A házasság káros az egészségre? Különös összefüggésre jöttek rá a kutatók

Elsősorban a harmonikus házasság vezet elhízáshoz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismert tény, hogy a szoros emberi kapcsolatok rendkívül fontosak a lelki egészség szempontjából, így kihatnak a testre is, tehát segítenek megelőzni számos betegséget.

Ugyanakkor a jó házassággal együtt járó lelki harmónia alapot teremthet az elhízáshoz. Erre a megállapításra a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológusa és vezető kutatója, Andrea L. Meltzer jutott - írja a ScienceDaily.

A boldog házasság túlsúlyt okoz

Tanulmánya során a kutató 169, első házasságában élő párt kérdezett ki arról, mennyire boldogok a kapcsolatban, valamint négy éven át nyomon követte testsúlyuk változásait is. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy azok az emberek, akik elégedettek a házasságukkal, kevésbé motiváltak arra, hogy jó formában legyenek, testsúlyukat egészséges keretek között tartsák.

Ezzel a megállapítással egy régóta biztosnak hitt elképzelés dőlt meg, miszerint a minőségi kapcsolatok minden szempontból pozitív hatással vannak az egészségre.

Andrea L. Meltzer véleménye

- Azok a párok, amelyek boldog házasságban élnek, általában kevesebb figyelmet szentelnek a testsúlyuknak, mivel nem éreznek motivációt arra, hogy másoknak tetsszenek. Velük szemben a házasságukkal kevésbé elégedett párok kisebb valószínűséggel híznak el - mondja Andrea L. Meltzer.

A karcsúság nem egyenlő az egészséggel

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat eredményei szerint a testsúly sokkal inkább megjelenéssel kapcsolatos tényezőként volt jelen a házaspárok életében, nem pedig egészséggel összefüggésben álló faktorként. Vagyis, bár a kevésbé harmonikus házasságban élő párok karcsúbbak, nem feltétlenül úgy őrzik meg alakjukat, hogy az az egészségükre is jó hatással legyen.

A jó házasság pozitív hatásai

Az tehát, hogy a harmonikus házasságban élők könnyebben elhíznak - és ennek következtében nagyobb az esélyük a keringési rendszert érintő megbetegedésekre vagy a cukorbetegségre -, még nem vonja kétségbe, hogy számos egészségügyi szempontból előnyös hatásai is van a boldog házasságnak. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük