Mitől lehet túl magas vagy mély a hang? A helytelen hangképzés is okozhatja
A beszédhang az ember névjegye, nagyon sok esetben egyáltalán nem mindegy, milyen hangszínen szólalunk meg.

beszéd
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A képzettséget igazoló iratok és a tapasztalat mellett a megjelenésünk és fellépésünk is eldöntheti, hogy megkapjuk-e a kiszemelt állást. A megnyerő hangszín mellett az is fontos, hogy a hangunk jól bírja a terhelést, különösen, ha olyan munkakörre pályázunk, ahol kiemelt szerepet kap a beszéd és a helyes hanghasználat.

A hangképzési zavarok szakértője, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa adott tájékoztatást a hanghasználatról.

Mitől függ, hogy mélyebb vagy magasabb a hangunk?

- A hang minősége sokat elmond rólunk, már a bemutatkozás során is. Önbizalmunk mértékéről is árulkodik, ha magas, mély, határozott vagy félénk, rekedtes hangon szólalunk meg - mondta dr. Holpert Valéria.

GettyImages-487354992

- Igaz, hogy bizonyos mértékben anatómiailag meghatározott, hogy milyen hangon beszélünk. Hangszínünket a testalkat mellett ugyanis a hangképző szervek egyéni eltérései is befolyásolják. A magas, vékony alkatúaknak gyakran mélyebb a hangja, az alacsonyabb, rövid nyakú személyeknek pedig általában magasabb - tette hozzá a szakértő.

A beszédhang megváltoztatható?

- Az anatómiai adottságainkat ugyan készen kapjuk, az már viszont rajtunk múlik - és tanulható, megváltoztatható képesség -, hogy miként használjuk a hangunkat. Sokan ugyanis nem megfelelően teszik ezt, a hangszínük pedig a helytelen hangképzés miatt lesz magasabb vagy mélyebb. Ennek kiküszöbölésével nemcsak sokkal természetesebb, az anatómiai adottságoknak megfelelő hangszínt tudunk elérni, de a helytelen hanghasználat következményeit is megelőzhetjük.

Milyen tüneteket okoz a helytelen hanghasználat?

- Aki olyan munkakörre pályázik, ahol sokat kell beszélnie, fontos, hogy jól használja a hangját. A helytelen hangképzés miatt ugyanis hosszabb beszéd közben hamarabb elfárad, a hang rekedtessé válik, a túlerőltetés miatt pedig akár gyakori torokfájás is jelentkezhet. Hosszú távon így nehéz a mindennapi munkavégzést működtetni. Az érintettek gyakori torokköszörüléssel, krákogással próbálnak megszabadulni a kellemetlen érzéstől. Cukorkákkal, gyakori ivással igyekeznek átvészelni a munkaidőt, de délutánra rendszerint így is nehezükre esik például egy előadást megtartani, vagy ügyfélszolgálaton a bejövő hívást fogadni.

Mit tegyen, akinek panaszai vannak?

- Az ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálni, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. A hangképzés bonyolult folyamatának első lépése a levegő belégzése. A levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, az itt keletkező primer gégehang pedig a rezonátorként funkcionáló toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső elemei, az ajkak, a nyelv, a garat- és az orrüreg tehát a rezonátorlánc szerepét töltik be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Fül-orr-gége Központ orvosától megtudtuk, hogy a hangképzés zavara a folyamat bármely szereplőjénél keletkező elváltozás miatt létrejöhet, az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Milyen vizsgálatokat végeznek?

- A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során több vizsgálatra is sor kerülhet. A hangképzési problémák okainak pontos feltérképezéséhez az orvos stroboszkópos vizsgálatot is végez. A fájdalmatlan eljárás segítségével a hangszalagrezgés folyamatát, illetve egy fázisának vizsgálatát lehet elvégezni. Ahol endoszkópos vizsgálattal, vagy a hagyományos gégevizsgálattal nem mutatkozik eltérés, ott a stroboszkóp a szem által nem észlelhető mozgást - és ezáltal az elváltozást - is láthatóvá teszi. Segítségével ki lehet mutatni a helytelen hanghasználat miatt jelentkező panaszok hátterében álló okokat, például fejlődési rendellenességeket, kezdődő énekescsomót, gyulladásos betegségeket, a hangszalag jó- és rosszindulatú daganatait is.

GettyImages-1217214314

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a megfelelő hangszín megtalálása és a helyes hangképzés elsajátítása az egész emberre hat: magabiztosabbá tesz, növeli az önbizalmat. Csökken az esetleg korábban nehezen érthető vagy túl halk beszéd miatt érzett szorongás. A lelki tényezők mellett a szépen zengő hang elérése az egészség megóvásának szempontjából is fontos: a helyes hangképzés segíti a hangszalag túlerőltetéséből adódó panaszok megelőzését is.

A felnőttkori dadogás megszüntetéséhez nem elég a logopédus

A dadogás kialakulásának oka azonban ma sem tisztázott, de számos hipotézis és elmélet létezik a jelenségről. Leggyakrabban a kezeletlen gyerekkori dadogásból alakul ki a későbbi probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük