A nagy meleg ronthat a gyógyszerek minőségén: így kell őket helyesen tárolni
A nagy meleg a gyógyszerek minőségét is megváltoztathatja.

GettyImages-1231570789 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyógyszerek tárolása a nyári, meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel. A kánikula az emberi szervezetet is megviseli, és a gyógyszerek szempontjából is kimondottan káros a magas hőmérséklet - áll a rákgyógyítás.hu oldalán.

Általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása.

A címkeszöveg

A gyógyszerek dobozán feltüntetett információk és a minden gyógyszerkészítmény dobozában megtalálható betegtájékoztató informálja a beteget: egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni. A felhasználhatóság ideje (gyakran Felh.:/Exp. rövidítés után a dobozon) mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

GettyImages-200490306-001

A forgalombahozatali engedély jogosultjai, azaz a gyógyszercégek csak az előírt tárolási körülmények mellett, a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát termékeik minőségéért. Fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig az eredeti dobozban tartsák, így szükség esetén azonnal kéznél van a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az OGYÉI arra kéri a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható tárolási információkat! A gyógyszerek hatályos kísérőiratai - azaz az alkalmazási előírás, a betegtájékoztató és a címkeszöveg - az OGYÉI honlapján megtalálható gyógyszeradatbázisból elérhetőek.

Tárolási hőmérséklet, tárolási hely

Alapvető szabály, hogy hőség idején semmilyen gyógyszert ne tartsunk például ablakban, ne felejtsük autóban, direkt napfényen, mert hő hatására megváltozhatnak a gyógyszerek tulajdonságai, módosulhat a hatóanyag és a segédanyagok stabilitása, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság!

GettyImages-476803735

Tárolás szobahőmérsékleten (25-30°C): azon készítmények csomagolásán, amelyek a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak - tabletták, kapszulák -, nincs feltüntetve különleges tárolási utasítás. Így esetükben nem kell különösen óvatosnak lenni.

Tárolás hűtőszekrényben (2-8°C): hűtőben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában lévő betegtájékoztató nem tiltja. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, például egyes injekciók kifagyhatnak, átkristályosodhatnak. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is. Fagyasztóban kizárólag az a gyógyszer tárolható, amelynek dobozán ezt jelzik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tárolás gyermekektől elzárt helyen: hőmérséklettől független, fontos szempont. Célszerű zárható gyógyszeresszekrényt tartani a lakás hűvös, száraz, napfénymentes részén, gyerekek számára nem hozzáférhető módon. Ha nincs zárható szekrény, gondoskodjunk akkor is arról, hogy a tabletták, szirupok ne legyenek hozzáférhetőek a gyermekek számára! Nem szabad, hogy gyermekek akár tévedésből, akár egyszerű kíváncsiság miatt bevegyenek számukra érdekes tablettákat, igyanak a gyógyszeres szirupból.

Különleges gyógyszerformák tárolása

Tartályos inhalátorok: legfeljebb 30°C-on tárolandók, fagytól, hő- és napsugárzástól védve. Mint a legtöbb túlnyomásos tartályban, a gyógyszer hatása csökkenhet, ha a tartály hideg. A tartályt nem szabad összetörni, kilyukasztani vagy elégetni, még akkor sem, ha látszólag üres.

Inzulintartalmú injekciók, injekciós tollak: felbontás előtt hűtőszekrényben (2-8°C) tárolandók, de nem fagyaszthatók! Használat közben, vagy ha a beteg tartalékként magával hordja, szobahőmérsékleten (25-30°C-on) tárolandók. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint minden esetben óvni kell! A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget, patront tartsuk a dobozában, penek esetén az injekciós toll kupakját tartsuk az injekciós tollon.

GettyImages-1202764291

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen - változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy -, nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van! Ezek a jelenségek általában olyan minőségi változást jeleznek, ahol a hatás elmaradása, és/vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következmény.

Aranyszabályként érdemes szem előtt tartani a gyógyszertárolás fő kritériumait: eredeti csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől védett helyen, gyermekektől elzárva - zárja intelmei sorát az OGYÉI.

Így hatnak a gyógyszerek a rákbetegeknél

A ráksejtek képesek változni a rákgyógyszerek függvényében, szakorvos beszélt a hatékony terápiákról.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük