Egyetlen dolog, amitől a házasság bombabiztosan működik

Íme, az értékelőlista

Tényleg ennyi lenne a boldogság titka?

A jól működő házasságra mindenkinek más receptje van. Egyesek szerint az őszinteség a kulcs, mások szerint a kommunikáció, de olyanok is akadnak, akik szerint a szex is döntő befolyással bír.

Ám kutatók most arra jutottak, hogy a jó házasság hátterében az értékelőlista áll. Nézd meg, mi is ez pontosan.

Az értékelőlista

Négyhavonta értékelést kell írni a pároknak házasságukról, és akkor kevésbé romlik a kapcsolat - így találták amerikai kutatók 120 pár kapcsolata tanulmányázásának eredményeként.

Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai két éven át írattak a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni. A kutatók nem regényeket kértek, csupán pár perc alatt megírható jelentéseket.

A fogalmazásokban ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.

Ellaposodott a szex? 7 pofonegyszerű praktika, hogy felszítsd a tüzet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az eredmény

Az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második évzárón a jelentésírók esetében megállt a hanyatlás, egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások - bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban - kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket.

Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból.

Így látja a férfi

A hosszú párkapcsolat olyan, mint a jó házasság, csak hivatalos papírok nélkül. Nézd meg, a férfiak szerint mi a boldogság titka!

A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint puszta léte - idézte Finkelt a The Daily Telegraph című brit lap. Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele.

Ezt is szeretjük