Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szedsz - Ezeket a tényezőket érdemes figyelembe venni

A véralvadásgátlóknak több típusa is létezik, melyek más-más hatásmechanizmuson keresztül gátolják a fokozott véralvadást

GettyImages-1331756796

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A véralvadásgátlóknak igen nagy szerepük van a mélyvénás trombózis kezelésében és prevenciójában. Ezen készítményeknek több típusa is létezik, melyeknek megvan a pozitív és a negatív oldala is. Ezeket ismertette prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

A véralvadásgátlók nagyon fontos szerepet töltenek be a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kezelése és megelőzése érdekében. Több típusuk is létezik, melyek más-más hatásmechanizmuson keresztül gátolják a fokozott véralvadást, és így az életveszélyes vérrögök kialakulását.

Több tényező befolyásolja, melyikre van szükség

Hogy mikor melyikre van szükség, az több tényező függvénye: befolyásolják többek között az illető egyéb betegségei, más gyógyszerei, hogy várandós-e, állandó jelleggel kell-e alkalmazni a terápiát, tapasztal-e mellékhatásokat, milyen az INR-értéke stb. Látható tehát, hogy több minden szempontot figyelembe kell venni a készítmény megválasztásánál, de szerencsére orvossal egyeztetve lehetőség van időközben is módosítani az addigi terápián.

Véralvadásgátlók típusai:

    • Közvetettek: amikor kell még egy plasmafaktor hatásukhoz: Heparin/LMWH, kumarinszármazékok - ezek a régi típusú véralvadásgátlók.

    • Közvetlenek: amikor követlenül gátolják az alvadási faktorokat NOAC/DOAC - ezek az új típusú véralvadásgátlók.

GettyImages-1470689161
Fotó: Johnce / Getty Images Hungary

Heparin

A heparint eredetileg a laboratóriumi vizsgálatokhoz használták, hogy a vérvétel során vett vér alvadását megakadályozzák. Az 1940-es években kezdték mélyvénás trombózis terápiája során is alkalmazni, majd az 1960-es évek elejétől pedig kevesebb mellékhatással rendelkező, alacsony molekulasúlyú heparinkezelést (LMWH) vezettek be a vérrögképződés megelőzésére olyan betegeknél, akiknél magas a thromboemboliás betegségek kockázata.

A heparin elősegíti az úgynevezett antitrombin III nevű fehérje aktivitását, amely inaktiválja a thrombint, ami egy a véralvadást elősegítő enzim. Ezenkívül az aktivált Xa-faktor inaktivációját is gyorsítja, ezzel is hozzájárulva a vérrögképződés csökkentéséhez. A heparin nagyon rosszul szívódik fel a bélben, ezért injekcióval szükséges a bőr alá bejuttatni, a bőrön keresztül és a gyomor-bél traktuson át nem szívódik fel.

Előnyei:

 • Terhesség, szoptatás során is alkalmazható.
 • Ideiglenes használatra is - például gipsz hordása vagy utazás esetén.
 • Gyorsan hat.

Hátrányai:

 • Injekcióval kell bejuttatni.
 • Mellékhatások: vérzés, heparin indukálta thrombocitopénia, megemelkedett májenzimértékek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kumarinszármazékok

Igen széles körben elterjedt véralvadásgátlók voltak az úgynevezett kumarinszármazékok, melyek több mint 50 éve az antikoaguláns terápia alappillérei. K-vitamin-antagonistáknak is nevezik, mivel a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják - a K-vitamin ugyanis szerepet játszik a thrombin és más alvadási fehérje képzésében. Hosszú távon is alkalmazható, akár élethosszig tartó terápiaként is. Fontos, hogy ha valaki ilyen típusú kezelésben vesz részt, rendszeresen ellenőriztesse INR-értékét! Emellett fontos odafigyelni arra, hogy naponta azonos mennyiségű K-vitamint fogyasszon, valamint ügyelni kell az étel/gyógyszer-kölcsönhatásokra is, mivel vannak, melyek fokozzák, és vannak, melyek gyengítik a kumarinszármazék hatását!

Előnyei:

 • Szájon át szedhető.
 • Hosszú távon is alkalmazható.
 • Olcsó.

Hátrányai:

 • Rendszeres INR-ellenőrzés.
 • Gyógyszer- és ételkölcsönhatások.
 • Mellékhatások, mint például vérzés, hajhullás.
 • Terhesség során tilos, mivel súlyos magzati károsodásokat okoz.
GettyImages-1339205598
Fotó: Kateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

NOAC/DOAC

A véralvadásgátlók legújabb típusa, mely a véralvadáshoz hozzájáruló thrombint a dabigatran és az Xa-faktor hatását (rivaroxaban, edoxaban) közvetlenül gátolja. Számos előnnyel rendelkezik a K-vitamin antagonistákkal szemben, ráadásul NOAC-készítmények esetén kevesebb mellékhatással kell számolni - mondja prof. Blaskó György, aki hozzátette, hogy ennek ellenére fontos tisztában lenni azzal, hogy az összes véralvadásgátló némileg növeli a vérzés rizikóját, így ez a veszély - ha kisebb mértékben is - a NOAC-szereknél is fennáll.

Előnyei:

 • Gyors hatáskezdet.
 • Nincs étel- vagy gyógyszerkölcsönhatás.
 • Nem kell INR-ellenőrzés.
 • Kevesebb mellékhatás.
 • Tartósan is alkalmazható.

Hátrányai:

 • Drága.
 • Drága ellenszer.
 • Ritkán veseműködési zavar.

A legfontosabb az antikoaguláns kezelésnél, hogy hatékony, de biztonságos dózist alkalmazz ellenőrzötten! Az aluldozírozás veszélyezteti a beteg életét, mivel ekkor hatástalan a kezelés, a túldozírozás pedig a vérzés fokozottabb kockázatával jár. Bízd szakorvosra a gyógyszerválasztást, a dózist és az ellenőrzést!

5 gyógynövény, ami nem ajánlott véralvadásgátló szedésekor

Mélyvénás trombózis lezajlása után, a sürgősségi ellátás és az életveszélyes állapot kezelését követően szükség van véralvadásgátló kezelésre. Ennek kapcsán több kérdés is felvetődhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük