5 tünet, ami a májvéna trombózisát jelzi: ezek a tényezők hajlamosítanak rá

A véna portae trombózis akkor jelentkezik, ha vérrög alakul ki a májkapuvénában. Erre különböző tünetek figyelmeztetnek.

Véna portae trombózis
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Trombózis legtöbbször a medencei vénák esetében, illetve az alsó végtagokban fordul elő, ám olykor igazán szokatlan helyeken is felléphet a probléma, a vérrögök kialakulása.

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa a májban kialakuló trombózisról beszélt.

Vérrög a májkapuvénában - A vena portae trombózis

A máj portális vénás trombózisa, tehát - röviden az úgynevezett vena portae, májkapugyűjtőér - vérrög okozta teljes vagy részleges elzáródása lehet akut és krónikus is. Ekkor az adott érben a nyomás megnő, és portális hipertónia lép fel, ami további gondokat generál, például nyelőcső-visszértágulatokat, lépmegnagyobbodást, bélinfartkust, hasűri folyadékot.

GettyImages-1141934074

Az így keletkező varixok, azaz visszértágulatok megjelenése azért veszélyes, mert ezek az erek igen sérülékenyek, vérzésre hajlamosak. Nagy problémát jelenthet ekkor a májszövet károsodása is, mivel súlyos esetben ilyenkor nem képes a máj a szükséges fehérjék szintézisére, így fehérjehiány és vérzékenység léphet fel.

A májvénatrombózis lehetséges tünetei

  • Émelygés, hányinger.
  • Haspuffadás.
  • Láz.
  • Sárgaság.
  • Hányás, hasmenés, véres széklet.

Érdemes tudni, hogy előfordulhatnak tünetszegény esetek is, főleg krónikus esetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajlamosító tényezők

A májzsugorodásban szenvedő felnőtteknél nagy a kockázat a probléma kialakulására: mintegy 25%-uknál lép fel portális véna trombózis, mivel a hegesedő májon keresztüli véráramlás lassú, ami pedig fokozza a vérrögképződést.

Ezenkívül hajlamosító tényező lehet a hasnyálmirigy-gyulladás, hasnyálmirigyrák, májrák, trauma, hasi fertőzések, gyulladásos bélbetegség, krónikus myeloproliferativ betegség, trombofília és a terhesség is. 

Fontos a véralvadásgátló terápia

Amennyiben felmerül a máj trombózisának gyanúja, úgy a diagnosztizálás során jelentős szerepe van az úgynevezett Doppler-ultrahangnak, mellyel nem csak a máj szerkezete, nagysága figyelhető meg, de a vér áramlása is. A vizsgálatot MRI/CT- és endoszkópos vizsgálat is kiegészítheti, ha szükséges.

GettyImages-469706250

- A probléma terápiája elsősorban az antikoagulációs, azaz véralvadásgátló kezelés, valamint nagy hangsúlyt kap az alapbetegség terápiája is, ha ismert - mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa. Hozzátette, előfordulhat, hogy az említett kezelés mellett az orvos béta-blokkoló szedését is javasolja, mivel az segít csökkenteni a nyomást a portális vénában. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy sönt behelyezésére is sor kerülhet, szintén a nyomáscsökkentés céljából. 

Olvass tovább: ez az az agyi artériás trombózis 6 tünete

Bizonyos tünetek jelentkezése után nem szabad várni, hanem azonnal fel kell hívni a mentőket.

Az agyi artériás trombózis 6 tünete: azonnal hívni kell a mentőt, ha ezek jelentkeznek

Bizonyos tünetek jelentkezése után nem szabad várni, hanem azonnal fel kell hívni a mentőket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük