételek hisztamintartalma. Ha ez nem lehetséges, mielőbbi hűtés, illetve a kis adagokban történő azonnali lefagyasztás javasolt. Az újramelegítés szintén kockázatos, a megmikrózott ételek is kerülendők, különösen a diéta elején.

Általánosságban elmondható, hogy a diéta során a legtöbbek számára kerülendők a fermentált és érlelt élelmiszerek, beleértve az alkoholos termékeket, az ecetet, az élesztőt. Kerülendők a nem elég friss ételek, a feldolgozott, konzerv, félkész áruk, valamint a melegen tartott és újramelegített ételek. Ilyenformán sok érintettnek kockázatos az éttermi, menzai koszt is. A vörösbor, az érett sajt, a füstölt hús, a konzervhal, a hüvelyesek, a savanyúságok, egyes gombák, de még a paradicsom, a citrusfélék és a diófélék is okozhatnak panaszokat. Ám ezek tolerálását is egyénileg szükséges kitapasztalni.

Általában jól tolerálhatók a friss, nyers vagy kevéssé feldolgozott ételek, így a legtöbb zöldség és sok gyümölcs, például az alma, az őszibarack, a dinnye, továbbá a friss hús és a tojás is, a friss és pasztőrözött tej, a magvak is.

Cikkünk Rubin Eszter Hisztaminintolerancia szakácskönyv című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A Hisztaminintolerancia szakácskönyv nemcsak azoknak szól, akik már tudják, hogy érintettek, de azoknak is, akiknek életében valaha jelentkezett vörösbortól, csokoládétól, paradicsomtól, erjesztett ételektől vagy tartósítószerektől (például szulfitoktól), akár gyógyszerektől (például szaliciláttól, aszpirintől) orrdugulás, tüsszögés, fulladás, szapora pulzus, csalánkiütés, bélrendszeri panaszok, vagy régóta megmagyarázhatatlan tünetektől szenvednek, de az egészségügyi vizsgálatok sokszor mégis negatív eredményt mutatnak.

Kiadja a Jaffa Kiadó.

Ára 3199 forint.

Teszttel kideríthető a hisztaminintolerancia

Az öndiagnózis nem járható út, viszont a DAO-enzim szintjének felmérése egyértelműsítheti a panaszok okát.

Különösen veszélyes az öndiagnózis hisztamin intolerancia esetén - Gasztroenterológus beszél a folyamatról

A hisztaminintolerancia leggyakrabban nőknél fordul elő - kideríteni laborvizsgálat során lehet, de nem mindig van rá szükség.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük