Panel- és társasházi viták ellen: így hangszigeteld a lakásod 4 egyszerű lépésben

Négy hangszigetelési praktika, amikkel saját és szomszédaid mindennapjait könnyebbé teheted.

GettyImages-1222946109

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A társasházi élet sosem volt csendes és mentes a nem kívánt zajoktól. Léptek, csörrenések és ajtócsukódások tudatják a lakókkal, ha megérkezett vagy elment valaki, csörömpölések és csattanások jelzik, ha valaki elejtett, összetört valamit. 

Viszont nem kell lemondani a zavartalan pihenés öröméről. Nézzük azokat a társasházi hangszigetelési praktikákat, amikkel saját és szomszédjaid mindennapjait könnyebbé teheted. Mielőtt szakembert hívnál, és leszigetelnéd a padlót vagy a falakat, próbáld ki a következőket.

Szabadulj meg minél több kemény felülettől

Az olyan kemény felületek, mint a padló, a falak vagy a plafon, mind visszaverik a hangokat. A folyamatos reflexió csak erősíti a lakások alapvető zajszintjét, így az azért felelős felületek beborításával magadnak is hatalmas szívességet tehetsz.

Próbáld meg ezeket a felületeket puha vagy rugalmas anyagokkal befedni. Szőnyegekkel vagy ragasztható vinylpadlóval akár a porszívó zúgásából vagy kutyaugatás visszaverődéséből származó zajszintet is csökkentheted.

GettyImages-464781286 (1)
Fotó: John Greim / Getty Images Hungary

Rések és lyukak a falban

Bármennyire is apró egy rés, a túloldalról érkező hangoknak mindig teret enged. A különböző kábeleknek és vezetékeknek készült lyukak nemcsak saját lakásod szobáit köthetik össze, de bizony a szomszéd zajainak is utat adnak.

Bármennyire is abszurd, nézz körbe a házban, hol vannak olyan hézagok a falban, amiken keresztül hangok szűrődhetnek át, és foltozd be őket. Erre legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásként ragasztót vagy gipszet tudsz használni.

GettyImages-1038815232
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Bizony, ilyenek az ajtórések is

A belső tereket elválasztó ajtók rései is sokszor felelősek az idegen hangok terjedéséért. Ugyanígy, ha bejárati ajtód nem illeszkedik tökéletesen, a kinti zajok is gond nélkül beszűrődhetnek. Beszűrődő zajmennyiség szempontjából ez olyan, mintha csak nyitott ajtóval élnéd az életedet.

Ennek orvoslására különböző huzatvédőket és ajtótömítéseket is használhatsz, amiket otthon is könnyen elkészíthetsz, de különböző üzletekben is beszerezheted őket. A praktikusság érdekében nem árt, ha ezeket rögzíthetőre készíted.

Erősítsd meg a zsenérokat, ha pedig hézag van az ajtó alatt, akkor pótold ki egy kis fával.

GettyImages-976037064
Fotó: Construction Photography/Avalon / Getty Images Hungary

Az ablakokat se hagyd ki

Egy nehéz függöny sokat segíthet, ha zajok kiszűréséről beszélünk. A puha anyag és a hullámos felület együttese rendkívül hatásosan töri meg hanghullámokat, így az ablakok sötétítőfüggönyözése nem csak az erős napfény kiszűrésére alkalmas.

Ha ablakaid az utcára néznek, a gépjárművek és járókelők forgalmából származó zajjal talán a legvastagabb textilfüggönyök sem bírnak el. Ilyenkor érdemes próbálkozni ezek többszörös rétegezésével, illetve kiegészítésként, különböző huzatfogókkal is ki lehet próbálni. 

GettyImages-1062095458
Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStoc /

Amennyiben nem vagy elégedett az eredménnyel, külön erre a célra kifejlesztett függönyöket is vásárolhatsz, amiket számos hő- és hangszigeteléssel foglalkozó üzlet kínálatában megtalálsz. 

Ablakok szigetelésére a nútmarás is megoldást nyújthat. Ehhez szakembert kell hívni, de egyáltalán nem drága, és gyorsan kész van. Az ablakot levéve a tokba óvatosan egy vájatot marnak, majd ide behúznak egy gumicsövet, ami nagyon jó hangszigetelő. Régi ablakoknál is tökéletesen működik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legnagyobb kánikulában is hűvösen tartják a lakást ezek a hőszigetelő trükkök

A panellakásokban szinte elviselhetetlen, amikor megáll a meleg levegő, ráadásul az átmelegedett falak is sugározzák magukból a hőt: képesek akár 40-50°C-ra is felmelegedni akkor is, ha kint csak 28-30°C van, és most nem az van. Főleg azok, akik magasabb szinteken, netán tetőtéren laknak, még ilyenkor is pokoli meleget élhetnek át. Nem is beszélve akkor az e heti ordító kánikuláról.

Ezt is szeretjük