Nem mindegy, hogy tárolod a gyógyszereket nagy melegben: a legfontosabb tudnivalók az OGYÉI ajánlásával

Fontos, hogy az otthon tartott gyógyszereket megfelelő körülmények között tároljuk.

GettyImages-157293417
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a meleg idő a nyár természetes és vágyott velejárója, tény, hogy a kánikula már megterhelő körülmény az emberi szervezet számára. Jó tudni, hogy nemcsak a testünk viseli rosszul a nagy forróságot, úgy a gyógyszerek sem. 

Magas hőmérséklet mellett a gyógyszerek állapota romlik. Hatóanyagaik gyorsabban bomlásnak indulnak, ezáltal a szerek veszíthetnek hatékonyságukból. Előfordulhat, hogy az orvosságokban a kánikula hatására káros anyagok képződnek, illetve csökken a segédanyagok stabilitása.

Hogyan tároljuk a gyógyszereket?

Akár egyszerű fejfájáscsillapítókról, akár komoly, életmentő gyógyszerekről van szó, a számukra megfelelő tárolási körülmények elengedhetetlenek.

A szerek gyártói csak akkor vállalnak garanciát a termékeikre, ha azokat az előírtaknak megfelelő körülmények között tárolták. A feltüntetett szavatosságuk ugyancsak ezzel a feltétellel teljesül. Amennyiben egy gyógyszernek már nincs meg az eredeti betegtájékoztatója, akkor a szerről az OGYÉI linkelt gyógyszeradatbázisában érhető el a leírás.

Nyáron hűtőbe kell tenni a gyógyszereket?

Sokan úgy gondolják, hogy kánikulában hűtőbe kell helyezni a gyógyszereket, ám ez nincs így. A készítményeket még a legnagyobb forróság idején sem szabad válogatás nélkül a hűtőbe helyezni. Az OGYÉI tájékoztatója szerint kizárólag akkor kerülhetnek 2-8 fokos hőmérsékletre, ha a betegtájékoztató ezt nem tiltja. Ha az orvosságok a tiltás dacára is a hűtőbe kerülnek, a hideg ugyanúgy kárt tehet bennük, mint a nagy meleg. Egyes szereknek megváltozhat a minősége, bizonyos injekciók kikristályosodhatnak, és felhasználhatatlanná válnak. Fagyasztóba csakis azok a szerek kerülhetnek, amelyeknek a tájékoztatója ezt írja elő.

Ezt tanácsolja az OGYÉI a gyógyszerek tárolására

Az OGYÉI tájékoztatója szerint évszaktól függetlenül alapvető szabály, hogy a gyógyszereket eredeti csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől védett helyen, és gyermekektől elzárva kell tartani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Abban az esetben, ha a betegtájékoztató nem tartalmaz különleges előírást a gyógyszer tárolási hőmérsékletére vonatkozóan, a készítmény a tesztek alapján a szobahőmérsékletet, illetve az annál valamelyest magasabb hőmérsékletet, a 25-30 fokot is átvészeli minőségi romlás nélkül.

Fontos, hogy sem nyáron, sem más évszakokban se tároljuk a gyógyszereket az ablakban vagy olyan helyen, ahol direkt napfény vagy hőhatás érheti őket. A nagyon magas hőt ugyanis nem viselik jól a készítmények. Fontos és célszerű egy zárható gyógyszerszekrény beszerzése, különösen, ha gyermekek is vannak a háznál. A szekrény kerüljön a lakás leghűsebb, száraz és napfénytől mentes sarkába. Amennyiben a készítmények ebbe a tárolóba kerülnek, a kánikulát is könnyűszerrel átvészelik.

Melyik zöldségnek árt, ha hűtőbe kerül?

Nemcsak a gyógyszerek tárolása, de a zöldségeké is fogas kérdés. A hűtőszekrény egyeseknek a legjobb hely, de másoknak egyáltalán nem tesz jót. A következő cikk elárulja, melyiket nem érdemes betenni.

Ezt is szeretjük