3 lelki tényező, ami gyomorfekélyre hajlamosít: nem csak a stressz jelent veszélyt

Időben felismerve jól kezelhető a probléma.

no-fajo-gyomor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomor nyálkahártyáján kialakuló seb és az azzal járó kínzó tünetek, így az égő fájdalom, étvágytalanság vagy az erős hányinger sajnos nem egy ritka probléma, ami a megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményekhez is vezethet, ezért nagyon fontos megelőzni vagy időben orvosolni a betegséget.

A gyomorégést és a gyomor megbetegedéseit, így a fekélyt is a legtöbbször a stresszel kötik össze, ami csak féligazság. Önmagában ez nem képes előidézni a fájdalmas tüneteket, a háttérben krónikus gyulladás áll, melyet a Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzése és az ennek következtében megnövekedő savtermelődés okoz.

A gyomorbajok lelki tényezői

Azt azonban nem lehet mondani, hogy a lelki eredetű problémák nem hajlamosítják az emberek szervezetét a gyomorfekély kialakulására. A stressznek pedig látszólag kiütköznie sem kell az érintetteken, sokszor épp a legnyugodtabbnak tűnő emberek betegszenek meg.

Nem ritka eset, amikor a külvilág megrökönyödve fogadja, hogy éppen az küzd a gyomorpanaszokkal, akinek szinte fát lehetne hasogatni a hátán. Az elfojtás ugyanis az egyik legerősebb hajlamosító tényező a gyomorbajoknál: ha az ember nem tud kellő teret adni érzelmeinek, dühének vagy gyászának, a problémák felhalmozódva, fájdalmak formájában ütköznek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le a betegséget!

A Helicobacter Pylori baktérium a gyomor nyálkahártyán megjelenő antitestet termel, melyet tesztünk azonnal kimutat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Egy balesetet követően nagyon gyorsan, akár néhány nap leforgása alatt képes kialakulni a gyomorfekély. Ez akár egy nagyobb fertőzés, hirtelen sokkhatást jelentő sérülés, erős traumát okozó változás következménye is lehet, amikor a védekezőrendszer károsodik, és fokozódik a savtermelés.

Testi-lelki szempontból kritikus tényezőt jelent a nem megfelelő, zilált, nem rendszeres életmód is. Ez nemcsak a hétköznapi stresszt foglalja magában, hiszen a rendszeres gyógyszerfogyasztás, az alkohol, a rengeteg kávé és a fűszeres ételek túlzásba vitele is hajlamosít a betegségre, csakúgy, mint az étkezések összevisszasága.

A gyógyszerek közül különösen veszélyesek a gyomorra egyes szteroidos készítmények, melyeket asztmánál vagy autoimmun betegségeknél is alkalmaznak, illetve a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők. Ez utóbbiak ráadásul sokszor vény nélkül kaphatók, de mellékhatásként a gyakori szedés komoly károsodást okozhat a gyomorban.

Ezt is szeretjük