Halálos, mégis gyógyítható a betegség: 70 ezer érintett is lehet Magyarországon
25 ezer egészségügyi dolgozó hepatitis C-szűrését támogatja az állam.

oltás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szakemberek, betegszervezetek és kormányzati szereplők egyeztettek a hepatitis C-fertőzés magyarországi felszámolásának előkészítéséről. Az állam 600 millió forintos támogatással járul hozzá 2018-ban az egyik kiemelt rizikócsoport, az egészségügyi dolgozók szűréséhez.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete hangsúlyozza, hogy a HCV-fertőzöttek szűrővizsgálattal történő felismerése és hatékony kezelése nem csupán morális kötelezettség, hanem nemzetgazdasági érdek is.

A hepatitis C vírus jellemzői 

A hepatitis C vírus - HCV - egy vér úján terjedő fertőzés, mely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70 ezer érintett is lehet. A fertőzés évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli, idült májgyulladás, ami a munkaképességet, az életminőséget, az életkilátásokat rontó és jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedéshez vezet.

Halálos, de gyógyítható betegség

A hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy halálos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved. A HCV elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a HCV-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

Újfajta terápiás lehetőségek

A felismerés és a kezelés azért is fontos, mert a fertőzött lakosság 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor, 16%-át a máj daganatos megbetegedése, 7%-uk esetében pedig szükséges májtranszplantációt végrehajtani. Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a HCV terápiájában, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el a vírusmentesség. Az áttörést jelentő, szájon át szedhető, direkt ható antivirális szerek 90-100%-ban eredményeznek gyógyulást még az olyan betegek esetében is, akik korábban sikertelen kezelésen estek át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elkezdik szűrni az egészségügyi dolgozókat

2018-ban Magyarországon is elindulhat a fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program, melynek célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen. 2018 elején mintegy 25 ezer fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozó HCV-szűrését és a legmodernebb terápiával történő kezelését támogatja az állam. A szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széleskörű tájékoztatása is szükséges a HCV átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és a betegség veszélyeiről. 

Ezt is szeretjük