4 módszer, ami felszámolja a gyulladásokat a szervezetben: a szívre is ráhúzódhat a folyamat

A tartós gyulladás a szív-érrendszerre is kihat, érdemes alkalmazni azokat a módszereket, melyek megakadályozzák a kialakulását.

Gyulladás csökkentése a szervezetben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Krónikus gyulladás hatása a szívre

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia vagy a pikkelysömör. A szervezetben rejtett gyulladások is lehetnek, ezeknek a tüneteiről itt olvashatsz.

gyulladás szívbetegség
Fotó: ericsphotography / Getty Images Hungary

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 

  • Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják a szervezet gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
  • A krónikus, azaz hosszan tartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már az egészségre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszan tartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Módszerek a tartós gyulladás kialakulása ellen

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Az olyan életmóddal, ami a koleszterinszintet, a vérnyomást és vércukorszintet is egészséges tartományban tartja, akár a szívelégtelenség súlyosbodása is késleltethető, lelassítható.

Dohányzás abbahagyása - A dohányzás károsítja a vérereket, és érelmeszesedéshez vezethet. Aki leszokik a dohányzásról, felére csökkentheti a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

Egészséges testsúly fenntartása - Ha valaki túlsúlyos, rengeteg egészségügyi problémának teszi ki magát. Főleg, ha elsősorban a hasi zsírréteg vastagszik meg, ebben az esetben még valószínűbb, hogy szívproblémák alakulnak ki később. Ezért is lehet nagyon fontos odafigyelni kiegyensúlyozott és egészséges étrendre és a testsúly változására.

Rendszeres mozgás - Ha valaki csak napi 20 percet tud szánni a testmozgásra, már azzal is csökkentheti szervezetében a gyulladásos folyamatokat. De nem kell izzasztó edzésekre gondolni, a gyors gyaloglás vagy egy lazább torna is elég lehet.

gyulladás szívbetegség 1
Fotó: Asmr / Getty Images Hungary

Szívbarát ételek fogyasztása - A feldolgozott élelmiszerek gyulladást okozhatnak. A teljes értékű ételek viszont gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babokat, magvakat és halféléket javasolt fogyasztani. 

Mindig a megelőzés a legkönnyebb. Ha még nem alakult ki a szívelégtelenség, elegendő ezekhez a szelídebb módszerekhez folyamodni, amennyiben viszont már fennáll a betegség, gyakran elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés is, melyet minden esetben kizárólag kezelőorvosa írhat fel. Ilyenkor összetett vizsgálatok során állapítják meg, hogy melyik gyógyszer lesz a leghatékonyabb.

A 9 legjobb természetes vérnyomáscsökkentő tea: így fogyaszd őket, hogy hassanak is

Ezek a teák természetes módon vérnyomáscsökkentők a bennük lévő értékes hatóanyagoknak köszönhetően.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük