Hogyan állítsd össze a hidratálást segítő étrended? Zöldségek, melyek segítik a vízháztartás egyensúlyban tartását

A nyári kánikula idején fokozottan kell figyelni arra, hogy a melegben megfelelő módon, akár zöldségek fogyasztásával is hidratálj.

Hidratálás zöldségekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezet számára elengedhetetlen a vízpótlás, amiről sokaknak elsőre az ivóvíz vagy más erre alkalmas, üdítő ital jut eszébe, miközben léteznek olyan zöldségek is, melyek magas víztartalmuknak köszönhetően az étrendbe iktatva nagymértékben segítik a vízháztartás egyensúlyban tartását.

Amikor a szervezet több vizet veszít, mint amennyit felvesz, akkor dehidratáltság jön létre, mely szélsőséges esetben akár életveszélyessé is válhat. A folyadékpótlás során érdemes az étrendet úgy kialakítani, hogy a vízpótlás 20 százalékát a beiktatott lédús növények adják. Több olyan zöldség is van, melyek amellett, hogy sok vizet tartalmaznak, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően jelentősen hozzájárulhatnak az egészséges étrend kialakításához is. Előnyük emellett, hogy nyáron könnyen beszerezhetők, sőt, akinek lehetősége van rá, akár a saját kertjében vagy konyhakertjében is elő tudja állítani azokat.

Hidratálás zöldségekkel

Az uborka - mely közismerten kiváló arcpakolás tud lenni - víztartalma eléri a 95 százalékot. A külső és belső hidratációt így egyaránt jól szolgálja, további óriási előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm uborka csak 10 kalóriát jelent, így bármilyen diétás étrendbe könnyen beilleszthető. A benne lévő A-, B- és C-vitaminoknak köszönhetően az immunrendszert és az idegrendszert is támogatja, emellett magas a kálium-, kalciumtartalma is. Sok idényzöldséggel szemben óriási előnye, hogy egész évben elérhető.

Az uborkához hasonlóan magas víztartalmú zöldség a cukkini is, mely szintén sok A- és B-vitamint, valamint értékes nyomelemeket, mint például a foszfort, cinket és magnéziumot is tartalmaz. Bár a grillpartikon előszeretettel kerül a menübe, ha igazán ki akarod használni víztartalmának előnyeit, inkább nyersen fogyaszd!

cukkini
Fotó: Alberto Rojas Garcia / Getty Images Hungary

A legtöbb nyári saláta alapja

A jégsaláta sokunk kedvence, ha egy könnyű nyári salátát akarunk készíteni. Rendkívül magas, 95 százalékos víztartalmú növény, és bár az íze nem túl jellegzetes, víztartalmával jelentősen hozzájárulhat a hidratáláshoz.

A legtöbb nyári salátában, ha másért nem, a színe miatt szeretjük a paradicsomot. Manapság valóban az egyik legszínesebb zöldség, hiszen a piros többféle árnyalatától, a zöld és sárga színű fajtáival, többféle méretével feldobhatja bármelyik salátát. Víztartalma eléri a 90 százalékot, A- és C-vitaminok mellett béta-karotin- és likopintartalma miatt kiváló antioxidáns, vagyis sejtvédő tulajdonságokkal bír. A legtöbb konyhakertben megtalálható, de ha nincs kerted, akkor egy nagyobb kaspóban, erkélyládában is kiválóan termeszthető, sőt vannak olyan futó fajtái, melyekkel akár az egész teraszt képes betakarni nyáron.

A spenótot, bár nem tartalmaz annyi vizet, mint az előbb felsorolt zöldségek, érdemes szintén belekeverni a salátákba, hiszen antioxidánsokban gazdag zöldség. Sok vasat, kalciumot, magnéziumot és A-, B-, C-, K-, E-vitaminokat tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig szintén hozzájárulhat a diétás étrend kialakításához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Nyersen és levesben is finom

A leveszöldségek közül ki kell emelni a sárgarépát és a szárzellert, melyek nem csak a finom leveseknek tudnak alapanyagai lenni, de nyersen fogyasztva bármilyen mártogatós tálban megállják a helyüket. A sárgarépa víztartalma 90 százalék, magas A-vitamin-tartalma és béta-karotin-tartalma miatt is szeretjük. A szárzeller szintén kimagasló, 95 százalékos víztartalommal bír, és rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így a diétádat is színesebbé teheted általa. Rendkívül rostdús növény, amivel - ha beiktatod az étrendedbe - hozzájárulhat az emésztésed jobbá tételéhez. A-, B- és C-vitaminokat, káliumot és foszfort is tartalmaz. A karfiol szintén olyan zöldség, melyről talán nem is gondolnád, hogy víztartalma eléri a 92 százalékot. Dehidratáló tulajdonsága mellett magas a C-vitamin-tartalma, és nem utolsósorban koleszterinszintet csökkentő hatása is van. Érdemes ezért ezt a zöldséget is beilleszteni a mindennapi étrendbe.

Levesek hidegen és melegen

A diétás étrendbe mindenképpen belefér, és a hidratálás szempontjából meg kell említeni a zöldségleveseket is, melyekből annyifélét készíthetünk, amennyit a fantáziánk elbír. Akár hidegen, akár melegen, a zöldségeket feldarabolva vagy krémlevesként tálalva kerüljenek is az asztalra, a megfelelő vízpótlást nem csak a kánikula idején tudják segíteni.

8 szuperegészséges zöldség és gyümölcs, ami növeli a folyadékbevitelt: nyáron érdemes minél többet enni belőlük

A szükséges folyadékmennyiség fedezésében a zöldségek és a gyümölcsök is segíthetnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük