Gyógyszerek, amiket nyaraláskor ne hagyj otthon: komoly bajt előzhetsz meg velük

Ezeket a gyógyszereket érdemes becsomagolni a nyaralásra.

GettyImages-640359935
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember izgatottan készül a várva várt nyaralásra, a poggyász összeállításakor a legutolsó, ami eszébe jut - hacsak nem szenved valamilyen krónikus betegségben -, az az orvosi csomag. 

A gyógyszerek, kötszerek és egyéb hasznos készítmények, egy könnyebb sérülés vagy egy enyhe nátha esetén sokat segíthetnek. Az ilyen helyzetek még egy kellemes pihenés alatt is előfordulhatnak bárkivel. A Budai Egészségközpont szakorvosa most segít összegyűjteni az útipatika legfontosabb darabjait, amelyek segítenek felkészülten belevágni a kikapcsolódásba.

Gyógyszerek a nyaralásra

Megfázás - A légkondicionálók miatt nyáron nagyon könnyű megfázni, főleg, ha valaki vizes, nyirkos ruhában ül be egy parti étterembe. A kellemetlen tünetek - mint például orrfolyás, orrdugulás, torokfájás - könnyen enyhíthetőek vízben oldódó készítményekkel, de jól jöhet egy torokfertőtlenítő tabletta vagy egy légzést könnyítő orrspray is.

Napszúrás (hőguta) - A tűző napon megfelelő védelem nélkül könnyen napszúrást lehet kapni. Ez gyorsan megtörténhet például egy városnéző túrán vagy a medence mellett üldögélve. Fejfájás, hányinger, hányás és láz észlelése esetén javasolt a fájdalom- és lázcsillapító alkalmazása, valamint a pihenés a hűs, sötét szobában, amíg a tünetek nem enyhülnek.

GettyImages-1249563469
Fotó: Marjan_Apostolovic / Getty Images Hungary

Napégés - Szinte már mindenki megtapasztalta legalább egyszer az életében, hogy milyen fájdalmas vörösre égni a napon. A napégés megelőzhető egy magas faktorszámú fényvédő használatával. Ezzel többször is be kell kenni a bőrt a megfelelő védelem érdekében. A napozás 11 és 15 óra között kerülendő az erős UV-sugárzás miatt. Akiknek fehérebb a bőre, vagy sok anyajegye van, inkább az árnyékban tartózkodjanak. Ha már megtörtént a baj, a napégésre használható spray segít a panaszok enyhítésében és a bőr nyugtatásában.

Gyomorrontás, hasmenés - A tünetek enyhítésére érdemes görcsoldóról és Immodium tablettáról gondoskodni az útipatika összeállításakor. Ez csak a lehető legrövidebb ideig használandó, mert a hasmenés gátlása a kórokozók ürülését is késlelteti. Hasmenés esetén javasolt a csípős, fűszeres ételek kerülése és sok folyadék fogyasztása, valamint a sópótlás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Horzsolások, sebek - A nyaralás alatt is történhetnek olyan apró balesetek, amelyek horzsolással, sebekkel járhatnak. Ne maradjon ki a táskából a kötszer, a rugalmas pólya, a steril gézlap, a fertőtlenítő folyadék és a sebtapasz, amelyekkel elláthatók a könnyebb sérülések.

Rovarcsípések - Ha valaki tudja magáról, hogy allergiás bizonyos rovarok csípésére, akkor mindenképp érdemes magával vinnie az orvos által felírt allergiagyógyszerét. Ha volt már súlyos allergiás reakciója, nem hiányozhat az Epipen sem. Csípésekre nagyon jók lehetnek bizonyos krémek, spray-k, de a rovarriasztó használatával meg is előzhetők a rovartámadások.

- A fentiek mellett javasolt bekészíteni egy lázmérőt, kézfertőtlenítőt és fertőtlenítőkendőt is. Ha kisbabával utazunk, praktikus lehet az orrszívó és a nekik való speciális körömvágó olló se maradjon itthon. Ha felkészülünk az esetleges nehézségekre, akkor a problémákon könnyen és gyorsan átlendülve átadhatjuk magunkat a pihenésnek - tette hozzá dr. Menyhárt Orsolya, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

4 gyógyszer, ami mellett létfontosságú a folyadékpótlás - Az időseket még jobban fenyegeti a kiszáradás

Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet folyadékháztartását.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük