Hétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol
Naponta több ártalmas anyaggal is kapcsolatba kerülsz.

Dia

 	Dietil-ftalát - mosópor  	Az alkohol denaturálásához használt dietil-ftalát elsősorban a mosóporokban, a kozmetikumokban és a PVC-ben található meg. Az egyik legveszélyesebb összetevő, amely hozzájárulhat a nemi hormonok túl alacsony szintjéhez, de károsíthatja az immunrendszert és elősegítheti a rák kialakulását is.  	Kapcsolódó cikk: 	Egészségre káros adalékok a tisztítószerekben »

Dietil-ftalát - mosópor

Az alkohol denaturálásához használt dietil-ftalát elsősorban a mosóporokban, a kozmetikumokban és a PVC-ben található meg. Az egyik legveszélyesebb összetevő, amely hozzájárulhat a nemi hormonok túl alacsony szintjéhez, de károsíthatja az immunrendszert és elősegítheti a rák kialakulását is.

Kapcsolódó cikk:
Egészségre káros adalékok a tisztítószerekben »

Dia

	Guargumi - ketchup, majonéz	A mérgező guarbab magjából őrléssel készülő termék különösen káros anyagokat tartalmazhat, mivel tökéletes tisztítása gazdaságtalan. A guargumit többek között majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz használják.

Guargumi - ketchup, majonéz

A mérgező guarbab magjából őrléssel készülő termék különösen káros anyagokat tartalmazhat, mivel tökéletes tisztítása gazdaságtalan. A guargumit többek között majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz használják.

Dia

	Nitritek és nitrátok - pácolt húskészítmények	A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.	Kapcsolódó cikk:	A legveszélyesebb adalékanyagok listája »

Nitritek és nitrátok - pácolt húskészítmények

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.

Kapcsolódó cikk:
A legveszélyesebb adalékanyagok listája »

Dia

	Fenol - bútorfény	A legtöbb, boltban kapható bútorfény veszélyes anyagokat, például fenolt tartalmaz. A fenol a levegővel érintkezve csillogó, fényes felületté szilárdul, viszont így a bútorfény használat után akár napokig is irritáló gázokat bocsájthat ki, a fenol pedig belélegezve kellemetlen tüneteket, extrém esetekben akár máj- vagy vesekárosodást is okozhat.

Fenol - bútorfény

A legtöbb, boltban kapható bútorfény veszélyes anyagokat, például fenolt tartalmaz. A fenol a levegővel érintkezve csillogó, fényes felületté szilárdul, viszont így a bútorfény használat után akár napokig is irritáló gázokat bocsájthat ki, a fenol pedig belélegezve kellemetlen tüneteket, extrém esetekben akár máj- vagy vesekárosodást is okozhat.

Dia

	Dietanolamin - testápoló	Szerepet játszhat a rák kialakulásában a dietanolamin, röviden DEA. Ezt a színtelen vagy kristályos alkoholt oldószerek, valamint tisztítószerek gyártásához használják, de testápolók is tartalmazzák, mivel jól hidratál, ezáltal puhává varázsolja a bőrt.	Kapcsolódó cikk:	Egészségre káros adalékok a tisztítószerekben »

Dietanolamin - testápoló

Szerepet játszhat a rák kialakulásában a dietanolamin, röviden DEA. Ezt a színtelen vagy kristályos alkoholt oldószerek, valamint tisztítószerek gyártásához használják, de testápolók is tartalmazzák, mivel jól hidratál, ezáltal puhává varázsolja a bőrt.

Kapcsolódó cikk:
Egészségre káros adalékok a tisztítószerekben »

Dia

	Alumínium - dezodor	Nem telik el úgy nap, hogy ne fújnád be magad dezodorral? Érdemes megfontolnod, hogy mikor és milyen izzadás elleni készítményt használsz. A német ÖKO-Test magazin tesztje az izzadásgátlók gyakori bőrirritáló hatásáról tanúskodik. A kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a dezodorokban található alumínium eltömíti a pórusokat.

Alumínium - dezodor

Nem telik el úgy nap, hogy ne fújnád be magad dezodorral? Érdemes megfontolnod, hogy mikor és milyen izzadás elleni készítményt használsz. A német ÖKO-Test magazin tesztje az izzadásgátlók gyakori bőrirritáló hatásáról tanúskodik. A kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a dezodorokban található alumínium eltömíti a pórusokat.

Dia

	Cukor	A túlzásba vitt cikorfogyasztással nem egyszerűen a vonalaidat veszélyezteted. Otto Heinrich Warburg német biológus orvosi Nobel-díjat kapott felfedezéséért, hogy a rosszindulatú daganatok anyagcseréje nagymértékben függ a glükózfogyasztástól - a megemésztett cukor a testben glükózzá alakul.	Kapcsolódó cikk:	A legdurvább rákkeltő, amit mindennap fogyasztasz »

Cukor

A túlzásba vitt cikorfogyasztással nem egyszerűen a vonalaidat veszélyezteted. Otto Heinrich Warburg német biológus orvosi Nobel-díjat kapott felfedezéséért, hogy a rosszindulatú daganatok anyagcseréje nagymértékben függ a glükózfogyasztástól - a megemésztett cukor a testben glükózzá alakul.

Kapcsolódó cikk:
A legdurvább rákkeltő, amit mindennap fogyasztasz »

Dia

	Tartrazin - mustár, pezsgőtabletta	Az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagnak tartott tartrazin többek között megtalálható a szörpökben, pezsgőtablettában, fűszerszószokban és a mustárokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyag az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki, különösen a szalicilsavra való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi rendellenesség vagy bőrtünet.

Tartrazin - mustár, pezsgőtabletta

Az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagnak tartott tartrazin többek között megtalálható a szörpökben, pezsgőtablettában, fűszerszószokban és a mustárokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyag az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki, különösen a szalicilsavra való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi rendellenesség vagy bőrtünet.

Dia

 	Sodium laureth - sampon  	A samponokhoz használt habképző anyag, a sodium laureth szulfát gyakran okoz bőrallergiát. Gyorsan felszívódik, és maradandó károsodást okozhat több szervben is - mint az agy, a máj vagy éppen a szem. Más anyagokkal kapcsolatba lépve pedig rákkeltő anyagokat hoz létre.  	Kapcsolódó cikk: 	A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

Sodium laureth - sampon

A samponokhoz használt habképző anyag, a sodium laureth szulfát gyakran okoz bőrallergiát. Gyorsan felszívódik, és maradandó károsodást okozhat több szervben is - mint az agy, a máj vagy éppen a szem. Más anyagokkal kapcsolatba lépve pedig rákkeltő anyagokat hoz létre.

Kapcsolódó cikk:
A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

Dia

	Aszpartam - jeges tea, fagylalt	A szintetikus édesítőszerre érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. Az Amerikai Egyesült Államokban egyszer már betiltott, majd újra engedélyezett adalékanyag kimondottan kerülendő terhesség esetén. A vegyület megtalálható szénsavas üdítőitalokban, gyümölcslevekben, jeges teában, fagylaltokban.

Aszpartam - jeges tea, fagylalt

A szintetikus édesítőszerre érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. Az Amerikai Egyesült Államokban egyszer már betiltott, majd újra engedélyezett adalékanyag kimondottan kerülendő terhesség esetén. A vegyület megtalálható szénsavas üdítőitalokban, gyümölcslevekben, jeges teában, fagylaltokban.

Ezt is szeretjük
Fotó: