A több tízezer magyart érintő hepatitis-A, -B és -C legfőbb tünetei: kik a veszélyeztetettek?
Minden, amit a vírusról és a megelőző oltásokról tudnod kell.

orvos-tablet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hepatitis hazánkban több tízezer embert érinthet, miközben a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről.

A Duna Medical Center belgyógyásza, Dr. Schandl László összegyűjtötte mindazt, amit a betegséget okozó vírusokról és a megelőző oltásokról tudni kell.

Mi a hepatitis?

A hepatitis vírusos fertőzés során kialakuló, akut vagy krónikus májgyulladás. A betegséget okozó vírusnak több típusa van. Az egyes vírusok határozzák meg a vírus terjedésének módját, a betegség kialakulásának kockázatát, lefolyását és a fertőzés megelőzésének lehetőségeit. Védőoltással ma a hepatitis-A- és a hepatitis-B-fertőzés megelőzhető, a hepatitis-C-fertőzésre pedig már létezik gyógyszeres terápia.

Hepatitis-A

A hepatitis-A-fertőzés a gyomor-bél rendszer útján terjed, így elsősorban a szennyezett víz vagy étel fogyasztása során fertőződhetsz meg. Külföldre történő utazás esetén ezért javasolt az A típus elleni oltás, főleg azok számára, akik tengerparti utazást terveznek.

Mire figyelj?

Külföldi utazás során érdemes olyan éttermeket választani, ahol láthatóan a hazaihoz hasonló higiénés normákat követnek. Egyél jól átsütött ételeket, kerüld a nyers húsokat, tengeri halakat, herkentyűket. Csapvíz helyett igyál palackozott vizet, és vigyázz a jégkockákkal, hiszen azok általában csapvízből készülnek. Alaposan mosd meg a vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket is! Ha gyermekkel utazol, jó, ha tudod, az oltás 12 hónapos kortól adható.

Mik a tünetek?

A hepatitis-A okozta májgyulladás sok esetben tünetmentesen zajlik, de előfordulhat láz, fáradékonyság, étvágytalanság, ízületi fájdalom, jellemző tünet a sárgaság, a világos széklet, a sötét vizelet vagy például a bőrviszketés.

Hepatitis-B

A hepatitis-B vírusa vérrel, illetve testnedvekkel, így elsősorban egészségügyi beavatkozással vagy szexuális úton terjed, de egy apró bőrsérülésen keresztül is fertőződhetsz. Az oltás szintén egyéves kortól kérhető külföldi utazás vagy veszélyeztetett gyermek részére, illetve a hepatitis-B-fertőző beteggel egy háztartásban élők esetében is.

Mire figyelj?

Ha külföldre utazol, érdemes magadat beoltatni, főleg, ha olyan helyen kirándulsz, ahol a fertőzés veszélye magasabb, hiszen ekkor egy apró sérülés útján is elkaphatod. Veszélyeztetett csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók is, ezért az ő esetükben a védőoltás kötelező, és a védettségi szintet is gyakran ellenőrizni kell. A hepatitis-B-vírust hordozó kismama gyermeke is fertőzött lesz, ha a születést követően az újszülött nem részesül védőoltásban, ezért a terhesgondozás során a leendő anyánál minden esetben szükséges az erre irányuló vizsgálat. Hepatitis-B-veszélyeztetettek még az intravénás drogélvezők, illetve azok, akik szexuális partnerüket gyakran váltogatják, különösen, ha az együttlét során nem használnak óvszert.

Mik a tünetek?

Az akut szakaszban a májgyulladás tünetei hasonlóak a hepatitis-A-fertőzés során észleltekhez, de a lefolyás súlyosabb. Amennyiben a tünetek hat hónapon túl is fennállnak, krónikus májgyulladásról beszélünk, ez az esetek 5-10%-ában alakul ki. A krónikus májbetegség ritkán gyógyul meg, általában élethosszig fennáll, növelve a májzsugor, illetve a májrák kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hepatitis-C

A hepatitis-C is testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed, bár a nemi úton való terjedés kockázata alacsonyabb, mint a hepatitis-B esetében.

Kik a veszélyeztetettek?

A hepatitis-C kapcsán elsősorban az intravénás kábítószer-élvezők, de a tünetmentes betegek környezetében élők is veszélyeztetettek. Szerencsére napjainkban a szűréseknek köszönhetően az egészségügyi ellátás, például vérátömlesztés útján, dialízis kezelés során vagy transzplantációt követően kialakuló fertőződések nem fordulnak elő.

Mik a tünetek?

Az akut fertőzés gyakran tünetmentes, körülbelül a betegek 10%-ánál mutatkoznak a májgyulladás tünetei. A betegség azonban 80-90%-ban krónikus májgyulladásba fordul át, és a legtöbb esetben csak ebben a stádiumban diagnosztizálják. A hepatitis-C-fertőzés során kialakult, kezeletlen krónikus májbetegség következtében májzsugor és májrák alakulhat ki. Védőoltással a betegség nem előzhető meg, de jelenleg már kezelhető specifikus, vírusellenes gyógyszeres terápiával.

Májvédő ételek, italok

A következő képeken olyan táplálékokat mutatunk, melyek segítik a máj regenerálódását, védik a szervezet fő méregtelenítő szervét.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük