A legjobb házi orvosságok listája

Gyógyulj természetesen és olcsón!

Közeleg a tél, ezúttal azonban gyógyszeres dobozod helyett a kamrát töltsd fel, egészségmegőrző ételekkel!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyógyulni nem csak a méregdrága gyógyszerekkel lehet: bizonyos ételeket akár komoly betegségek megelőzésére is használhatsz. Nem kell tehát a legkülönfélébb, egzotikusnak és hatásosnak kikiáltott szerekre bíznod magad: fordulj inkább a házi elixírekhez, és tudd meg, mitől hasznosak a zöldséges üdén friss termékei!

Antioxidánsok

Ma már széles körben elfogadott és hangoztatott tény, hogy az antioxidánsok hatékonyan csökkentik a rák kockázatát. Ezek az ásványi anyagok a szabadgyökök elszaporodását gátolják meg, amelyek hosszútávon kóros sejtburjánzáshoz vezetnének. Ugyanakkor az antioxidánsok a bőr öregedését is lassítják, így akár szépségmegőrző elixírként is alkalmazhatod ezeket a szereket. Nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan! A túl nagy adagban, étrend-kiegészítő formájában fogyasztott vitaminok akár károsak is lehetnek.

A béta-karotin a dohányosok körében kimondottan kerülendő, mert nemhogy csökkentené, de egyenesen növeli a cigaretta okozta káros következményeket és a rák kockázatát. A szelén hasznos lehet a rák elleni védekezésben, azonban csak a férfiak esetében, nőknél hatástalan. Túl nagy mennyiségben fogyasztva pedig az A- és E-vitamin is növelheti a rák kockázatát.
A káros mellékhatások elkerülése miatt fontos, hogy a lehető legtöbb vitamint táplálék formájában fogyaszd el, így ugyanis csak annyit használ fel szervezeted, amennyire feltétlenül szüksége van. A legjobb természetes antioxidánsok a bogyósgyümölcsök, mint az áfonya, a feketeribizli, illetve a citrusfélék.

Ezzel szemben a C-vitaminból egyenesen kívánatos a túladagolás! A legújabb kutatások kimutatták, hogy a nagy mennyiségben a szervezetbe juttatott C-vitamin nemcsak a rákos sejtek elszaporodását gátolja meg nagy mértékben, de csökkenti is a daganat méretét. A C-vitamint azonban normál körülmények között nem tudod nagy dózisban fogyasztani, ugyanis a 200 mg feletti mennyiség kiürül szervezetedből, ezért a kúra természetes szerekkel nem, csak injekcióval lehetséges.

Immunerősítők

Ahhoz, hogy szervezeted védekezni tudjon a különböző kórokozók ellen, erős immunrendszerre van szükséged. Az immunrendszer megfelelő működéséhez azonban nemcsak szerveid, de keringésed és nyirokrendszered egészsége is nélkülözhetetlen. Ha ügyelsz arra, hogy a szükséges vitaminokból ne lépjen fel hiány a szervezetedben, akkor könnyen lehet, hogy ezt a telet betegség nélkül megúszhatod. Sok immunsejt nem képes ellátni feladatát, ha nincs a szervezetedben elegendő vas, réz, magnézium, szelén vagy cink.

Természetes forrásokból azonban ezeket az ásványi anyagokat könnyedén pótolhatod: nem véletlenül mondják, hogy betegség alatt és után egyél sok zöldséget és gyümölcsöt! Vasat a sárgarépa, a spenót és a diófélék tartalmaznak, rezet a gabonafélék, a hal és a kakaó, magnéziumot pedig a tej, a hüvelyesek, a gabonafélék és a kakaó. Szelénhez marhahús, baromfihús, tojás, paradicsom és burgonya fogyasztása által juthatsz hozzá, cinket pedig a hal, a tojás és valamennyi teljes kiőrlésű gabonából készült étel tartalmaz.

Anyagcsere-pörgetők, méregtelenítők

Szervezeted egészségét azonban nemcsak immunerősítőkkel őrizheted meg. Keringésed és emésztésed egyensúlyának is nagy szerepe van abban, hogy mennyire vagy fogékony a betegségekre.

A szervezetben felhalmozódott méreganyagok ugyanis gátolhatják az egészséges működést, ezáltal pedig elősegíthetik bizonyos betegségek kialakulását, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség. A méregtelenítő és anyagcsere-pörgető ételek fogyasztásával azonban elősegítheted a káros anyagok távozását, ami által szervezeted egyensúlyát is helyrebillentheted. A leghatékonyabb méregtelenítő a zöld tea, illetve a legtöbb zöldség és gyümölcs.

Kiváló anyagcsere-pörgetőként működnek ezen felül a csípős ételek, vagyis a kapszicint tartalmazó erőspaprikával készült ételek, amelyek nemcsak az emésztést gyorsítják fel, de vértisztító hatásuk révén gyulladáscsökkentőként is működnek, illetve kis mennyiségben fogyasztva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítségedre lehetnek.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük