A kövérek tényleg boldogabbak? Íme, a kutatók válasza
A túlsúly kialakulásáért felelős FTO gén egyik változata pozitív hatással lehet a kedélyállapotra is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet valami igazság abban a sztereotípiában, amely a boldog kövérekről szól. Kanadai kutatók ugyanis friss tanulmányukban megállapították, hogy a kövérséggel kapcsolatba hozott egyik génváltozatot hordozó emberek körében némiképp ritkábban fordul elő a depresszió.

Az eredmény természetesen nem jelenti, hogy a túlsúly lehet a kulcs a depresszió és más pszichiátriai rendellenességek gyógyításához.

A kövérek boldogabbak?

Kanadai kutatók vizsgálatukban úgy találták, hogy akik az FTO jelű gén adott változatát hordozták, azoknál 8%-kal kisebb volt a depresszió valószínűsége. Egy 2007-es tanulmányból származik az a megállapítás, hogy az európai származású emberek körében a genetikai alapú elhízáshoz jelentősen hozzájárul az FTO gén szóban forgó változatának jelenléte.

Az eredmények azt sugallják, hogy az FTO génnek a kezdetben feltételezettnél szélesebb körű hatással van az emberi szervezetre. Hatása lehet a depresszióra és más gyakori pszichiátriai rendellenességekre is - írták a kanadai McMaster Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett dolgozatukban.

A kutatók szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a feltevést, hogy a kövérség és a depresszió általánosságban kapcsolatban van egymással.

David Meyre professzor az eredményekről

A 8%-os különbség szerény, és a páciensek mindennapi ellátásán nem változtat sokat, de felfedeztük a depresszió egy új molekuláris alapját - idézte David Meyre professzort, a kutatók egyikét a LiveScience című tudományos portál.

Átfogó tudományos kutatás

A tanulmányhoz 17 ezer ember adatait elemezték, akik 2001 és 2003 között vettek részt genetikai vizsgálatokban. A résztvevők közül mintegy 3200 ember volt depressziós. Az első körben kapott eredményeket ezután három nagyméretű nemzetközi tanulmányban részt vevő emberek genetikai adatainak elemzésével is ellenőrizték. A kontroll megerősítette a kapcsolat létezését, ennek ellenére a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a megállapítás igazolására.

Ezt is szeretjük