Ezek a gyógyszerek lesznek drágábbak holnaptól
Itt a lista!
Közel 1300 gyógyszer ára változik a piacon, közülük 543-at drágábban vásárolhatsz meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 1-jétől a gyógyszerek kiváltásakor érdemes jobban odafigyelned, mert több készítmény ára is megváltozik. A félévenként megrendezett vaklicit, azaz a gyógyszergyártó cégek versenyének eredményeképp közel 1300 orvosságnál lesz eltérés.

Tájékozódj az árakról, nehogy meglepetés érjen, cikkünkből kiderül, mely gyógyszereket érinti a változás.

Az árváltozás oka: vaklicit

2011 augusztusában vezették be a gyógyszergyártók versenyét, a vaklicitet. A cégek a konkurens gyártók ajánlatát nem ismerve tesznek javaslatot egy-egy készítményük árára az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Az, akinek a készítménye az előírásoknak eleget tesz, és a legalacsonyabb árat kínálja, megnyeri a versenyt, így az adott szer megkapja a referenciakészítmény státuszt, azaz fél évre a legolcsóbbá válik. A vaklicit következő körében a többi gyártónak a minimálár ismeretében lehetősége van az árkorrekcióra.

Ez a verseny azoknál a gyógyszereknél befolyásolja az árat, amelyeknek van helyettesítő, úgynevezett generikus készítménye. Tehát ugyanazzal a hatóanyag-tartalommal több gyógyszer is jelen van a piacon. Így lehetséges, hogy valamely készítmény ára nő, de azt le lehet váltani egy kedvezőbb áru termékre. A generikus gyógyszerekről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Közel 1300 változás a gyógyszerpiacon

Október 1-jétől 726 gyógyszer ára csökken, és 543 ára emelkedik - nyilatkozta Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője. Az árcsökkenés legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentő szereknél és néhány pszichiátriai készítménynél figyelhető meg. Emellett több vérnyomáscsökkentőért is 15-20%-kal kevesebbet kell fizetni.

Az ár növekedése az esetek felében nem éri el 100 forintot. A koleszterinszint-csökkentőkre azonban érdemes figyelni, mert míg egyes készítmények jóval olcsóbbak, mások sokkal drágábbak lettek.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Jelentős drágulások

Összegyűjtöttük a lényegesen dráguló orvosságokat, amelyeknél minimum 500 forintos a differencia. Ezeknél a gyógyszereknél a normatív támogatás esetén számított térítési díjat vettük figyelembe, így emelt és kiemelt támogatás esetén más árak vonatkoznak a termékekre.

Vérnyomáscsökkentők

A magas vérnyomás, szívroham és stroke kockázata esetén alkalmazott gyógyszerek közül többnek jelentősen nő az ára. A Twynsta tabletta 40 mg/5 mg-os kiszerelése 838 forinttal, 80 mg/10 mg-os változata 1320 forinttal drágul.

A Pritor elnevezésű gyógyszer ára is emelkedik: a 40 mg-os 915 forinttal, a 80 mg-os 1075 forinttal. A Pritot Plus tabletták különböző kiszerelésekben átlagosan 580 forinttal kerülnek többe. A Micardis nevű orvosság 900 és Micardis Plus - háromféle - változata nagyjából 600 forinttal lesz drágább.

Koleszterincsökkentők

A vér koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentésére használt készítmények közül a Torvacard gyógyszercsalád 40 mg-os tagja 568 forinttal, a Pharmastatin hasonló kiszerelésű tagja 770 forinttal drágul, ahogy az Atorvastatin Polpharma és az Atorgamma 40 mg-os tabletta is. A Dislipat 80 mg-os filmtabletta ára 952 forinttal lesz magasabb.

Homeopátiás alapszabályok

Ha nem szívesen szedsz gyógyszert, inkább a természetesebb megoldásokban bízol, tudnod kell néhány fontos szabályt a homeopátiáról!

Egyéb gyógyszerek

A depressziónál és szorongásos betegségeknél alkalmazott Arixen 150 mg-os retard kemény kapszula ára 350 és 700 forinttal nő. A gyomorsav okozta nyelőcsőgyulladás, gyomor- vagy nyombélfekély esetén felírt Raciper - 40 mg - 558 forinttal drágul. A prosztatanagyobbodáskor használt Alfuzostadnak 514 forinttal növekszik az ára. További információkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján találsz.

Ezt is szeretjük