Az agyi artériás trombózis 6 tünete: azonnal hívni kell a mentőt, ha ezek jelentkeznek

Bizonyos tünetek jelentkezése után nem szabad várni, hanem azonnal fel kell hívni a mentőket.

Agyi artériás trombózis tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Vérrögök szerte a testben kialakulhatnak, így az agyban is. Óriási gondokat okozhat az, ha az itt lévő artériában vagy vénában keletkezik, hiszen akár tartós fogyatékosság, sőt halál is lehet a következménye.

Az agyban kialakult trombózisokról prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája beszélt.

Trombózis az agy vénájában

Vérrögök bármely típusú érben képződhetnek, legyen szó vénáról vagy artériáról. Bár ugyanúgy thrombus, azaz vérrög jön létre mindkét esetben, más a kialakulásának a folyamata. Amennyiben a vénában keletkezik, úgy azt a véralvadási kaszkád felborulása okozza, ekkor az alvadási faktorok túlzott működésbe lépnek, aminek hatására kialakul a vérrög.

GettyImages-1424846701

Artériás trombózis esetén a kiváltó ok a vérlemezkék fokozott összecsapódása. Ezt gyakran érszűkület/magas vérnyomás okozza, hiszen ekkor apró sérülések keletkeznek az ér belső részén. Ott plakk képződik, mely egyre jobban szűkíti az eret, így a vér áramlása megnövekszik, további károsodásokat okozva. Ezek az érsérülések bár egészen aprók, a vérlemezkék ekkor is odaáramolnak, összecsapódnak, és fellép a trombózis.

Normális esetben a vér az artériákon keresztül az agyba kerül, ahová oxigént és tápanyagokat szállít. Ezután a vér az agyi vénákban gyűlik össze, amelyek a nagy vénákba, az úgynevezett sinusvénákba torkollanak. Az agyban a vénáknak két típusa van: vannak a „normál” vénák és a sinusok - utóbbiak fala keményebb, kevésbé sérülékenyek. Ezek segítik a vénás vér elszállítását.

- Agyi vénás sinus trombózis - röviden CVST - akkor fordul elő, amikor vérrög képződik az agy vénás sinusaiban. A vérrög miatt elzáródás keletkezik, a vér áramlása akadályozottá válik, valamint megnő a koponyaűri nyomás. A megnövekedett nyomás károsítja az eret, és vérzéshez vezethet. Ez egy súlyos betegség és kórházi, majd tartós alvadásgátló kezelést igényel. A beteg genetikai szűrése elengedhetetlen - figyelmeztet prof. Blaskó György.

Az agyi artériás trombózis tünetei

A stroke-nak több formája van, attól függően, hogy azt vérzés vagy vérrög okozza. A trombotikus stroke az ischemiás stroke egyik formája, melynek során az artériában keletkezett vérrög elzárja a véráramlás útját, így az agy egy területe nem jut elegendő oxigénhez. A trombotikus stroke általában az agy artériájában keletkezett plakk körül alakul ki. Különösen azok a veszélyeztetettek, akiknek magas a koleszterinszintjük, érelmeszesedéssel küzdenek, vagy cukorbetegségben szenvednek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- Az ischemiás stroke másik típusa az embolikus stroke, melyet szintén egy vérrög okoz. Ez a thrombus egy artériában alakul ki, majd egy másik artériába utazik, és ott blokkolja a véráramlást. Sok esetben ez a vérlemezkedugó csak átmeneti elzáródást okoz, mert újra „szétspriccel”: ekkor van szó átmeneti keringési zavarról, röviden TIA, amit azonban nagyon komolyan kell venni, és a beteget szekunder profilaxisban, azaz megelőzésben kell részesíteni. Oka ugyanúgy lehet cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, eret ért trauma, valamint genetikai hajlam is - magyarázza a professzor.

Tünetek

 • Látászavar.
 • Szédülés.
 • Fejfájás.
 • Féloldali bénulás.
 • Beszédzavar.
 • Zavartság.

Nagyon fontos, hogy ha a tünetek jelentkeznek, az érintett ne várjon, hogy majd elmúlik, azonnal hívjon mentőt, mivel 2-2,5 óra az úgynevezett terápiás ablak: vagyis ezt követően már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Sajnos a Magyar Stroke Társaság elnökének tájékoztatása szerint a betegek csupán 5 százaléka kapja meg időben a szükséges vérrögoldó kezelést.

GettyImages-1310288259

- Sajnálatos, hogy a típusos panaszok, mint a beszédzavar, a féloldali végtaggyengeség, az ajak félrehúzódás, hogy csak a leggyakoribb tüneteteket említsem, esetén a betegek nagy része azt gondolja, hogy „majd elmúlik”. Nem múlik el! Inkább kerüljön kórházba ötször feleslegesen az illető, mint egyszer későn - figyelmeztet prof. Blaskó György.

- Szintén fontos, hogy azok, akiknek nagyobb a hajlamuk a vérrögökre, azok vegyenek részt úgynevezett trombózisrizikó-becslésen, ugyanis ha indokolt, akkor prenventív terápiát kell alkalmaznia a betegnek, hogy elkerülje a vénás/artériás trombózist - tette hozzá prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Milyen állapotok esetén lehet érdemes a megelőző terápia?

 • Magas koleszterinszint.
 • Magas vérnyomás.
 • Cukorbetegség.
 • Érszűkület - kötelező a profilaxis, azaz a megelőzés.
 • Családi hajlam.
 • Lupus.
 • Túlsúly.
 • Előfordult már hasonló eset, szintén kötelező a szekunder profilaxis.
 • Trombofília.
 • Bizonyos daganatok.

5 mindennapos dolog, ami segíthet a mélyvénás trombózis megelőzésében

A mélyvénás trombózis kialakulásában az életmód is szerepet játszhat, így a rizikó is csökkenthető némi odafigyeléssel.

5 mindennapos dolog, ami segíthet a mélyvénás trombózis megelőzésében: ezeket az ételeket jobb kerülni

A mélyvénás trombózis kialakulásában az életmód is szerepet játszhat, így a rizikó is csökkenthető némi odafigyeléssel.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük