Tovább élnek és karcsúak: az ázsiai nők így étkeznek

Nem kell ugyanazt enni, mint ők, de a hagyományaikból van, amit érdemes átvenni.

jogazo azsiai

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ázsiai országok talán kicsit elnagyolt általánosítás, de sokban hasonlítanak egymásra. Az emberek keletebbre egészségesebbek, karcsúbbak, sőt, tovább élnek, mint nyugaton. Mi ennek az oka?

Noha valószínűleg nem az egyetlen elem, mégis lényeges szerepet játszik az egészség megőrzésében, hogy keleten egy kicsit mások az étkezési szokások. Mutatunk egy olyan diétát, melyet tradicionális ázsiai étrendre alapoztak, és állítólag nemcsak a betegségek megelőzésében, de a fogyásban is segít. 

Hagyományos ázsiai étrend

A Traditional Asian Diet, azaz a hagyományos ázsiai diéta igyekszik világszerte meghonosítani azokat a szokásokat, amelyek a keleti embereket egészségesebbé, karcsúbbá teszik. Az idei évben a 13. legjobb diétaként értékelt étrend ennek szellemében kevés zsírt és vörös húst engedélyez, ám nagy hangsúlyt helyez a rizsre, a friss zöldségekre és a halhúsra. 

azsiai etel

A tradicionális ázsiai étrendet követők számára egy étkezési piramis nyújt segítséget abban, hogy önállóan összeválogassák, milyen táplálékok kerülnek a napi menüjükbe. Naponta ajánlott fogyasztani rizstésztát, rizst, kölest, kukoricát, árpát és bármilyen teljes kiőrlésű gabonafélét. Ugyanilyen gyakorisággal megengedett minden gyümölcs, zöldség, beleértve a hüvelyeseket. A diéta emellett mindennap magvak, mogyorófélék és növényi olajok fogyasztását javasolja.

Opcionális mindennap halat vagy tenger gyümölcseit enni. Ezt kiválthatják a tejtermékek. A tojás, a csirkehús és egy kis édesség heti rendszerességgel fér bele. Vörös húst havonta egy alkalommal lehet enni. A piramis napi hat pohár vizet vagy teát ír elő minimum. Szakét, bort és sört pedig csak mértékletesen szabad fogyasztani.

Az étrend részeként bármilyen zöldség, gyümölcs fogyasztható, de érdemes minél többször beiktatni bambuszrügyet, babcsírákat, pokcsojt, padlizsánt, retket, barackot, kókuszt, mandarint és mangót. Halhúsból a tengeri halak, kagylók és polipok a leginkább ajánlottak. A fűszerek tekintetében az étrend kissé kevésbé megengedő. Itt erősen ajánlott, hogy minél több bazsalikomot, fokhagymát, szegfűszeget, mentát, curryt, köményt és kurkumát használj. Ezek ugyanis olyan gyógynövények, amelyek segítenek beállítani az egészséges súlyt, és számos betegség ellen védenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További tudnivalók

A hagyományos ázsiai étrendet hosszú távra tervezték, így ha eléred az álomsúlyt, akkor sem kell abbahagynod. Ha fogyni szeretnél, ki kell számolnod, hogy ehhez mennyi kalóriát vihetsz be, majd a piramisnak megfelelően elosztani az ételeket. Az étrend könnyen tartható, különösen, ha az ízlésednek megfelel a minimális mennyiségű vörös hús és a sok rizs. A zöldségek és gyümölcsök azonban gondoskodnak róla magas rosttartalmukkal, hogy ne éhezz, ami nagyon fontos egy tartható diéta során.

Ami a mozgást illeti, a hagyományos ázsiai étrend mindössze a rendszerességet javasolja, hiszen számos kutatás szól amellett, hogy legalább napi 25-30 perc minimum közepes intenzitású mozgás sokat segít a fogyásban és az egészség megőrzésében.

A francia nők karcsúsága

Nemcsak az ázsiai nők híresek filigrán alakjukról és egészséges étrendjükről, de a franciák is. Less el tőlük is néhány ötletet!

Ezt is szeretjük