Amikor egyetlen lakó sajátítja ki a közös tárolót: mit lehet tenni, hogy kipakoljon?
Gyakori vitaalap a társasházakban a tároló használata: ha valaki telerakja a saját holmijaival, az jogosan kelt feszültséget.

GettyImages-120738755
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A társasházak nagyon hasznos része a tároló, hiszen a lakásokban nincs hely az aktuálisan nem használt, vagy csak időszakosan szükséges tárgyaknak.

A közös rakodóterület használatából azonban adódhatnak bosszantó helyzetek, különösen, ha egy lakó önkényesen elárasztja azt a saját dolgaival, és a többiek holmija már nem fér el.

Mit lehet tenni, ha egy lakó bitorolja a tárolót?

Először is meg kell vizsgálni az alapító okiratot, melyből kiderül, hogy pontosan kinek a tulajdona a tároló: lehet csak bizonyos szomszédok közös tulajdona, vagy lehet a társasházé is. Előbbi esetben a tároló konkrét tulajdonosainak kell dűlőre jutnia, és megállapodást kötnie a helyiség használatról.

Ha a tároló közös tulajdon, akkor a Társasházi törvény védi a hoppon maradt lakókat. Vonatkozó bekezdése kimondja: minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.

A Társasházi törvény szerint a házirend határozza meg a közös tulajdonban lévő épületrészek, területek és helyiségek használatára vonatkozó pontos és részletes szabályokat. Mivel a házirend házanként változhat, az adott épületére kell támaszkodni.

A Társasházi törvény szerint minden egyes lakó köteles betartani a házirendet, tehát a közös képviselő erre hivatkozva közbeléphet, és intézkedhet a tároló megfelelő használatának betartatásában.

Ha a tároló használata nincs tételesen szabályozva a házirendben, akkor a rakodóterületet bitorló szomszéd tulajdonképpen nem követett el szabálytalanságot, csupán gyorsabb volt a többieknél, és nem volt kellőképpen udvarias. A többi lakó viszont ebben az esetben is tehet az ügyéért: a kérdést a közgyűlés elé tárhatják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közgyűlés összehívását a Társasházi törvény szerint a közös képviselőtől kell kérni, aki a kérés benyújtásától fogva 30 napon belül köteles eleget tenni az igénynek. A közgyűlésen a tulajdonosok határozatban dönthetnek a szabályozásról, hogyan osszák fel, hogyan használják a közös tárolót a jövőben. Az új szabályok a házirendbe kerülnek, a házirend betartására pedig a Társasházi törvény minden lakót kötelez.

Az életbe lépő határozatot tehát a tárolót telepakoló lakónak is muszáj lesz betartani, és a türelmi idő leteltével el kell, hogy rakodjon a többiek területéről. Ha mégsem tenne így, akkor a közös képviselő intézkedhet.

A szép szó is segíthet

Mielőtt a lakók vérmes küzdelembe bocsátkoznának, megpróbálhatnak beszélni a tárolót eluraló lakóval. A bitorló talán már ennek hatására is jobb belátásra térhet, és elviheti a holmijai egy részét, hogy mindenki másé is elférjen: a megfelelő kommunikációval sokszor a hosszas utánajárást és a jogi procedúrákat is elkerülheti az ember.

Így lesz az erkély a kedvenc helyed

Nem csak a tároló, az erkély is aranyat ér a társasházban, akkor is, ha kicsi: vétek nem kihasználni. Ezekkel az ötletekkel szebbé tehető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük