Gondatlan közös képviselő: hogyan lehet leváltani, és mit tehet a lakóközösség?
Ha a közös képviselő nem felel meg a feladatának, nem kell csendben elviselni.

GettyImages-1138249927
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A társasházakban tevékenykedő közös képviselő feladata többek közt a ház üzemeltetése, karbantartása és esetleges felújítási munkálatok levezénylése. Feladatkörét pontosabban a 2003. évi CXXXIII. törvény foglalja magában, ahogyan leváltásának lehetőségét, illetve menetét is ez a törvény fogalmazza meg.

Ha gondatlan, nem végzi jól a feladatát, például nem gondoskodik a takarítói munkálatokról, és piszkos a lépcsőház, nem intézkedik a karbantartási munkálatok ügyében, vagy nem nyitott a lakók panaszai, kérdései felé, a lakóközösség leválthatja a közös képviselőt.

A közös képviselő leváltásának menete

A fent említett törvény alapján a társasházi közgyűlés a közös képviselőt, ahogyan az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot is, bármikor felmentheti feladatköréből.

A házban élő tulajdonosokból összetevődő társasházi közgyűlésen határozhatnak a közös képviselő leváltásáról.

A fent említett törvény alapján a közgyűlés összehívását a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban tehetik meg.

Miután ezt a kérést megfelelő formában benyújtották, a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra köteles összehívni a közgyűlést. Ha ez nem történik meg, a további 15 napon belül a számvizsgáló bizottságot illeti a feladat. Abban az esetben, ha ők sem tesznek eleget a közgyűlés összehívásának, az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a közgyűlés összeült, a közös képviselő leváltásáról a szokásos döntéshozatali módszerrel, szavazattöbbség alapján döntenek. Amennyiben a szavazattöbbség a leváltás mellett van, a közös képviselőt felmentik feladatköréből.

A felmentés után is vannak kötelezettségi a közös képviselőnek. A közgyűlés határozatában fogalmazza meg feladatát, melyet változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő megválasztásáig vagy a felmentését követő 90 napig ügyvivőként ellátni. 

Egy szobából kettő

Ötletes térelválasztókkal egy kisebb panellakásban is plusz egy helyiség alakítható ki.

Ezt is szeretjük