Ezek a gyógyszerek lesznek drágábbak holnaptól
Itt a lista!
Közel 1300 gyógyszer ára változik a piacon, közülük 543-at drágábban vásárolhatsz meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 1-jétől a gyógyszerek kiváltásakor érdemes jobban odafigyelned, mert több készítmény ára is megváltozik. A félévenként megrendezett vaklicit, azaz a gyógyszergyártó cégek versenyének eredményeképp közel 1300 orvosságnál lesz eltérés.

Tájékozódj az árakról, nehogy meglepetés érjen, cikkünkből kiderül, mely gyógyszereket érinti a változás.

Az árváltozás oka: vaklicit

2011 augusztusában vezették be a gyógyszergyártók versenyét, a vaklicitet. A cégek a konkurens gyártók ajánlatát nem ismerve tesznek javaslatot egy-egy készítményük árára az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Az, akinek a készítménye az előírásoknak eleget tesz, és a legalacsonyabb árat kínálja, megnyeri a versenyt, így az adott szer megkapja a referenciakészítmény státuszt, azaz fél évre a legolcsóbbá válik. A vaklicit következő körében a többi gyártónak a minimálár ismeretében lehetősége van az árkorrekcióra.

Ez a verseny azoknál a gyógyszereknél befolyásolja az árat, amelyeknek van helyettesítő, úgynevezett generikus készítménye. Tehát ugyanazzal a hatóanyag-tartalommal több gyógyszer is jelen van a piacon. Így lehetséges, hogy valamely készítmény ára nő, de azt le lehet váltani egy kedvezőbb áru termékre. A generikus gyógyszerekről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Közel 1300 változás a gyógyszerpiacon

Október 1-jétől 726 gyógyszer ára csökken, és 543 ára emelkedik - nyilatkozta Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője. Az árcsökkenés legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentő szereknél és néhány pszichiátriai készítménynél figyelhető meg. Emellett több vérnyomáscsökkentőért is 15-20%-kal kevesebbet kell fizetni.

Az ár növekedése az esetek felében nem éri el 100 forintot. A koleszterinszint-csökkentőkre azonban érdemes figyelni, mert míg egyes készítmények jóval olcsóbbak, mások sokkal drágábbak lettek.

Jelentős drágulások

Összegyűjtöttük a lényegesen dráguló orvosságokat, amelyeknél minimum 500 forintos a differencia. Ezeknél a gyógyszereknél a normatív támogatás esetén számított térítési díjat vettük figyelembe, így emelt és kiemelt támogatás esetén más árak vonatkoznak a termékekre.

Vérnyomáscsökkentők

A magas vérnyomás, szívroham és stroke kockázata esetén alkalmazott gyógyszerek közül többnek jelentősen nő az ára. A Twynsta tabletta 40 mg/5 mg-os kiszerelése 838 forinttal, 80 mg/10 mg-os változata 1320 forinttal drágul.

A Pritor elnevezésű gyógyszer ára is emelkedik: a 40 mg-os 915 forinttal, a 80 mg-os 1075 forinttal. A Pritot Plus tabletták különböző kiszerelésekben átlagosan 580 forinttal kerülnek többe. A Micardis nevű orvosság 900 és Micardis Plus - háromféle - változata nagyjából 600 forinttal lesz drágább.

Koleszterincsökkentők

A vér koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentésére használt készítmények közül a Torvacard gyógyszercsalád 40 mg-os tagja 568 forinttal, a Pharmastatin hasonló kiszerelésű tagja 770 forinttal drágul, ahogy az Atorvastatin Polpharma és az Atorgamma 40 mg-os tabletta is. A Dislipat 80 mg-os filmtabletta ára 952 forinttal lesz magasabb.

Homeopátiás alapszabályok

Ha nem szívesen szedsz gyógyszert, inkább a természetesebb megoldásokban bízol, tudnod kell néhány fontos szabályt a homeopátiáról!

Egyéb gyógyszerek

A depressziónál és szorongásos betegségeknél alkalmazott Arixen 150 mg-os retard kemény kapszula ára 350 és 700 forinttal nő. A gyomorsav okozta nyelőcsőgyulladás, gyomor- vagy nyombélfekély esetén felírt Raciper - 40 mg - 558 forinttal drágul. A prosztatanagyobbodáskor használt Alfuzostadnak 514 forinttal növekszik az ára. További információkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján találsz.

Ezt is szeretjük