Fulladással, belső vérzéssel került kórházba a kislány karácsonykor: amire minden szülőnek figyelni kell
A karácsonyi díszek a legkisebbekre különösen veszélyesek lehetnek.

orvos-beteg-gyerek-vizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi csillogó-villogó dekorációk mára szerves részeivé váltak a családi ünnepeknek is, pedig a legkisebbekre nézve akár balesetveszélyesek is lehetnek. Egy kilenc hónapos kislány kálváriája, melyről a Medical Journal of Australia című lap számolt be, minden szülőt óvatosságra int.

A kisgyerekek egyenesen rajonganak a fénylő, színes díszekért, és ámulattal figyelik a szikrázó csodákat, ám itt sajnos nincs mindig vége a történetnek: az apró részeket ugyanis sajnos akár szájukba is vehetik a felfedezés közben, ami fulladást vagy belső sérüléseket okozhat.

Fulladásveszély karácsonykor

Az Australia Medical Journalban közzétett orvosi esettanulmány főszereplője egy kilenc hónapos gyermek, akit egy fulladásos rohamot követően vittek el kórházba szülei, miután vért is felfedeztek a nyálában. Az ijesztő tünetet nem tudták mire vélni, és azt sem vették észre, hogy valamit lenyelt a gyermek, így az orvosok is első körben egy félrenyelésre gyanakodtak.

Két nappal később a kisgyerek nehézlégzéssel, lázzal, köhögéssel és étvágytalansággal került vissza a kórházba. A vizsgálatok során kiderült, hogy a légzési sebessége abnormálisan magas volt, 68-szor vett levegőt a pici percenként, zihált, és a torka is vörös volt. Az orvosok ezeket bronchiolitis - fertőző hörgőgyulladás - tüneteinek vélték, de további vizsgálatokat rendeltek el a diagnózishoz.

Műcsillag a nyelőcsőben

A tünetek napról napra egyre súlyosbodtak, a gyermek kedvetlenné vált, a vérárama csökkent, a nyaka felduzzadt, mire rájöttek, mi okozza a problémát. Az ultrahangos és a CT-vizsgálat kimutatta, hogy gennyes tályog alakult ki a torkán, amely leszűkítette a légutakat is. 

konfetti-csillagok-karacsony

A CT-eredményben látták meg az aprócska csillag alakú konfettit, ami felsértette a szövetet, és majdnem megfojtotta a kislányt.

A gyermek szerencsére ezután már komplikációk nélkül megmenekült, a sebészek sikeresen kiürítették a gennyes tályogot, majd eltávolították a nyelőcsőbe ágyazódó műanyag csillagot. A kis beteg ezt követően antibiotikumkúrát kapott, hogy biztosan elkerüljék a fertőződéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kis csillagok fényvisszaverő felülete felkelti a kisgyermekek érdeklődését, és azokat hajlamosak a szájukba is helyezni. A kis díszek éles szélei növelik a kockázatát annak, hogy lenyelés esetén a tárgy a felső légutakban ragadjon - hívta fel a figyelmet Paul Heyworth, Gold Coast University Hospital radiológusa a veszélyekre.

Az orvos és az esettanulmányt publikáló kutatók hozzátették: noha ritka az ilyen eset, sajnos fennáll a lehetősége, hogy az ünnepi felfordulás a sürgősségin érjen véget, ezért a kisgyerekes családoknak fokozottan óvatosnak kell lenniük. Nem véletlen, hogy a díszek csomagolásán címkék figyelmeztetnek a veszélyekre, érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni.

Ebolás kisbaba lett Beni város csodája

Csoda kellett hozzá, hogy az ebolával született kongói baba túlélje az első pár napot, de elég erősnek bizonyult a kis szervezete.

(Képek: Getty Images Hungary, Heyworth & Shulman - Medical Journal of Australia.)

Ezt is szeretjük