Miért lesz évente 2500 magyar öngyilkos?

A szakértőt kérdeztük az okokról

Depresszió vagy krízishelyzet is vezethet öngyilkossághoz.

Évente nagyjából 25 ezer öngyilkossági kísérlet történik hazánkban, ezeknek a tizede végződik halállal. Magyarország az öngyilkossági statisztikákban mindig is kiemelkedő helyen állt, a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig listavezető volt.

Mindemögött pszichológiai tényezők és társadalmi változások egyaránt jelen vannak, de a történelmi hagyományoknak is szerepe van - sorolja az okokat dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichoterapeutája, akit az öngyilkosságok hátteréről kérdeztünk.

Okok, út az öngyilkossági kísérletig

A kezeletlen depresszió olyan hangulatváltozást okozhat, melynél az öngyilkosság mint lehetséges megoldás szerepel. A depresszióban szenvedő ember az öngyilkosságra készülőhöz hasonlóan látja magát és a világot, de még kér segítséget a környezetétől, úgy érzi, van még esély a megoldásra. A beszűkülés nem teljes mértékű.

Sajnos a köztudatban még ma is az áll, hogy a lelki probléma nem betegség, hanem emberi gyengeség, amelyen egyedül kell felülkerekedni. Ez sokakat valamilyen végzetes megoldás felé visz, pedig a depressziót éppúgy lehet kezelni, mint bármilyen szervi betegséget.

Az öngyilkosságot azonban nem feltétlenül előzi meg egy tartósabb depressziós állapot. A krízishelyzetek is vezethetnek öngyilkossághoz. Egy párkapcsolati válság, válás vagy nagy veszteségek - haláleset, sorozatos vetélések -, kudarcok is állhatnak az öngyilkosság hátterében.

A családi történetek, melyekben a konfliktusmegoldás öngyilkossággal történik, beépülnek az utódok életébe, és megoldási modellként működnek - tudatosan vagy tudattalanul.

Nem mindenki akar meghalni

Befejezett öngyilkosságnál a halál szándéka tudatos, a kialakult belső agressziót a személy önmaga ellen fordítja. Öngyilkossági kísérlet esetén azonban az agresszió kifelé is irányulhat: részben afelé, akinek az illető jelezni akar, vagy akin bosszút akar állni. Az öngyilkosság hátterében sokszor megoldatlan krízishelyzetek, veszteségélmények, destruktív konfliktushelyzetek, nagyon gyakran önértékelési zavarok, negatív életesemények állnak. Előfordul bántalmazás, szexuális kihasználás, mellyel kapcsolatban a személy nem tud, nem mer segítséget kérni.

Cry for help

Cry for helpnek nevezik a segélykérő kommunikáció azon formáját, mellyel halála előtt jelez az öngyilkosságra készülő. Ez lehet olyan viselkedés, mely által felhívja a környezet figyelmét a bajra: végrendeletet készít, begyűjt olyan eszközöket, amelyekkel öngyilkosságot hajthat végre - kötél, mérgező vegyszerek, gyógyszerek. Lehet más jelzés is, például elmegy a háziorvoshoz torokfájás miatt, valami kapaszkodót keresve. Nem beszél arról, hogy a lelkével van baj, csak megjelenik. Sokszor a halált követően jönnek rá a hozzátartozók, hogy az illető jelzést adott le - ekkor a családnak nemcsak a veszteséggel, de a bűntudattal is szembe kell néznie.

Teszteld magad!

Egészség tesztjein között találsz depressziótesztet is. Ha kíváncsi vagy, érint-e ez a lelki betegség, kattints az alábbi dobozra!

Így veheted észre, hogy baj van

Ha azt veszed észre, hogy a környezetedben lévő ember fokozatosan beszűkül, érdeklődése a külvilág felé elveszik, izolálja magát, motiválatlan lesz az addigi tevékenységei iránt, és ezzel együtt a pszichés érdeklődése alábbhagy, gondolkodása közömbösséget mutat, az már jelzés. Gyanúra ad okot az is, ha kapcsolatait leépíti, figyelme a szűk kör iránt sem kelthető fel, semmi sem fontos a számára.

A következő jelzés az, amikor az indulatok nem tudnak kifelé megjelenni, helyette befelé fordulnak. Önvádolás, bűntudatérzés jelentkezik. Az illető állandóan magát hibáztatja, és kialakul benne a vágy testének bántalmazására vagy megsemmisítésére.

Végül a fantáziavilágba menekül. Elképzeli a módszert, azokat a személyeket, akiket érint az ő halála. Egyre beszűkültebb állapotba kerül, az agressziógátlás miatt egyre közelebb jut a tett végrehajtásához.

Szakemberhez kell fordulni

Senki sem vállalhat felelősséget más ember életéért, ezt mindenkinek a saját feladata. Ám soha nem szabad a krízisben lévőt szembesíteni a hibáival: nem segítesz, ha bűntudatot keltesz benne. Ma már telefonos és internetes krízisszolgálatok segítik a rászorulókat, képzett szakértelemmel fogadják a hívásokat. Speciális krízisambulanciák működnek az országban, ahol terápiás beszélgetésekkel, szükség esetén gyógyszerekkel segítenek. A krízisintervenció során a beszűkült állapotot kell oldani, a bűntudati feszültséget csökkenteni, a realitáskontrollt egyensúlyba hozni, életcélokat megfogalmazni, megküzdési technikákat korrigálni.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük