5 jel, hogy súlyos gyulladás van valahol a testben: furcsa tünetekkel jelentkezhet
Melyek lehetnek a leggyakoribb rejtett gócpontok a szervezetben?

fejfajas-laz-orvos-beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladás az immunrendszer valamely fertőzésre, belső vagy külső ártalomra adott láncreakción alapuló válasza. 

Tünetei közé tartozik a duzzanat, a vöröses színelváltozás, a fájdalom, a melegség, illetve az adott szerv funkciózavara. Ha azonban a gyulladás szabad szemmel nem látható helyen van, nehezebb az azonosítása.

Az alábbiakban megpróbáltuk összegyűjteni azokat a tüneteket, amelyek a szervezeten belül végbemenő gyulladásos folyamatokra hívják fel a figyelmet, illetve azt is, mik a leggyakoribb gócpontok a testben.

Gyulladás a szervezetben

Az alábbi tünetek valamelyike - vagy akár több is közülük - heteken, hónapokon át fennállhat, miközben nem találsz rá magyarázatot. Valamennyi tünetre jellemző a változékonyság: előfordulhat, hogy napokig nem jelentkezik, majd újból panaszt okoz.

  • Hajhullás.
  • Bőrkiütés.
  • Hőemelkedés.
  • Fáradékonyság.
  • Ízületi fájdalom.

Fertőzéses eredetű góc

A tüneteket leggyakrabban az okozza, hogy a testben valahol baktérium - esetleg vírus - bújik meg, amelyet a szervezet nem képes elpusztítani. Jelenlétével azonban folyamatosan ingerli az immunrendszert, így a gócponttól távoli - ám azzal kapcsolatban álló - területeken jelentkezhetnek a tünetek.

A szervezeten belüli leggyakoribb fertőzéses eredetű gócpontok: a húgyutak, a mandula és a fogak. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod, elsőként ezekre érdemes gondolni, de természetesen az orvos a laborvizsgálat eredményének ismeretében pontosabb információkkal szolgál majd.

Nem fertőzéses eredetű góc

Nagyobb a baj, ha nem baktérium vagy vírus okozza a tüneteket. Ilyen nem fertőzéses eredetű góc alakulhat ki autoimmun-betegségek, rák, szervátültetés és implantátumok esetében. Ezek a problémák ugyancsak a fent említett tünetekkel adhatnak hírt magukról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gócpontok felkutatása

Ha a fentiek ismeretében arra gyanakszol, hogy valahol a szervezetben gócpont alakult ki, ne a gyulladáscsökkentők szedése jelentse a megoldást. Laborvizsgálat segítségével a kezelőorvos könnyen a nyomára bukkanhat, mi okozza a bajt. A vérben ugyanis legalább 150 féle olyan fehérje van, amely a gyulladás akut fázisában felszaporodik: ezek közül öt-tíz szintjét mérik a vérvizsgálat során. A laborvizsgálat eredményének birtokában már könnyebb megtalálni azt az utat, amelyen el kell indulni - legyen az fül-orr-gégészeti, fogászati vagy akár onkológiai.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük