A hipochondriának több fajtája is van: miért kell nagyon komolyan venni ezt a betegséget?
Vajon ki lehet véglegesen gyógyulni a nem létező betegségek tudatából?

hipochonder beteg betegség  (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hipochondria egy igen komoly pszichés zavar, a legtöbben azonban legyintenek arra, ha valaki sűrűn foglalkozik valamilyen képzelt egészségügyi problémájával.

A túlzott szorongás pedig végtelenül megkeseríti a betegségtudatban élő egyének életét: akár valódi egészségkárosodáshoz is vezethet, ha a beteg nem kap szakorvosi segítséget a mentális problémában.

A hipochondria kialakulása

A hipochondria gyakoriságáról és megjelenési formáiról kevés adat áll rendelkezésre, azonban az elmondható, hogy férfiak és nők tekintetében az előfordulás aránya nagyjából egyenlő.

beteg-gyerek (2)

A különböző súlyosságban jelentkező betegség kialakulása az esetek egy részében gyermekkora tehető: a szülői túlféltés is okozhat a későbbiekben kialakuló, szorongásos betegségkényszert, és a korai traumák is vezethetnek problémákhoz, akár egy iskola- vagy játszótárs elhalálozása is törést okozhat a gyermeki lélekben. A felismerés, hogy egy betegség akár fiatalkorban is halálhoz vezethet, megfelelő kommunikáció nélkül egy életre megbélyegezheti a gyerek egészséghez való hozzáállását.

A családban előforduló krónikus betegséggel való együttélés vagy egy közeli hozzátartozó hosszú betegség utáni halála szintén megnyomoríthatja az egészség- és betegségtudat egyensúlyát, és a normálisnál nagyobb mértékű szorongást idézhet elő, éppúgy, mint a személyesen átélt gyakori betegeskedés.

Tünetei és diagnosztikája

A pszichológusok a hipochondria két típusát különböztetik meg: az egyik a betegségektől való rendkívüli félelem, mely akár halálfélelemmé is fokozódhat, a másik pedig a fixálódás, hogy valamilyen konkrét betegségben szenved az illető. A hipochonder beteg tipikusan orvosról orvosra jár, nem hisz a leleteknek - melyeket sok esetben nem is tud értelmezni, így további kivizsgálásokon vesz részt.

A megbetegedéstől és  annak következményeitől való rettegés  beárnyékolja  a beteg mindennapjait, és a kitalált kóros állapot tüneteit esetenként pszichésen akár produkálja is, annak ellenére, hogy nincs valódi, szervi elváltozás. A folyamatosan feszengő beteg általában úgy érzi, senki sem veszi őt komolyan, azonban előfordulhat, hogy tudatában van hipochondriájának, mégis képtelen megszabadulni a kényszeres gondolataitól, hogy valamilyen betegség el fog rajta hatalmasodni.

hipochonder beteg betegség  (1)

Eközben felesleges gyógyszerfüggőség is kialakulhat, mely jobb esetben valamilyen ártalmatlan vitamintablettához kapcsolódik, de előfordulhat, hogy egy erősebb, valódi hatóanyag-tartalommal jelentkező szertől válik függővé a beteg.

Konkrét diagnózis akkor állítható fel a mentális betegségek diagnosztikus kézikönyve - DSM - alapján, ha legalább fél évig fennáll a probléma, a következő tünetekkel:

  • a beteg a magán észlelt fizikális jelenségeket félreértelmezi, és meg van győződve róla, hogy súlyos betegséggel küzd, vagy retteg attól, hogy meg fog betegedni,
  • a megnyugtató laboreredmények és orvosi konzultációk után sem tudja elengedni a betegségtudatát,
  • klinikailag jelentős szenvedést, szociális vagy munkahelyi problémákat is előidéz a folyamatos szorongás,
  • a szorongás nem magyarázható más mentális problémával, például depresszióval,
  • nem téveszmék adják a betegségtudat alapját, nem paranoid pszichotikus zavarról van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonló betegségek

A pontos diagnosztika azért is fontos, mivel a hipochondria más mentális betegségekkel könnyen összetéveszthető, pedig ezek kezelése merőben eltérő. A kényszerbetegség, például az állandó orrspray-használat nem azonos a hipochondriával: itt ugyanis maga a cselekvés hat megnyugtatóan az egyénre, nem pedig az, hogy a megfázása ellen tesz. A betegségfóbia szintén egy külön kórkép: itt egy bizonyos betegségtől retteg a beteg, míg a hipochonderek minden betegségtől félnek, másik típusuk pedig abban a tudatban él, hogy az általa meghatározott betegség már elérte.

Kezelés

A kezelés első lépése a felismerés. Miután a beteg, illetve környezete felismeri, hogy problémái vannak a pszichés egészsége körül, egy viselkedés- vagy pszichoterápiával általában sikeresen gyógyítható. Azonban a visszaesés sajnos nagyon gyakori, a kezelések pedig felettébb hosszadalmasak, mivel az esetek nagy részében egész kisgyermekkorra visszamenőleg szükséges a téveszmék felszámolása és a görcsök feloldása. A spiritualitás, illetve a lelki egyensúly megtalálása sokat javíthat a hipochonderek életminőségén. Fontos, hogy a beteget olyan orvos segítse a gyógyulásban, akiben maximálisan megbízik, az orvos részéről pedig elengedhetetlen, hogy teljesen komolyan vegye páciensét, ne kicsinyítse le annak panaszait, és ne hagyja szó nélkül az állítólagosan fennálló tünetek egyikét sem.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Egészségügyi találmányok 2018-ban

Egyre több betegségre van megoldás és gyógymód, 2018-ban is számos találmány született.

Ezt is szeretjük