A magyarok kedvenc zöldsége csökkenti a vércukorszintet, és segíti a fogyást is
Sokféle jótékony hatása miatt ajánlott fogyasztani, szerencsére itthon a legtöbb ember étrendjében megtalálható a hagyma.
A hagyma egészségügyi hatásai sokkal szerteágazóbbak, mint azt a legtöbben gondolnák. Több betegség megelőzésében segíthet ez a zöldség, és a fogyókúrás étrendbe is kiválóan illeszthető táplálék.
A hagymát szerencsére nem kell bemutatni, a magyar konyha alapjait meghatározó élelmiszer. A legtöbb hazai étel elképzelhetetlen lenne nélküle, miközben kevesen vannak valószínűleg, akik az egészségügyi hatásait ismerik.
A hagyma egészségügyi hatása
A hagymának a legtöbb zöldséghez hasonlóan alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. A vöröshagyma a kutatások szerint hatékony a vércukorszint csökkentésében, méghozzá a benne található kénvegyületek, az S-metilcisztein és a flavonoid-kvercetin lehetnek felelősek a vércukorszintre gyakorolt hatásért. Egy korábbi tanulmányban arról számoltak be, hogy cukorbetegeknél egy szelet nyers lila hagyma elfogyasztása után négy órával csökkent az éhomi vércukorszint.
A hagymafélék ezenkívül segíthetnek a gyulladások csökkentésében is, hiszen tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal. A zöldség huszonötféle flavonoidot tartalmaz, melyek közül a kvercetin olyan súlyos betegségek megelőzésében segíthet, mint amilyen az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma, valamint a koleszterinszint és a magas vérnyomás egyensúlyára is hatással van.
A hagymában lévő kén az egészséges bélrendszer megtartását is támogatja, bár igaz, hogy az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegeknél hasmenést, gázképződést és puffadást is okozhat. A hagyma ezzel együtt kiváló prebiotikum, vagyis rostforrásként táplálék a bélben élő jó baktériumok számára.
Egy tanulmány beszámolt arról, hogy a hagymafélék csökkenthetik a vastagbélrák, a húgyhólyagrák és a gyomorrák kockázatát is. Egy beszámoló szerint a hagymából készült tea vagy leves rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az időskori csontritkulás megelőzéséhez és általában a csontok egészségének megőrzéséhez.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A vércukorszint csökkentésére a napi egy adag hagyma elfogyasztása ajánlott, emellett érdemes más keményítőtartalmú ételeket is beilleszteni az étrendbe. Természetesen a vércukorszint csökkentéséhez nagymértékben hozzájárul az is, ha a táplálkozási ajánlások mellett a rendszeres testmozgás is a napok részét képezik, és ajánlott az alkoholfogyasztás csökkentése is.
A hagymát szendvicsbe vagy salátába téve nyersen, ezen kívül grillezve, vagy megfőzve is ajánlott fogyasztani. Az előzőkben felsorol kedvező tulajdonságain túl a kalóriatartalma is alacsony, ezért a fogyókúrás étrendekbe is remekül be lehet illeszteni ezt a zöldséget, így az egészségügyi előnyei maximálisan kihasználhatók.
A 8 kedvenc ételünk hagymából: olcsó fogásokat készíthetsz belőle nagyon változatosan
A hagyma nemcsak fűszer formájában, hanem főfogásként is megállja a helyét.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!