Súlyos betegségekre figyelmeztethet a korgó gyomor: nem csak az éhség lehet az oka

Sokan csak az éhséghez kötik a korgó hangokat, pedig számos bélbetegség is járhat ezzel a tünettel.

korgás cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég kínos, mikor egy értekezlet közepén vagy egy csendes helyen hangosan korog a gyomrod, amit mások is könnyen meghallhatnak. 

Ebéd előtt vagy akár után is természetes ez a hang, de ha evéstől függetlenül, és gyakran lép fel nálad ez a jelenség, érdemes utánajárnod a lehetséges okoknak. 

Ezt jelezheti a hangos gyomorkorgás

A bélrendszer folyamatos mozgásban van, hiszen nemcsak a táplálékot, de a szervezetben lévő gázt és folyadékot is továbbítania kell. Ez a mozgás zajokkal jár, amit a táplálék tompítani szokott, de az üres gyomorban bizony ez a zaj felerősödik, és mindenki által hallhatóvá válik. Ha valaki viszont fokozott gázképződéstől szenved, a bélből származó korgás is gyakoribbá válik, ami ilyenkor már nem csak az éhséget jelzi. Ha a gyomorkorgás mellé puffadás vagy más kínzó tünet is társul, valószínűleg komolyabb dolog áll a háttérben. 

korgás cikk
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

Mint például az IBS, azaz az irritábilisbél-szindróma, ami a gyomor-bélrendszer olyan betegsége, aminek okát máig nem sikerült beazonosítani. De vannak tényezők, mint például a különféle intoleranciák, amik hozzájárulnak a kialakulásához. A stressz és a lelki problémák szintén lehetnek a betegség okai, de fizikai elváltozásokról nincs szó. Ettől persze rengetegen szenvednek ebben a betegségben, aminek kísérő tünete lehet a székrekedés, hasmenés, az alhasi fájdalom és a folyamatos teltségérzet, puffadás is. 

Intolerancia, gyulladás is lehet ok

A fentebb emlegetett intoleranciák, valamilyen élelmiszercsoportra való érzékenység tünete is lehet a hangos és gyakori gyomorkorgás. Ez általában akkor lép fel, mikor számodra problémás ételt ettél, ezért érdemes megvizsgálni, nem-e vagy a laktózra, gluténre, fruktózra vagy bármi másra érzékeny. Pozitív eredmény esetén a tüneteket kiváltó ételek elkerülése gyakran megoldja a problémát. Ennél nehezebb helyzet, ha valamilyen komolyabb gyulladásos betegség felelős a zavaró gyomor hangokért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ilyen lehet a fekélyes vastagbélgyulladás, a colitis ulcerosa, aminek hátterében az immunrendszer kóros működése áll, ami a bélben lévő hasznos baktériumokat is elpusztítja. Fontos megjegyezni, hogy ennél és más komoly betegségek esetén is a gyomorkorgás csupán egyike a sok-sok tünetnek. Akiknél viszont csupán csak a gyomorhangok jelentkeznek, azoknak érdemes lehet változtatni az étkezési szokásaikon. Lassan, minden falatot jól megrágva javasolt enni, kerülendő a szívószálon keresztüli ivás és a rágózás is, amik mind felelősek lehetnek a bélrendszerben jelentkező túl sok levegőért. 

Olvass tovább: 7 ok a krónikus puffadás mögött - Nem csak gluténérzékenység okozhatja

A kellemetlen, feszítő érzéssel járó puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz.

( Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük