Gyomorfekély: ezért újulhat ki ősszel
Megkérdeztük az orvost
Dr. Csajbók Évától sok mindent megtudhatsz a gyomorfekély kiváltó okairól és kezelésről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fájdalommal és gyomorégéssel együtt járó gyomorfekély kialakulását gyakran kötik évszakokhoz, őszi és tavaszi megbetegedésként emlegetve.

Dr. Csajbók Évát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász és endokrinológus szakértőjét kérdeztük erről, illetve a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról.

A gyomor- és nyombélnyálkahártya sérülése

A köznyelvben használt gyomorfekély kifejezés valójában nem egy, hanem két szervet érintő betegséget takar. A betegség lényege, hogy a gyomorban vagy a nyombélben található nyálkahártya sérül, ami különféle kellemetlen tünetekkel jár.

A gyomorfekély leggyakoribb okai

Bizonyos gyógyszerek gyakori vagy hosszú távú szedése gyomorfekélyhez vezethet - mondta el dr. Csajbók Éva. Például az olyan, fej- és ízületi fájdalmak csillapítására szolgáló, nem szteroid gyulladásgátlók, mint a Cataflam, kiválthatják a problémát. Ugyanilyen hatással bírnak a szteroidok, amelyeket többek között asztma, allergia, autoimmun betegségek esetén alkalmaznak.

A fekélyek 60-70%-ának kialakulásában szerepet játszik a Helicobacter pylori
elnevezésű baktérium. A fejlődő országokban a lakosság 80-90%-a hordozza a kórokozót, a fejlett országokban ez az arány 40%. A baktériummal fertőzött emberek 10-15%-ánál jön létre fekély.

A betegség kialakulása összefüggésben állhat még a dohányzással, valamint egy viszonylag ritka hormonbetegséggel is, amely a nyálkahártya sérüléséhez vezet.

A gyomorfekély tünetei

A gyomorfekély jele a has felső, középső részén tapasztalható fájdalom, illetve gyomorégés. A diagnózis szempontjából lényeges lehet, hogy tünet mikor jelentkezik. Gyomorfekély esetén ugyanis a kellemetlen érzés evést követően megszűnik vagy mérséklődik, majd a gyomor kiürülésének előrehaladtával fokozatosan visszatér - általában étkezés után egy-két órával. Dr. Csajbók Éva azt is elmondta, hogy bizonyos ételtípusok, mint az édesség, az erősen fűszerezett vagy zsíros fogások, valamint a fehérbor fokozzák a panaszokat. A nem kezelt gyomorfekély gyomorvérzéshez vezethet, ami fekete széklettel és kávézacc-szerű hányással járhat.

Úgy tartják, ősszel és tavasszal gyakoribb

Az őszi és a tavaszi időszakban a megfigyelések szerint több a gyomorfekélyes megbetegedés. Ennek konkrét okait a kutatók ma még nem ismerik, ám feltételezhető, hogy a nyári és téli időszakra jellemző nyugalom után ezek stresszesebb hónapok. A nagy pszichikai nyomás alatt élők körében pedig gyakrabban alakul ki gyomorfekély. A doktornő véleménye szerint valóban fellelhető némi szezonalitás a panaszokban, de valójában bármikor előfordulhat a fekélyképződés.

Diagnózis: endoszkópos vizsgálattal

Dr. Csajbók Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben valószínűsíthető, hogy gyomorfekélyed van, ne engedd magad endoszkópos vizsgálat nélkül kezelni. Fontos, hogy a fekély méretét, elhelyezkedését pontosan ismerje az orvos, és egyértelművé váljon, hogy nem más probléma okozza a tüneteket. A tükrözés mellett gyakran végeznek kilégzési tesztet. Ez a vizsgálat segít kiszűrni a fekély okát, így kiderülhet, hogy Helicobacter baktérium áll-e a háttérben.

Fájdalomcsillapítók vény nélkül

Gyomorfekély esetén nem ajánlott, de ha valamilyen banálisabb problémáról van szó, nem árt tudnod, milyen vény nélküli szerekhez nyúlhatsz.

Diéta és gyógyszer

A fekély kezelése a kiváltó októl függ. Abban az esetben, ha egy gyógyszer mellékhatásaként alakult ki a nyálkahártya sérülése, az adott készítmény szedését el kell hagyni. Emellett három hónapig úgynevezett protonpumpagátló - PPI - szedését írják elő, ami a gyomor savtermelését gyakorlatilag nullára csökkenti, így szüntetve meg az irritációt a nyálkahártyán. Amennyiben a Helicobacter az ok, azt mindenképpen ki kell irtani. Az első választandó antibiotikus kombináció az Amoxicillin, Clarithromycin, szintén PPI-vel - részletezte a betegség kezelését dr. Csajbók Éva. Bakteriális fertőzés esetében a kúra után kilégzési teszttel ellenőrzik a sikerességet.

Leplezd le a betegséget!

A Helicobacter Pylori baktérium a gyomor nyálkahártyán megjelenő antitestet termel, melyet tesztünk azonnal kimutat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gyógyszeres kezelés mellett nagy jelentőséggel bír az életmóddal kapcsolatos tanácsok betartása is, így például a dohányzás elhagyása, a nehéz, zsíros, puffasztó ételek kerülése és a többször kis mennyiségű étkezés. A szénsavas üdítőket és az alkoholos italokat ugyancsak mellőzni kell. Ezeket a megkötéseket ajánlatos hosszú távon betartani, így megelőzhető a betegség kiújulása is.

Ezt is szeretjük