Mitől lehet túl magas vagy mély a hang? A helytelen hangképzés is okozhatja

A beszédhang az ember névjegye, nagyon sok esetben egyáltalán nem mindegy, milyen hangszínen szólalunk meg.

beszéd

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A képzettséget igazoló iratok és a tapasztalat mellett a megjelenésünk és fellépésünk is eldöntheti, hogy megkapjuk-e a kiszemelt állást. A megnyerő hangszín mellett az is fontos, hogy a hangunk jól bírja a terhelést, különösen, ha olyan munkakörre pályázunk, ahol kiemelt szerepet kap a beszéd és a helyes hanghasználat.

A hangképzési zavarok szakértője, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa adott tájékoztatást a hanghasználatról.

Mitől függ, hogy mélyebb vagy magasabb a hangunk?

- A hang minősége sokat elmond rólunk, már a bemutatkozás során is. Önbizalmunk mértékéről is árulkodik, ha magas, mély, határozott vagy félénk, rekedtes hangon szólalunk meg - mondta dr. Holpert Valéria.

GettyImages-487354992

- Igaz, hogy bizonyos mértékben anatómiailag meghatározott, hogy milyen hangon beszélünk. Hangszínünket a testalkat mellett ugyanis a hangképző szervek egyéni eltérései is befolyásolják. A magas, vékony alkatúaknak gyakran mélyebb a hangja, az alacsonyabb, rövid nyakú személyeknek pedig általában magasabb - tette hozzá a szakértő.

A beszédhang megváltoztatható?

- Az anatómiai adottságainkat ugyan készen kapjuk, az már viszont rajtunk múlik - és tanulható, megváltoztatható képesség -, hogy miként használjuk a hangunkat. Sokan ugyanis nem megfelelően teszik ezt, a hangszínük pedig a helytelen hangképzés miatt lesz magasabb vagy mélyebb. Ennek kiküszöbölésével nemcsak sokkal természetesebb, az anatómiai adottságoknak megfelelő hangszínt tudunk elérni, de a helytelen hanghasználat következményeit is megelőzhetjük.

Milyen tüneteket okoz a helytelen hanghasználat?

- Aki olyan munkakörre pályázik, ahol sokat kell beszélnie, fontos, hogy jól használja a hangját. A helytelen hangképzés miatt ugyanis hosszabb beszéd közben hamarabb elfárad, a hang rekedtessé válik, a túlerőltetés miatt pedig akár gyakori torokfájás is jelentkezhet. Hosszú távon így nehéz a mindennapi munkavégzést működtetni. Az érintettek gyakori torokköszörüléssel, krákogással próbálnak megszabadulni a kellemetlen érzéstől. Cukorkákkal, gyakori ivással igyekeznek átvészelni a munkaidőt, de délutánra rendszerint így is nehezükre esik például egy előadást megtartani, vagy ügyfélszolgálaton a bejövő hívást fogadni.

Mit tegyen, akinek panaszai vannak?

- Az ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálni, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. A hangképzés bonyolult folyamatának első lépése a levegő belégzése. A levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, az itt keletkező primer gégehang pedig a rezonátorként funkcionáló toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső elemei, az ajkak, a nyelv, a garat- és az orrüreg tehát a rezonátorlánc szerepét töltik be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Fül-orr-gége Központ orvosától megtudtuk, hogy a hangképzés zavara a folyamat bármely szereplőjénél keletkező elváltozás miatt létrejöhet, az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Milyen vizsgálatokat végeznek?

- A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során több vizsgálatra is sor kerülhet. A hangképzési problémák okainak pontos feltérképezéséhez az orvos stroboszkópos vizsgálatot is végez. A fájdalmatlan eljárás segítségével a hangszalagrezgés folyamatát, illetve egy fázisának vizsgálatát lehet elvégezni. Ahol endoszkópos vizsgálattal, vagy a hagyományos gégevizsgálattal nem mutatkozik eltérés, ott a stroboszkóp a szem által nem észlelhető mozgást - és ezáltal az elváltozást - is láthatóvá teszi. Segítségével ki lehet mutatni a helytelen hanghasználat miatt jelentkező panaszok hátterében álló okokat, például fejlődési rendellenességeket, kezdődő énekescsomót, gyulladásos betegségeket, a hangszalag jó- és rosszindulatú daganatait is.

GettyImages-1217214314

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a megfelelő hangszín megtalálása és a helyes hangképzés elsajátítása az egész emberre hat: magabiztosabbá tesz, növeli az önbizalmat. Csökken az esetleg korábban nehezen érthető vagy túl halk beszéd miatt érzett szorongás. A lelki tényezők mellett a szépen zengő hang elérése az egészség megóvásának szempontjából is fontos: a helyes hangképzés segíti a hangszalag túlerőltetéséből adódó panaszok megelőzését is.

A felnőttkori dadogás megszüntetéséhez nem elég a logopédus

A dadogás kialakulásának oka azonban ma sem tisztázott, de számos hipotézis és elmélet létezik a jelenségről. Leggyakrabban a kezeletlen gyerekkori dadogásból alakul ki a későbbi probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük