A halmozott fejfájás szindróma 6 tünete

Több, mint migrén

Mivel az orvosok is hajlamosak összetéveszteni a migrénnel, nem árt, ha pontosan tisztában vagy tüneteivel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi az a halmozott fejfájás szindróma?

A betegség, mint ahogy az nevéből is kiderül, a fejfájással függ össze. Sokan hiszik, hogy a migrén szörnyű, de akinek halmozott fejfájása van, az örülne, ha csak migrénje lenne.

A halmozott fejfájás szindrómát angolul Cluster Headache-nek nevezik, melynek eredete és kialakulása gyakorlatilag rejtély. Mindössze annyit lehet róla tudni, hogy rohamaiban szerepet játszik a hipotalamusz méretének és az agyban lévő ingerület-átvivő sejtek számának változása.

Kiket érint?

Szerencsére a betegség nagyon ritka, előfordulási aránya mindössze 0,07 százalék, és általában a férfiakat érinti. Nincs olyan értelemben köze a migrénhez, hogy attól kelljen félned, hogy migréned egyszer majd halmozott fejfájássá alakul, bár vizsgálatok bizonyítják, hogy azoknál a betegeknél, akik mindkét kórban szenvednek, a kétféle roham között van kapcsolat.
Életkor tekintetében érdekes eloszlást mutat a betegség előfordulási aránya:

 • 10 és 20 éves kor között már jellemző, de a betegek száma lényegesen alacsonyabb, mint a
 • 20 és 30 évesek között. A betegek számából ítélve a betegség ebben a korban csúcsosodik ki, majd
 • ahogy haladunk a korral, negyven felé fokozatosan csökken az arány,
 • végezetül 50 felett szinte elenyészővé válik.

Ezen számok függvényében nem egy kutató tűzte ki célul, hogy megtalálja az életkor és a betegség előfordulása közötti összefüggést, de az eredmények közel sem kielégítőek. A zavart az okozza, hogy a 10-20 évesek közötti előfordulás közelebb áll a 20-30 évesek közöttiekéhez, mint a 30-40 évesek közöttieké. Ha ez fordítva lenne, akkor rá lehetne húzni erre a betegségre is a stresszt és a felnőttkori életmódot, de így sajnos rejtély marad eredete.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mik a tünetei?

 1. A betegség időszakosan, rohamok kíséretében jelentkezik. Ezen időszakok általában egy-két éves ciklusokra bonthatók, és egy-egy cikluson belül 2-3 roham jellemző.
 2. Egy-egy ilyen roham féloldali fejfájással jár.
 3. A fájdalom késszúrásszerű, éles, és hirtelen jelentkezik.
 4. A roham alatt látászavarok is felléphetnek, a fájdalom oldalán elhelyezkedő szem bevérezhet és könnyezhet.
 5. Általában hirtelen jön, de hirtelen el is múlik, időtartama terjedhet 30 perctől egészen 180 percig, de az átlagos rohamidő 80 perc.
 6. A kezdeti jelentkezés és a csúcs között 5-15 perc telik el, és a roham végét sok beteg szerint szúrkáló érzés jelzi.

A rohamok érdekessége, hogy tapasztalati úton ki lehet számolni, hogy nagyjából mikorra várhatók. Ennek az az oka, hogy általában az évnek is és a napnak is ugyanabban a szakában jelentkeznek. Így, a tapasztaltabb betegek már előre fel tudnak készülni lelkileg.

Hogyan kezelik?

Roham alatt oxigént lélegeztetnek be, injekciót, inhalációs gyógyszert vagy végbélkúpot adnak. A triptam vegyületek rendkívül hatékonyak, azonban nagyon drágák: csak akkor adják, ha egyéb szer nem gátolja meg a rohamokat. Az orvos a rohamok megelőzésére is adhat gyógyszert. Azok a betegek, akik nem tudják még, hogy halmozott fejfájás szindrómában szenvednek, hajlamosak egy nap több vény nélkül kapható fejfájás-csillapítót is bevenni, megfeledkezve azok mellékhatásairól.

Ha szeretnél még többet megtudni a halmozott fejfájás szindrómáról, akkor kattints ide, hogy a cluster headache hivatalos angol nyelvű honlapjára kalauzolhassunk.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük