Túra a szívbetegség ellen: gyönyörű magyar hegyen vezet végig

A Hárshegyi tanösvényt magas vérnyomásúak, szívbetegek és diabéteszesek számára találták ki. Az utat pulzusmérővel célszerű bejárni.

Hárshegyi tanösvény
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges egészségügyi célú túraútvonal vezet végig a Nagy-Hárs-hegyen, méghozzá a Szent Ferenc Kórház által létrehozott Út az egészséghez című program részeként. A túrát kimondottan magas vérnyomás, szívbetegség és cukorbetegség esetén javasolják, de természetesen bárki kedvére, akár megelőzési céllal is bejárhatja a kellemes utat.

A program lényege, hogy a Szent Ferenc Kórháztól induló túrára kölcsönözhető eszközöket biztosítanak, melyekkel folyamatosan, szakaszonként felmérhető az egyéni egészségi állapot. Ehhez a megállópontokon részletes útmutatókat helyeztek ki. Ha valaki nem ismeri az eszközök használati módját, először vezetett túrán javasolt részt vennie.

Túrák a szívbetegség ellen

A Nagy-Hárs-hegyet bejáró túrát két távon lehet bejárni: a rövidebb út 2,7 kilométer, ez ugyanazon útvonalon tér vissza a kórházhoz, míg a hosszabb körtúra megkerüli a hegyet 5,1 kilométer hosszan. Előbbinél csak 90 méter szintkülönbséget kell megtenni, utóbbinál összesen 201 métert.

Az úton a fákra felfestett, piros szív alakú jelzést kell követni, melyben egy fehér, kanyargó út sziluettje látható. A szépen karbantartott hegyi túraút bármilyen időben jól járható. Emelkedőket és kellemes sétával megtehető szakaszokat egyaránt tartalmaz, ezeket szakmai szempontok szerint jelölték ki.

Pulzusmérővel a hegyen

A szívbeteg túrázóknál a tréningzóna ismerete szükséges, ezt saját orvosuk határozhatja meg terheléses EKG-vel. Az érték az ajánlott legalacsonyabb és legmagasabb pulzusszámot jelenti. Az emelkedőknél pulzusmérő pontokat hoztak létre az útvonal kialakítói, ahol az instrukciók információs táblákon is követhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden ponton meg kell mérni a pulzusszámot. Ha az ideális tréningzóna felső határát legalább tízzel meghaladja a mért szám, a pihenőpontokon elhelyezett padokon lehet szusszanni egyet.

A túra során mért pulzusszámokat a kórház portáján átvehető vagy a weboldalról letölthető nyomtatványon lehet feljegyezni, majd a túra végeztével leadni a portán, vagy beküldeni a weboldalon. Az eredményeket kérésre ellenőrzik, és erről kardiológiai visszajelzést is adnak.

Jó tanácsok a túrához

A kölcsönözhető eszközök közé nemcsak a pulzusmérő tartozik, de akár nordic walking botot is lehet kérni, ami tehermentesíti az ízületeket. A kaució ára 5000 forint. Természetesen saját eszközökkel is teljesíthető az út. Javasolt a túrára kényelmes túracipőben érkezni, továbbá vizet, esetleg tízórait csomagolni.

Alacsony terhelhetőség esetén javasolt a rövidebb szakasszal kezdeni eleinte, és ezt szükség esetén több ponton megszakítani egy pihenő erejéig, majd csak a későbbiekben, az állóképesség növekedése után próbálkozni meg a hosszabb körtúrával. A lényeg, hogy mindig tréningzónán belül próbálj maradni!

Az egészségesek számára megelőzési céllal is igénybe lehet venni a tanösvény nyújtotta lehetőségeket, lemérve az egyéni terhelhetőséget. Ebben az esetben a túra kialakítói azt javasolják, a résztvevő két pont között csak akkor álljon meg, ha az feltétlenül szükséges, a tréningzónát pedig a kórházban elérhető szórólap alapján vagy a túra weboldalán közzétett táblázatból keresheti ki.

(Képek: Országalbum/Fotoman, Getty Images Hungary.)

Csökkenti az infarktus esélyét, ha mindennap fogyasztod - 10 kötelező, szíverősítő étel

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük