Hogyan válthatsz háziorvost? Pofonegyszerű, és még papírozni sem kell hozzá
Bármikor dönthetsz úgy, hogy háziorvost váltasz, a procedúra egyáltalán nem bonyolult.

haziorvos-orvos-beteg-paciens
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan félreértésből úgy gondolják, csak az állandó lakcímük szerint illetékes egészségügyi ellátóhoz, háziorvoshoz, gyermekorvoshoz vagy kórházba mehetnek, ha valami gondjuk van. Pedig a váltás valójában semmi ilyen feltételhez nem kötött, akár egy ideiglenes költözés, sőt, egy nézeteltérés miatt is át lehet jelentkezni más orvoshoz.

Magyarországon szabad orvosválasztás van, így bármilyen okból kifolyólag dönthet úgy az ember, hogy térítésmentesen orvost vált, és másik egészségügyi intézmény kezelését veszi igénybe. Ehhez mára semmi papírozásra nincs szükség, és nem kell a korábbi háziorvostól sem kikérni a papírokat.

A háziorvosváltás menete

Az orvosváltáshoz a társadalombiztosítással rendelkezőknek már ki sem kell kérni a papírokat a régi orvostól, csupán az új, választani kívánt háziorvosnál szükséges jelentkezni, így semmiféle kínos helyzetbe nem kerülhetsz akkor sem, ha elégedetlenség vagy nézeteltérés indokolja a döntésedet.

A NEAK közlése szerint pár perc alatt megvan a procedúra: az új háziorvos a jelentkezés elfogadását követően nyilvántartásba veszi az őt választó személy TAJ-számát, és igazolást ad ki arról, hogy az illető háziorvosi ellátását elvállalta.

Az igazoláson szerepel a háziorvos neve, a rendelő címe és annak telefonszáma. Ezt követően a háziorvos kiállítja a Beteg törzskartonja nevű nyomtatványt, melyhez a páciens írásbeli hozzájárulásával átkéri az előző orvostól a törzskarton adatait.

Hányszor válthatsz háziorvost?

Nemcsak a lakóhely szerint illetékes háziorvos, de a választott háziorvos is újra megváltoztatható. Évente egyszer indoklás nélkül, ennél többször pedig indokolt esetben lehet átjelentkezni más háziorvoshoz, ez az indok azonban lehet egy költözés, illetve bármilyen ok, ami miatt akadályba ütközik az addigi orvos felkeresése.

A cikk az ajánló után folytatódik

A háziorvosnak joga van elutasítani a jelentkezést, ám a lakóhely szerinti, körzeti orvos, egészségügyi ellátó kizárólag különösen indokolt esetben teheti meg ezt. Ellátni pedig elutasítás esetén is kötelező a beteget, különösen, ha az más orvost még nem választott, és az ellátás hiánya az állapot romlásához vezethet.

Lehet, hogy évi 89 ezer forint jár neked is?

Sokan nem is tudnak róla, hogy hányféle egészségügyi problémára felvehető adókedvezmény.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük