Szédülés és egyensúlyzavar is jelezheti a daganatos elváltozást – Az akusztikus neurinóma jelei

A hallóideg-daganat korai stádiumban nagy eséllyel nyom nélkül gyógyítható, a betegség előrehaladtával súlyos tünetek jelenhetnek meg.

hallásprobléma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valakinek az egyik fülére romlott a hallása, és emellett fülzúgást és szédülést is tapasztal, felmerül az akusztikus neurinóma gyanúja.

Az agyidegen kifejlődő daganatról dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa osztott meg bővebb információt.

Nem rosszindulatú, de kellemetlen tünetekkel jár

Az akusztikus neurinóma ugyan nem okoz áttétet, jóindulatú daganat, de a kezelésével mégis fontos mielőbb foglalkozni. Ha elhanyagolják, a daganat méretének növekedésével egyre nagyobb nyomást gyakorol a környezetére, és így újabb tünetek jelennek meg. A jellegzetes féloldali hallásromlás mellett egyensúlyzavarok, szédülés, az érintett oldalon fülzúgás, esetleg fül- és fejfájás is jelentkezhet.

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a daganat növekedése lassú folyamat, így a súlyosabb tünetek megjelenéséig akár évek is eltelhetnek. Idővel nyelészavar is kialakulhat, és megjelenhetnek a koponyaűri nyomásfokozódás általános tünetei: látászavar, hányás és tudatzavar.

A családi halmozódás fokozza a rizikót

A betegség kialakulásának okai pontosan nem ismertek, újabb vizsgálatok szerint a tartós zajártalomnak szerepe lehet benne. Erre világított rá az a korábbi, amerikai és svéd kutatók által végzett kutatás is, amelyben 146 akusztikus neurinómával élő beteg adatait hasonlították össze a kontrollcsoport 564 egészséges tagjával.

Megfigyelték, hogy a rendszeres, 80 decibel feletti zajterhelés egyértelműen hozzájárult a betegség megjelenéséhez. A munkahelyi zajterhelés éppolyan kockázati tényező, mint a túl hangos zenehallgatás. A rizikó azonban csökkenthető zajvédők használatával. Hiába emelte ugyanis ötévnyi rendszeres erős zajterhelés 1,5-szeresére a hallóideg-daganat kialakulásának esélyét, a füldugót vagy fülvédőt viselők körében mégsem emelkedett a kialakulásának kockázata.

Ezért kell mielőbb orvoshoz fordulni

A hallóideg-daganat korai stádiumban műtéti úton nagy eséllyel nyom nélkül gyógyítható. Ha csak későn ismerik fel, a nagyfokú kiterjedése miatt a műtét nehézkessé vagy lehetetlenné válhat, idegrendszeri maradványtünetekkel járhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Már egy egyszerű hallásvizsgálat is közelebb vihet a diagnózishoz, de a kontrasztanyaggal végzett belsőfül-MR megbízható eredményt ad. A korai diagnózisban a BERA-vizsgálat is segíthet, mely jól feltérképezi funkcionálisan a hallópálya egészét.

Ezért káros a fültisztító pálcika használata

A fülzsír, hivatalos, orvosi nevén crumen nem ördögtől való dolog, és nem is kell nap mint nap próbálkozni az eltávolításával, ugyanis ez a gyakorlatban jóval többet árthat, mint használ. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük