Több mint duplájára növeli a gyógyulási esélyt a korai diagnózis: a gyomorrák kezelési módszerei
Nem jó hír, hogy főleg rosszindulatú daganatok tudnak kialakulni a gyomorban.

GettyImages-1279813177
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorban előforduló daganatok döntő többsége sajnos a rosszindulatú tumorok közé tartozik, a kialakuló rákok kevesebb mint 5 százaléka mondható jóindulatúnak. A jóindulatú tumorok is vérezhetnek, és mivel fennáll a kockázata annak, hogy egy idő után rosszindulatúvá válnak, amennyiben ez orvosilag lehetséges, a legtöbb esetben indokolt az eltávolításuk.

A sikeres műtét után is fontos a folyamatos kontroll, mert a csonkolt gyomorban is előfordulhat, hogy rosszindulatú tumorsejtek jelennek meg - ezek gyógyíthatósága ugyanakkor már sokkal rosszabb kilátásokat mutat a rákgyógyítás.hu szakemberei szerint.

Rosszindulatú gyomorrák

A gyomordaganatok döntő többsége - több mint 90 százaléka - a mirigyekből kiinduló daganat, amit adenokarcinómának hívnak. Ez korábban a nyombél közelében, a gyomor alsó részén alakult ki, ám az arányok az utóbbi időszakban eltolódtak a gyomorszájhoz közeli, felső harmadba.

GettyImages-1141094523
Fotó: Chinnapong / Getty Images Hungary

Az eseteknek 10-20 százalékában szórt, szétterjedt, szaknyelven diffúz a daganat. A mirigyeredetű daganatok mellett a limfómák, valamint a gyomorfalban található simaizom vagy kötőszöveti sejtekből kiinduló elváltozások is lehetnek forrásai a gyomorráknak.

A gyomor rosszindulatú daganatai maguk is lehetnek már olyan áttétek, amelyek más szervben kialakult rákos elváltozás következtében terjedtek ki a gyomorra. A leggyakrabban az emlőrák és a melanoma adnak áttéteket a gyomorban, ám más rákfajták burjánzása is járhat gyomorbeli szövődményekkel.

A gyomorrák kezelése

A gyomorban megjelenő tumorok ellen még manapság is a sebészkés a leghatékonyabb, a daganat diagnosztizálása után az orvosok fontosnak tartják, hogy az operációra minél hamarabb sor kerüljön - ez alól a kiterjedt, többszörös áttéttel bíró daganatok a kivételek, amikor már az operáció kockázata nagyobb, mint az általa remélhető javulás. Amennyiben az lehetséges, a gyomornak csak a tumorral behálózott részét távolítják el, ám előfordul a teljes gyomoreltávolítás is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sebészeti eljárás kiegészítendő vagy nem operálható esetekben a radio- és a kemoterápia alkalmazása is bevett  gyakorlat, ám a szakirodalom szerint a hormon-, az immunterápia vagy a hőkezelés nem igazán hatékony gyomordaganat esetén.

Gyógyulási esélyek

A rákkutatás utóbbi évtizedben tapasztalt fejlődése mind a betegségben szenvedők korábbinál kisebb arányú halálozásában, mind javuló életminőségében tetten érhető. A daganatokat aszerint is tipizálhatók, hogy a gyomor melyik részében - a felső, a középső vagy az alsó harmadában - helyezkednek-e el.

A felső harmadban kialakuló carcinomák esetén a gyógyulási esély lényegesen rosszabb, a legjobb eredményeket az orvosok egyes, a gyomor alsó harmadában előforduló elváltozások esetén érték el. A gyomorrákos betegek átlagos ötéves túlélési valószínűsége mindössze 30 százalék, ám ez az érték a korai stádiumban felismert daganatok esetén elérheti a 80 százalékot is.

Döntően meghatározó, hogy a diagnosztizálás időpontjában alakultak-e már ki áttétek, és azok milyen kiterjedtségűek. Fontos a beteg általános állapota, kórelőzménye, a felfedezett daganat stádiuma. A sebészi kezelés szempontjából a nyirokcsomóáttétek jelenléte nagyban rontja a felépülés esélyét.

GettyImages-1260017836
Fotó: SeventyFour / Getty Images Hungary

Amennyiben sikerül a szervezetet megszabadítani a daganatos szövetektől, a páciensek a resectiós műtétek után felépülhetnek, s teljes mértékben rehabilitálhatók. A körülményekhez képest viszonylag jó életminőség érhető el a gyomor teljes eltávolítása után is: ha a nyelőcsövet a nyombéllel egyesítik, s ezzel a tápcsatornából hiányzik egy szakasz, naponta sokszor, kis adagokat ehet a páciens, s a folyamatos kontroll és gyógyszeres kezelés mellett önálló életvitelt folytathat.

Mindemellett fontos az ellenőrző vizsgálatok pontos és fegyelmezett betartása, mert a sikeres műtét, majd felépülés után is megmarad az esély a tumor kiújulására.

„A tudomány és a hit a rákos emberben találkozik” - 8 éve tünetmentes a tüdőrák után Tari Katalin

Arra gondolok, ideje összekapnom magam. Mert csak ülök, és nézem. Nem túlzás, Katalin egy két lábon járó orvosi csoda. Ő tüdő-sikertörténetnek hívja magát, és látom rajta, hogy nem először kerül olyan helyzetbe, amikor némán bámulják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük