A grillezett hús is nagy bajt okozhat: ezt kell tudni hisztamin-intolerancia esetén
Hisztamin-intoleranciásként sem kell lemondani a grillezett húsokról!
Javában tart a grillszezon, a nyárias időben mindenki szívesen sütöget a szabadban, ennek is megvannak azonban a maga kockázatai.
A legtöbben grillezett húsokat, halakat készítenek, ám hisztamin-intolerancia esetén ezek fogyasztása - mind a húsok, mint pedig a fűszerek miatt - gondot okozhat. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondja, hogy mire kell figyelni.
A hisztamin-intoleranciások diétája
Hisztamin-intolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutó hisztamint. Ennek oka a hisztamin lebontásáért felelős DAO enzim csökkent termelődése. A hisztamin-intolerancia diétával - és alkalmanként enzimpótlással - kezelhető. A diéta igen összetett, több élelmiszer - többek közt bizonyos gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, húsok, halfélék, italok - kizárására is szükség lehet.
Halak az étlapon
A húsok és a halak beszerzése során a legfontosabb, hogy minél frissebb árut vásárolj, ugyanis, ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin. Mivel a halak igen romlandóak - a magas fehérjetartalom miatt -, még könnyebben keletkezik bennük hisztamin, így, ha valami csak egy-két órát állt, az is problémás lehet, illetve, ha szabad levegőn tárolják, a baktériumok is előbb kezdik el bontani, előbb keletkezik hisztamin. Halakat ezért inkább frissen fagyasztott, vákuumcsomagolt formában vásárolj, a fagyasztóládából az alul lévőket - kevésbé kiolvadtakat - válaszd. De a frissen, szemed láttára kihorgászott hallal sem lősz mellé. Hazaszállítás és további tárolás során ügyelj rá, hogy minél kevesebbet álljon a szatyorban, kocsiban, konyhapulton.
Halak közül hisztaminérzékenység esetén kerülni kell a füstölt halakat, a rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, valamint a halkészítmények - pástétomok - fogyasztását!
Húsfogyasztás hisztaminérzékenységben
Akár friss, akár fagyasztott húst vásárolsz, az üzletben először a szárazárut vedd meg, a hűtő- és fagyasztópultban kapható termékekből kerüljön utoljára a kosárba! A fagyasztott termékek közül, csak úgy, mint a halak esetében, a hűtőpult alján lévő csomagokból válogass! Ha nem fagyasztott húst veszel, akkor vákuumcsomagolt termékeket válassz.
A hűtőpultos, csomagolatlan termékek, ki tudja, mióta állnak ott, illetve az állás következtében a különböző baktériumok, gombák jócskán elszaporodhatnak a hús felületén, ami szintén növeli a hisztamintartalmat. Otthon mielőbb tedd a hűtőbe/fagyasztóba! A hűtőben maximum egy napot álljon, majd készítsd és fogyaszd is el! Érdemes olajos pácban „áztatni” a húsokat - az olaj védőrétegként megakadályozza, hogy a levegővel - és mikrobákkal - érintkezzen a hús felülete.
Húsok közül kerülni kell a pácolt, szárított, füstölt - felvágottak, kolbászfélék, krémek és pástétomok - húskészítményeket és az előre darált húst!
Mivel fűszerezz?
A bolti, adalékanyaggal, tartósítószerrel teli fűszerkeverékek, húsleveskockák és a mindezeket tartalmazó konzervek, készételek egyértelműen tiltólistásak hisztaminszegény étrendben. A natúr, mono fűszerek változatos felhasználása, kombinálása az egyes húsféleségekkel sok lehetőséget nyújt a kísérletezésre.
- Baromfihús mellé ajánlható: kakukkfű, tárkony, bazsalikom, zsálya, szerecsendió, fahéj*.
- Sertéshúshoz jó választás: köménymag, babérlevél, curry, lestyán, petrezselyem.
- Marhahúshoz: boróka, szurokfű, rozmaring, bors, kakukkfű.
- A vadhúsok - természetesen a kevésbé érleltek - ízéhez passzol: koriander, szegfűszeg*, szerecsendió.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A chilivel, paprikával, pirospaprikával, mustárral, magas illóolaj-tartalmú hagymafélékkel vigyázni kell, de sokak számára kis mennyiségben még ezek is megengedettek.
*A fahéj, szegfűszeg kis mennyiségben használható hisztaminszegény étrendben, de erős allergizáló hatásuk miatt bizonyos esetekben tüneteket válthatnak ki.
Diéta személyre szabva
Szarka Dorottya elmondta, hogy az érintetteknél egyéni tolerancia függvényében van szükség csökkentett hisztamintartalmú vagy hisztaminmentes étkezésre. Nincs olyan étrend, mely hisztamin-intolerancia esetén mindenkinél egyformán beválna, hiszen az egyes ételekre adott reakció függ attól, hogy milyen mértékben csökkent a hisztaminlebontó enzim termelődése a szervezetben - akinél kevésbé, enyhébb, akinél jobban, ő erősebb tünetekre számíthat ugyanazon hisztamintartalmú étel elfogyasztása után - de befolyásolhatja ezt a stressz és a hormonális állapot is.
Érdemes dietetikussal konzultálni, hogy az étrend - amellett, hogy megszűnnek a tünetek - megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Továbbá a szakember hasznos vásárlási, konyhatechnológiai praktikákkal is segíteni tudja a hisztamin-intoleranciával küzdők mindennapjait.
Nemcsak az étel okozhat allergiát
Sajnos a legszebb növények között is sok az allergén: nézd meg képes összeállításunkat, és látni fogod, mivel kell vigyáznod.
10 kedvelt szobanövény, ami súlyos allergiás reakciót okozhat: nem mindegy, hova teszik
Nézegess képeket!
Elolvasom- diéta
- allergia
- allergén ételek
- grill
- ételintolerancia
- ételérzékenység
- dietetikus
- hisztamin
- hisztaminintolerancia
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!