Nem segítenek a vérrögök megelőzésében, pedig sokan azt hiszik: a szakértő szerint teljesen másra valóak ezek a krémek

Ezek a kenőcsök, krémek nem arra valóak, mint azt sokan gondolnák. Szakértő beszélt a tényleges hatásukról.

Heparin kenőcs mire jó?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A heparin egy igen gyakran alkalmazott hatóanyag, mely segít megelőzni a mélyvénás trombózis fellépését. Manapság igen népszerűek az olyan krémek, gélek, melyek tartalmazzák ezt az anyagot.

Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a készítmények vajon alkalmazhatóak prevenció gyanánt, avagy sem? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolta meg.

Mire jó a heparintartalmú kenőcs?

A heparinok gyakran alkalmazott véralvadásgátló típusok, melyek a véralvadásban fontos szerepet játszó antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő enzimnek inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg, így csökkentik a vér alvadását és a vérrögképződést. Ezáltal igen hatékonyak a mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia kezelésére és megelőzésére. Általában ideiglenesen, azaz meghatározott ideig használják, például műtétek után, gipszrögzítés esetén, repülőút, terhesség során. Amennyiben az illetőnek tartósan, hosszabb ideig, akár élete végéig véralvadásgátlót kell alkalmaznia, úgy a heparin helyett kumarinszármazékot vagy új típusú véralvadásgátlót (NOAC) szokott felírni az orvos.

GettyImages-1512104928

- A heparint injekcióval kell a bőr alá juttatni, ezért használata kissé nehézkes, ám hamar megszokható. A heparin ugyanis a bélből, illetve bőrön keresztül nem, vagy nagyon nehezen szívódik fel, ezért szükséges az injekció! Ennek kinetikai és biológiai hozzáférhetőségéről pontos mérések szólnak. A heparint száz éve nem sikerült bőrön át felszívódóvá tenni. Minden egyéb szöveg: reklám és marketing - hívja fel a figyelmet prof. Blaskó György.

A nyári meleg hónapokban a kitágult erekben lassul a vérkeringés, vénás pangás, ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, így gyulladásos állapot alakulhat ki. A hőségben ezért fokozódnak a visszeres panaszok, gyakoribbá válik a vénagyulladás, valamint nagyobb eséllyel lép fel mélyvénás trombózis is. Éppen ezért sokan alkalmaznak a fájdalom, illetve az ödéma ellen különböző krémeket, géleket.

A boltok polcain találni heparintartalmú készítményeket is, melyek többek között azt ígérik, hogy hatásosak az életveszélyes vérrögök kialakulásának megelőzésében, valamint enyhítik a fájdalmat. És bár a heparin valóban effektív a fokozott véralvadás ellen, ám mint már említettük, bőrön keresztül nem képes felszívódni. A visszérkrémek a fellépő gyulladást mérsékelhetik, illetve szűntethetik meg, valamint csillapítják a fájdalmat, csökkentik az ödémát és hűsítik a végtagokat, ám a vérrögök ellen közvetlenül nem védenek.

Ha nem elég a tüneti kezelés

- Ezek a visszérkrémek tehát inkább a vénagyulladás, visszerek tüneti kezelésre szolgálnak, így ha valakinél valóban fokozott a mélyvénás trombózis fellépésének esélye, úgy komolyabb prevencióra lehet szüksége. Enyhébb esetben elegendő lehet a megfelelő életmód követésén kívül a kompressziós harisnya viselése, melynek során fokozható a mélyebben lévő vénákban a keringés, és csökkenthető az ödéma. Ám ha valakinél nagy az esély a trombózisra, mint a súlyos trombofília, úgy komolyabb megelőzésre van szüksége - például véralvadásgátló gyógyszerekre vagy LMWH-injekcióra. Hogy kinél milyen prevenció indokolt, azt természetesen szakorvos dönti el - mondja prof. Blaskó György.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akkor mégis mire valók ezek a krémek?

A visszérkrémek, illetve -gélek mindent összevetve nem feleslegesek, egyrészt azért, mert sokak számára megkönnyítik a mindennapokat, hiszen csökkentik a fájdalmat, illetve az ödémát, ráadásul csökkentik a felületi visszérgyulladás esélyét is. Ez a probléma főleg a visszértágulatokkal küzdők esetén szokott előfordulni, annak gyakori szövődménye.

Főleg a nyári időszakban a visszértágulatok könnyen felületes thrombophlebitist, azaz felületi vénagyulladást okozhatnak, ami egy igen fájdalmas szövődmény. Ilyenkor a felszíni vénákban gyulladás lép fel, és bár jelen lehet vérrög az érben, a thrombusok csupán a felületi vénákban keletkezhetnek, így nem tudnak a tüdőbe jutni, tehát nem életveszélyesek.

Ennek ellenére jobb elkerülni a problémát, akár hűsítő visszérkrémek segítségével. Ha mégis fellép a felületi vénagyulladás, úgy érdemes orvoshoz fordulni, mivel a probléma olykor átterjedhet a mélyebben fekvő vénákra is, ráadásul igen könnyű összekeverni az állapotot a mélyvénás trombózissal, hiszen hasonló tüneteket okozhatnak, ilyenek a fájdalom, az ödéma vagy a bőr elszíneződése. Éppen ezért a differenciáldiagnózist csakis orvos képes felállítani.

Olvass tovább: nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szedsz

A véralvadásgátlóknak több típusa is létezik, melyek más-más hatásmechanizmuson keresztül gátolják a fokozott véralvadást.

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szedsz - Ezeket a tényezőket érdemes figyelembe venni

A véralvadásgátlóknak több típusa is létezik, melyek más-más hatásmechanizmuson keresztül gátolják a fokozott véralvadást

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük